reklam
reklam

Mirasın reddine ilişkin bilinmesi gerekenler..

Köşe Yazarı: AV. FATMA TUĞÇE BİLGİN   Eklenme Tarihi: 15 Şubat 2019, Cuma - 09:25   Okunma Sayısı: 129244

 

Mirasın reddi genellikle miras bırakanın veya mirasçının kendi borçları sebebiyle, bazen de başkaca sebeplerle tercih edilen bir yol. Mirası reddetmek için 3 aylık süre içerisinde görevli ve yetkili mahkemeye başvurmak gerekmektedir. Bu 3 aylık süre miras bırakanın ölümünden itibaren başlar. Eğer; kişi mirasçı olduğunu daha sonra öğrenmiş ise, öğrendiği tarihten itibaren 3 ay içinde mirası reddetmesi mümkündür.

Miras bırakanın öldüğü tarihte ödemeden acz halinde olduğu açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, Türk Medeni Kanunu’nun 605. maddesi gereği miras hükmen reddedilmiş sayılır. Bu durumda alacaklılara karşı mirasın hükmen reddi davasının açılması gerekir ki; bu davada ispat külfeti davacıdadır.

Mirasın hükmen reddine karar verilebilmesi için mirasçının mirası kabul etmiş olmaması gerekir. Mirasçı açık veya örtülü de olsa kabul etmişse, tereke borca batık olsa dahi davanın reddine karar verilebilir.

Mirasın reddi davası yasal mirasçılar tarafından açılabileceği gibi, atanmış mirasçılar tarafından da açılabir. Zira; atanmış mirasçılar da miras bırakanın borçlarından sorumlu olmaktadır.

 

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam