reklam
reklam

Dünya Çiftçiler Günü

Köşe Yazarı: GAMZE YILMAZ   Eklenme Tarihi: 17 Mayıs 2019, Cuma - 09:39   Okunma Sayısı: 134191

Değerli okurlarım; çiftçilerimizin özel bir günü olan Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlamaktayız. 14 Mayıs 1946 Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu'nun kuruluş tarihidir. Bu kuruluşun kısa adı İFAB' tır. Türkiye Ziraat Odaları Birliği de bu kuruluşun bir üyesidir.14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü, ilk kez 1984 yılında, Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu tarafından, Hindistan’da alınan bir kararla  kutlanmaya başlamış ve  Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu'nun kuruluş günü olan 14 Mayıs yalnız bizde değil kuruluşa üye bütün ülkelerde Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanmaya başlamıştır.

Dünya Çiftçiler Günü'nde  tüm mecralarda çiftçinin sorunları dile getirilir. Bu konuda açık oturumlar düzenlenir. Hazırlanan özel programlarda, tarımda verimlilik konusu üzerinde durulmaktadır.

Sulama, gübreleme, ilaçlama konusunda aydınlatıcı bilgiler verilir. Toprağın daha iyi işlenebilmesi için ekim, dikim, bakım ve hasat işlerini yapmakta kullanılan alet ve makinalar tanıtılır. Dünya Çiftçiler Günü'nde çok güç şartlar altında çalışan çiftçilerin ekonomimize katkıları anlatılır.

Bugün ayrıca okullarda da kutlanmaktadır. Şöyle ki; okullarımızda beslenmemiz için gerekli tarım ürünleri üreten çiftçilerimizin bağ, bahçe ve tarlada nasıl zor şartlar altında çalıştıkları açıklanır. Giyeceklerimizin ham, maddesi olan pamuğun, ipeğin, yünün üretilmesinde çiftçilerimizin çalışmaları anlatılır. Sınıflarda tarım ürünleri koleksiyonu yapılır. Çiftçilerle ilgili şiirler okunur. Okul gazetesinde Dünya Çiftçiler Günü'nün anlam ve önemini açıklayan yazılar hazırlanır. Gazete ve dergilerde yayınlanan yazılar kesilerek değerlendirilir.

Değerli okurlarım ; nüfusumuzun büyük çoğunluğu köylerde çiftçilik yapar. Çiftçiler her mevsimde çalışırlar. Bu çalışmalarının sonucu olarak sofralarımızın ekmeğini, meyvesini, sebzesini üretirler. Yaşamımızı çiftçilerimizin ürettiklerini yiyerek sürdürürüz. Güç şartlar altında çalışan, yorulan çiftçilerimize saygılı olmalıyız. Yiyeceklerimizin her birinde çiftçilerimizin alın teri ve göz nuru olduğunu unutmamalıyız.

Ülkemizde çiftçilerimiz yanlış politikaların, örneğin tarım arazilerinin uzun yıllar imara açılması gibi uygulamaların sonucu olarak  tarlasını ekemeyen, toprağını işleyemeyen çiftçiler çoğalmış ve tarımda da dışarıya olan bağımlık artmıştır. Bu sorunun daha da büyümemesi bilinçli tarım uygulamalarıyla ve üretimle mümkündür.

Her mevsim gece gündüz, yaz kış demeden çalışan çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü'nü en içten dileklerimle kutlarken Aşık Veysel’den çiticilerimizi anlatan bir dizeyle sözlerimi tamamlıyorum;

“Dinle çiftçilerin garip halini,

İlkbaharda çifte başlar çiftçiler

Hiçbir zaman işten çekmez elini

Durmaz yıl on iki ay, işler çiftçiler

Ölçer tohumunu, koyar sekleme

El gitti der oğluna, haydi bekleme

Tarlası herk ise, ya ikileme

Tohumu toprağa aşlar çiftçiler.”

 

 

 

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam