reklam
reklam

GÖNÜLLÜ EV HAPİSİNDESİN

Köşe Yazarı: NEJLA BİLGİN   Eklenme Tarihi: 22 Ekim 2018, Pazartesi - 10:57   Okunma Sayısı: 56343


Çok eski zamanlarda insanların günümüzdeki gibi ev problemi yoktu. Herkes kendi ailesinin evinde yaşar, evlenince de bir oda özel odası olur diğer kullanım alanlarını müşterek kullanırlardı. Şimdi her evlenen çift hatta belli yaşa gelen  ekonomik özgürlüğünü elde eden gençler bekarken ayrı evde yaşıyor veya ayrı evde yaşamanın hayalini kuruyor. Çekirdek aileden, yalnız yaşayan kişilere dönüştü hayata bakış açısı, kimse kimseye tahammül edemiyor ve herkes kendi kazancını kendisine harcamak istiyor.

Seksenli yıllarda hekim bir komşumuz vardı evli, üç çocuklu, anne ve babasıyla, dul kalan  halası ve teyzesiyle birlikte dubleks bir evde yaşıyordu. Tek başına çalışıyor o kadar nüfusa yetmeye çalışıyordu, çalıştığı Sigorta hastanesi dışında fabrikalarda işyeri hekimliği yapıyor ek ücret alıyordu. Birgün felç geçirip vefat ettiğini duyduk henüz kırıklı yaşlardaydı, çok üzülmüştük kayıbına. Ondan sonra bir daha bu kadar kalabalık aile görmedim.

Daha sonra binalar gökyüzüne doğru uzadı, çok katlı ve her katta çok daireli binalar moda oldu, fiyatları ise normal bir maaş İle çalışan insanın alım gücünün üstünde oldu.
Ömür boyu çalışsa bir aile ancak yaşayabilecekleri bir daireyi alabilir hale gelindi.

Krediyle neredeyse ömür boyu borçlanarak ev alabildi insanlar. Alınan eve yeni eşya almak için gene yıllarca taksit ödedi insanlar. Borcunu ödemek için pek çok acil ihtiyacından, boğazından, giyiminden, seyahat hakkından feragat etti. Ne kadar dikkat etse de gene eksik kaldı ödediği borç taksidi, bu nedenle sadece ev borcu ödemek için çalışır hale geldi insanlar.

İlk baştan ekonomik sebeplerle evden çıkamayan insan, işinden arta kalan tüm zamanını evinde harcamaya başladı. Önce kısa süre izlenen televizyonlar daha sonda ilgi çekici proğramlar sebebiyle saatler sürdü. Şehirlerde sokağa çıksa para harcamak zorunda olduğu için iş ve alışveriş dışında sokağa çıkmak istemedi. Kendi parasıyla aldığı eve kendisini hapsetti adeta.

Çalıştı, çabaladı gençliğini işyerinde harcayan insan emekli olunca tümden eve kapandı. Sürekli ihtiyaçları arttı, hangi eşyayı alsa altı ay sonra modası geçmeye başladı. Cebine parası girmeden kredi kartları İle olmayan parayı harcadı. Ödeme güçlüğü çekti haciz İle karşılaştı.

Modern dünyada eve hapis olma durumu her geçen gün artıyor. İnsanlar sokakların kalabalığından, karmaşasından, insanların kabalığından kaçıp evine sığınıyor. Herkesin artık sadece kalesi değil aynı zamanda modern  bir hapishaneye döndü evlerimiz. Ne küçük bir bahçesi ne de ağacımız var artık. Çocuklar  hayvanları, bitkiler
 Sadece televizyondan birde fotoğraflarından tanıyor. Hayvan sevgisini evcil hayvanlarla gideriyor, belgesel izleyip dünyayı gezdim sanıyor insanlar.
En yakın akrabaları İle görüşmüyor, özel günlerinden haberdar bile olmuyorlar, çok sıkılırlarsa parklarda dolaşıyor gene koşarak evlerine gidiyorlar.

Yıllarca sağlıksız beslenmekten, eve kapanmaktan, yeterli güneş yüzü görmemekten insanlar erkenden yaşlanıyor. Uğruna en güzel yıllarını feda ettiği evlerin yirmibeş yılda modası geçiyor keza artık ev sektörü de modaya katıldı, evler akıllandı insanların sadece parasını değil aklını da aldı, insanlar çılgın gibi yeni yapılan evlere sahip olmak için hareket ediyor. Sürekli taşınan insanların mahalle  komşuları, arkadaşları da yok artık.
Yalnızlaştıkça evine mahkum olan insan gönüllü birer ev mahkumu oldu.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam