reklam
reklam

Çocukluğumuzun sevimli oyuncağı kukla

Eklenme Tarihi: 21 Ekim 2017, Cumartesi - 10:00   Okunma Sayısı: 144578

İSTANBUL

Çocukluk yıllarımızda hemen hepimizin bir yada bir kaç kuklası olmuş, bununla arkadaşlarımızla birlikte eğlenceli oyunlar oynamış, okul müsamerelerinde hatta bayramlarda mahalle meydanlarında kurulan panayır yada festivallerde kukla oyunları sergilenmiş olup büyük bir keyifle izlemişizdir. 
Büyük küçük herkesin sevdiği bir oyuncak olan kuklayı kısaca tanıyalım. 
Türkçe bebek anlamına gelen ve bugün Anadolu'da yaşayan korçak, kudurcuk, kaburcuk, koğurcak, kaurcak, lubet, vb. gibi isimlerle yaşayan kukla seyirlik oyunların en eskilerindendir. "Korkolçak"(el kuklası), "Çadır hayal" (ipli kukla) adı ile yaşayan kukla Orta Asya’da da aynı isimle yaşatılmakta ve Orta Asya'dan getirildiği sanılmaktadır. Birçok Türk boyunda kendine özgü basit teknik içinde görülen ve 17. yy'dan beri Türkiye'de şehirlerde kukla adı ile bilinen oyun Anadolu'da köylüler arasında "bebek, çömce gelin, karaçör" gibi isimlerle yaygındır. Konusunu günlük yaşamdan ve edebi hikâyelerden alan kukla bir hareket ve hacim oyunudur. 14. yy’dan bu yana oynatıldığı bilinmektedir. Türk kuklasında kişilerin özellikleri,  karagöz ve orta oyunundaki gibi kesin çizgilerle belirtilmemiştir. Kuklada iki tane başkahraman bulunmaktadır. Bunlar İbiş ve İhtiyardır. İbiş kurnaz ve hazır cevaptır. Kaba bir dil kullanır. Biçimsiz bir şapkası vardır püskülü sağa sola sallanır. İhtiyarın uşağıdır, efendisine bağlıdır. İhtiyar ise varlıklı bir kişidir.
Kukla oyunları konularını Karagöz ve ortaoyunu oyunlarından ya da halk hikâyeleri ve efsanelerden almaktadır.
Ülkemizde ipli kukla, el kuklası, araba kuklası, iskemle kuklası gibi türlerle bilinen kukla sanatı 19. yy sonlarında önemini kaybetmeye başlamıştır. Cumhuriyet döneminde sınırlı sayıda sanatçı yaşatmaya çalışmıştır. Günümüzde çok sayıda kukla sanatçısı yeni oyunlarla daha çok çocuk tiyatrosu tarzında bu sanatı sürdürmektedir.
Hafta sonu çocukluk anılarınıza yolculuk yaparak güzel bir zaman geçirmek ve sevdiklerinizle eğlenmek isterseniz Dünyanın en ünlü kukla gösterilerinin sergileneceği Mall of İstanbul’a gidebilirsiniz. 
20 Ekim Cuma günü İspanya’dan Toni Zafra
İspanyalı kukla sanatçısı Toni Zafra, ‘Minik Dünya’ adlı kukla gösterisiyle Mall of İstanbul’da seyirciyle buluşuyor. Palyaço, goril, at, yengeç ve balerin gibi birbirinden renkli kuklarla adeta dans eden Zafra’nın eğlenceli gösterisi 20 Ekim 2017 Cuma günü saat 17.30 – 18:30 ve 19.30’da 3 farklı seans şeklinde sergileniyor.
21 Ekim Cumartesi günü Karromato ile kukla sirki
Çek Cumhuriyeti’nden gelen dünyaca ünlü kukla sirki Karromato ‘Ahşap Sirk’ adlı gösterisiyle Mall of İstanbul’da. Palyaçolar, aslanlar, dansçılar ve bir sirkte olan pek çok farklı karakterin eğlence dolu şovlarını kuklaların mini sahnesine taşıyan Karromato, 21 Ekim 2017 Cumartesi günü saat 17.00 ve 18.00 olmak üzere iki farklı seans şeklinde sergileniyor.
22 Ekim Pazar günü The Fifth Wheel’den dünya dansları
Rusya’nın dünyaca ünlü kukla grubu The Fifth Wheel, Mall of İstanbul’da. The Fifth Wheel ‘İpli Kabare’ isimli gösterisinde; İspanyol, Orta Doğu, Uzak Doğu, Latin ve Kuzey Amerika ve hatta Anadolu danslarını kültürlerin kendilerine ait yerel karakterleriyle sergiliyor. Büyük boyutlu kuklalar kullanan sanatçılar dünya müzikleriyle ve kendi üsluplarında esprileriyle eğlence dolu bir şov sunuyor. The Fifth Wheel’den ‘İpli Kabare’ 22 Ekim 2017 Pazar günü saat 16.00 – 17:00 ve 18:00’da üç farklı seans şeklinde sergileniyor.
Hafta sonu kukla atölyeleri
Dünyaca ünlü kukla gösterilerini izledikten sonra, içindeki yaratıcılığı keşfetmek isteyenler Mall of İstanbul’daki kukla atölyelerine katılabiliyor. Kukla sanatçısı Cengiz Özek eşliğinde yapılan rengarenk kuklalar, atölye sonunda katılımcılara hediye ediliyor. Atölyeler: Cumartesi günü; Puppet Show Time Kukla Atölyesi, 13.00-14.00-15.00-16.00 saatlerinde AVM’nin 1.katında Lale Meydanı’nda. İpli Kukla Atölyesi, 13.30-14.30-15.30 saatlerinde G katı Çınar Meydanı’nda. Pazar günü ise İpli Kukla Atölyesi, 13.00-14.00-15.00 saatlerinde. Atölyeler tüm Mall of İstanbul ziyaretçilerine açık olarak düzenleniyor.

Editör: EMİNE KALYON

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam