reklam
reklam

Çınar Ağacı

Köşe Yazarı: ZAFER YILDIZ   Eklenme Tarihi: 6 Ağustos 2017, Pazar - 21:00   Okunma Sayısı: 4347422

Çınar Ağacı Ormanların olmazsa olmazı ağaçlarından biri çınar ağaçları, geniş ve uzun boyları ile bilinmektedir. Yaprakları avuç içi büyüklüğünde ve parçalı bir şekildedir. Çınar ağaçları ormanlarda bulunmanın yanı sıra, dere ve nehir kenarlarında da sıklıkla görülen ağaçlardır. Dikildiği andan itibaren kısa zamanda gelişme gösterir ve uzun süre yaşamaya devam ederler. Yeryüzünde pek çok türü bulunsa da, ülkemizde tek tür çınar ağaçları yetişmektedir.
Boyları yaklaşık 30 metreye kadar ulaşabilen çınar ağaçlarının genişliği ise 10 metreyi bulmaktadır. Çınarın ana vatanı Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya kıtalarıdır. Ülkemizde başta doğu Akdeniz olmak üzere, İstanbul ve Bursa gibi büyük şehirlerde park ve yol kenarı süslemelerinde çınar ağaçları bulunmaktadır.
Çınar ağacı Eskiden çok önemli bir yere sahipti. Ve bütün camilerin bahçelerinde çınar ağacı vardı. Çınar ağaçlarının bizim tarihimizdeki yeri çok önemlidir. Tüm camilerimizde çınar ağacı vardır. Ayrıca Osmanlı imparatorluğunun kurulduğu sıralarda Osman beyin rüyasında da çınar ağacı görmesi çınar ağacının ululuğuna ve sonsuzluğuna işaret etmektedir. Çınar ağaçları gerçekten de çok uzun yıllar yaşamaktadırlar. Bin yıl yaşayanlar var. Kalın ve haşmetli gövdeleri her zaman için çınarı bizim için ayrı bir yer edinmesini sağlamıştır. Çınar ağaçlarının eskiden her caminin bahçesine dikilmesindeki sır, bu ağaçların büyüdüklerinde minareden daha uzun olması sebebiyle camilerde paratoner görevi görmekteydiler. Yani canları pahasına yıldırımları üzerlerine çekerek Minareleri kurtardıklarını düşünürlerdi.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam