reklam
reklam

Eğri Şehir Günü

Köşe Yazarı: BAŞAK ERTEKİN   Eklenme Tarihi: 10 Ağustos 2019, Cumartesi - 09:05   Okunma Sayısı: 102490

Macar Kültür Merkezi’nin 2015 yılında hazırladığı “Eğri Şehri Günü” davetine gitmiştim. Başkanlığını  Eszterhazy Karoly Üniversitesi Rektörü Dr. Kalman Liptai Ph. d.nin yaptığı heyet sunumuna başladığında dinleyici kitlesi bir anda sessizliğe bürünmüştü.

Ms. Veronika Major- Kathi - Eszterhazy Karoly Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Merkezi Müdürü teknik bilgiler verdikten sonra Györgyi Bujdosne Pap - Eger (Eğri) Kale Müzesi Müdür Yardımcısı kaleyle ilgili anlatıma başlamıştı.

 

Müze Müdürünün anlatımı

İşte buradan itibaren ilginç anlatımlara tanık olmuştum. Müze Müdürü, ilk zamanlarda kalede yapılan savaş gösterileri için Osmanlı askerini oynayacak figüran bulunamadığını, kimsenin Osmanlı olmak istemediğini söyleyince bir tebessüm belirmişti yüzümde... Sonraki aktivitelerde bu sorunun aşılmış olduğunu da belirtmişti.

Anlatımlarına devam eden Müdür, kaledeki müzeyi her yıl 300 bin civarında insanın gezdiğini, bu ilginin de müzeyi, Macaristan’da en çok gezilen ikinci müze durumuna getirdiğini belirtmişti.

Oldukça zengin içerikli  bir sunuma sahne olan Kültür Merkezi, aynı zamanda kalabalık bir dinleyici kitlesine de ev sahipliği yapıyordu. Dinleyicilerle takdimciler arasında karşılıklı soru cevap yöneltilmesi, farklı ayrıntıların ortaya çıkmasını sağlamıştı. Macaristan’a gezi yapanlar, kaleyi gezenler ve kitap yazmış olanlar ilgiyi daha da arttırmıştı.

 

Macar Kültür Merkezi

“Eğri Şehri Günü” nedeniyle Türkiye’ye gelen Macar heyeti, Macar Kültür Merkezi’nde bir sunum yapmıştı.  Sunum grubunda,  Dr. Sandor Gebei - Eszterhazy Karoly Üniversitesi Tarih Bölümü Müdürü, Sadık Müfit Bilge – Tarihçi, Erdal Şalikoğlu – “Eğri Yıldızları” isimli kitabın çevirmeni, Mr. Tibor Gal - Eğri şarap uzmanı yer almıştı.

Sinevizyon yöntemiyle oldukça zengin içerikli  bir sunuma sahne olan Kültür Merkezi, aynı zamanda kalabalık bir dinleyici kitlesine ev sahipliği yapıyordu. Heyete başkanlık eden Eszterhazy Karoly Üniversitesi Rektörü Dr. Kalman Liptai Ph. d, konuşmasına “Macaristan’da eğitim”le başlayınca izleyicileri not almaya ve resim çekmeye yöneltmişti.

Ms. Veronika Major- Kathi - Eszterhazy Karoly Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Merkezi Müdürü teknik bilgiler verdikten sonra Györgyi Bujdosne Pap - Eger (Eğri) Kale Müzesi Müdür Yardımcısı kaleyle ilgili anlatıma geçmişti.

Karşılıklı soru cevap trafiğinde Macaristan’a gezi yapanlar, Eğri Kalesi’ni gezenler ve Macaristan konusunda kitap yazmış olanların ilgiyi daha da arttırdığını görüyorduk. Sinevizyon sunumun ardından Macar şaraplarının tadımına geçilmişti. Üzümün yetiştirildiği yer, kalite, tadım ve yarattığı etki anlatılarak izleyiciler şarap tadımına davet edilmişlerdi.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam