reklam
reklam

Toplumun Umudunu Yormayın!

Köşe Yazarı: SONNUR ADA   Eklenme Tarihi: 26 Mayıs 2019, Pazar - 01:02   Okunma Sayısı: 146066

Toplu taşımada cahiliye dönemi

Bir erkek yanındaki kadına şiddet uyguluyor. Olaya müdahale etmek isteyen çağın insanı, cahiliye insanının eril dilinin saldırısına uğruyor. Saldırgan ise sessiz çoğunluğun arasına bırakıyor toplumda geçer akçe olan savunmasını, "benim karım size ne?!"

 

"Benim eşyam..." diyor, "istediğim gibi davranırım". Önce eril dilin bilinç altına sapkınca yolladığı mesaj sesizliğe yol açıyor. Sonra, aman sendecilik... "Dur" demek isteyen yanlızlaştırılıyor.

 

Eril dil aymaz, utanmaz, fütursuz...

 

Cahiliye döneminde yaşayanlarla çevrildi dört bir yanımız. Vicdan, adalet, insanlık konuştukça eğitilecek ya da yok olacaklardır…

 

Cahiliye dönemi temsilcisi bir terör örgütünün bombalarıyla  17 yaşındaki bir kızımız hayatını kaybetti. İnsan kalabilen herkesin yüreği acıdı. 

Birileri de çıkıp cenaze törenine gelen politik rakibini karalamak için 17 yaşında terör kurbanı kızımızın cenazesine "terörist cenazesi" diyebildi.

 

Aymazlık... vicdansızlık...

 

Evladının ölümünün ardından adalet arayan bir babaya, çağdaş görünümlü cahiliye mantığını taşıyan zanlı mahkemede "sahip çıksaydın kızına“, dedi. Utanmadı ve adaletin çatısı altında dilin aymazlığına tanık olduk hep birlikte.

 

Acımasızlık.... vicdansızlık....

 

Üç örneğin üçünün de ortak noktası; bulanık suyu seven, suyun durulmaması için ellerinden geleni yapan cahiliye döneminin uzantılarıdır.

 

Toplumsal yapının sağlıklı bir duruş oluşturup sürdürülebilir kılması için, olumlu sakin, anlaşılır, adil bir söyleme ihtiyacı var.

 

Daha önceki yazılarımızda değindiğimiz gibi, politik dilin handikapları toplumun umudunu yoruyor. 

 

Toplum yaşayan bir organizma gibidir. Duyduğu, gördüğü, hissettiği şeylerle kendini oluşturur.

 

Kötücül dilin eli kolu çok uzundur. Mutlaka kullanan kişiyi de yakalar.

 

Kendimizi ifade ederken kötücül dilin etkisi dışında kalmalı cümlelerimiz. Bize kullanılan hastalıklı dili etkisiz kılacak en doğru adım, kendimizi ifade ederken kendimize yakışır, akılcı, insancıl, adil dilden uzaklaşmamak.

 

Kötücül dil kullananlara benzemeden de onları etkisiz kılabiliriz.

 

Ağzımızdan çıkan her cümle bizi temsil eder. Kendimizi anlatmak için adil ve sağlıklı iletişimde kalabilmek dileğiyle.

 

 

 

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam