reklam
reklam

HASTA HAKLARI BAKIMINDAN TIBBİ MÜDAHALENİN HUKUKA UYGUNLUĞU

Köşe Yazarı: AV. FATMA TUĞÇE BİLGİN   Eklenme Tarihi: 22 Mart 2019, Cuma - 11:15   Okunma Sayısı: 202657

Tibbi müdahale; Hasta Hakları Yönetmeliği’nde ‘tıp mesleğini icraya yetkili kişiler tarafından uygulanan, sağlığı koruma, hastalıkların teşhis ve tedavisi için ilgili meslekî yükümlülükler ve standartlara uygun olarak tıbbın sınırları içinde gerçekleştirilen fizikî ve ruhî girişimi’ olarak tanımlanmaktadır.

Tıbbi müdahaleler çoğunlukla vücut bütünlüğünü/dokunulmazlığını bozucu işlemler olmakla birlikte, hukuka uygun olması rıza, endikasyon, yetki ve tıbbi standartlara uygunluk koşullarının varlığına bağlıdır. Tıbbi müdahalenin gerekli koşulları taşımaması halinde hukuka aykırılık sözkonusu olur ve sonuç olarak cezai ve tazminat sorumululuğu ortaya çıkabilir.

Rızanın nasıl ve ne şekilde alınacağı önemlidir. Rızanın, gerekli bilgilendirmenin hastanın anlayacağı şekilde ve makul sürede yapılarak alınması gerekmektedir. Aksi takdirde rıza geçerli olmayacak ve tıbbi müdahale de hukuka uygun olmayacaktır. Rızanın genel olarak yazılı olarak alınması zorunlu değildir ancak; hasta hakları yönetmeliği, uyuşmazlığa mahal vermesi tıbben muhtemel görülen tıbbi müdahaleler için rıza formunun doldurulacağını düzenlemiştir. Uyuşmazlığa mahal vermesinin muhtemel olduğu tıbbi müdahalelerin neler olabileceği bilinemez, ki her türlü tıbbi müdahale de uyuşmazlığa konu olabilir. Bu sebeple rızanın her zaman yazılı olarak alınmasında fayda bulunmaktadır.

Tıbbi müdahalenin o müdahaleye yetkili olan uzman hekim tarafından yapılması gerekir. Yetkili olmayan sağlık personeli tarafından yapılan tıbbi müdahale hukuka aykırı olur ve yine hukuki sorumluluk doğurur.

Endikasyon, tıbbi gerekliliktir. Teşhis, tedavi veya koruma amacı taşımayan tıbbi müdahaleler hukuka uygun değildir, ancak bazı istisnaları vardır. Tıbbi endikasyon olmaksızın yapılan estetik müdahalelerin hukuka uygun olması için psikolojik ve sosyal endikasyon kavramları kabul edilmektedir. Bu sebeple; estetik müdahaleler dışında tıbbi gereklilik olmaksızın yapılan müdahaleler hukuka aykırıdır.

Son olarak, tıbbi müdahalenin tıp biliminin standartlarına uygun olması gerekmektedir. Aksi takdirde tıbbi müdahale hukuka aykırılık teşkil edebilecektir.

Sorularınız için :

[email protected]

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam