reklam
reklam

Tremor Rahatsızlığı -2

Köşe Yazarı: GAMZE YILMAZ   Eklenme Tarihi: 12 Aralık 2019, Perşembe - 10:37   Okunma Sayısı: 112831

Tremor’un bir takım çeşitleri vardır.

Artmış fizyolojik tremor: Vücudun normalde gözle görülmeyen bir tremoruna fizyolojik tremor denir. Fizyolojik tremor, düşük amplitüdlü ve postüral tiptedir. Fizyolojik tremor, stres, anksiyete(sıkıntı), aşırı yorgunluk, soğuk ve aşırı kafein alımında artabilir. Bu artışlar en iyi, kolların öne uzatılıp parmakların açıldığı pozisyonda gözlenebilir.

Parkinson tremoru

Serebellar tremor: Klasik serebellar tremor intansiyonel tremor olarak da adlandırılır. Düşük frekanslı (5 Hz) ve kinetiktir. Özellikle baş ve üst beden etkilenir. Postüral tremor da bulunabilir, ancak çok nadir durumlar dışında istirahat tremoru gözlenmez. En kolay parmak burun testi sırasında intansiyonel tremor gözlenir. Multiple skleroz, beyin sapı tümörü ya da serebellar infarktüs sık rastlanan serebellar tremor nedenleridir.

Psikojenik tremor:  İstirahatte ortaya çıkabileceği gibi, postüral ya da intansiyonel olabilir. Bir kişi psikojenik tremoru olan kişiyi gözlendiğinde tremor artar, hastanın dikkati başka bir tarafa kaydırıldığında azalır. Bu hasta grubunda somatizasyon bozukluğuna(hastalık hastalığına) sık rastlanır.

İlaca bağlı ya da toksik tremor

Esansiyel tremor

Holmes tremoru: Gordon Holmes’in orta beyin lezyonlarında tremor gördüğü için bu tremora holmes tremoru denilmiştir. Holmes tremoruna pons, talamus ve subtalamus lezyonlarıda neden olur. Tek taraflı olarak uzuvların başlangıç kısımlarında görülür.

Diğer nadir tremor türleri(distonik tremor, ortostatik tremor, Holmes tremoru)

En  sık görülen ve ellerde görülen titremeye denilen esansiyel tremoru anlatmakta fayda var. Esansiyel tremor genellikle ailede birkaç kişide izlenen ve bazı durumlarda şiddetli titremelerin de izlenebildiği bir hastalıktır. Esansiyel tremor hastalarında ileride Parkinson hastalığının ortaya çıkma ihtimali, esansiyel tremoru olmayan kişilere göre daha yüksektir. Esansiyel tremorun sadece motor işlev bozukluğu olmadığı, parkinsonizm, distoni, beyincik işlev bozukluğu,  huzursuz bacak sendromu, adlandırma ve yakın bellek başta olmak üzere hafif kognitif(bilişsel)bozukluk, kişilik ve mizaç bozukluğu, demans(bunama), doku ve işitme problemleri gibi motor olmayan ve duyusal semptomlarla da ilişkisi gösterilmiştir.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam