reklam
reklam

Darbeci üsteğmenden 'Al dersem alacak, vur dersem vuracaksınız' emri

Eklenme Tarihi: 4 Ekim 2017, Çarşamba - 12:00   Okunma Sayısı: 151574

KARS

Kars Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ ile ilişkili oldukları iddia edilenSarıkamış 9. Komando Tugay Komutanlığına bağlı 1. Komando Tabur Komutanlığı Tabur Karargahından görevli eski üsteğmenler Ümit Demir, Serdar Gürdamur, astsubaylar Özhan Bolat ve Mesut Özger'in yanı sıra 3 uzman çavuş ve 15 sözleşmeli erin de aralarında bulunduğu 8'i tutuklu 22 askeri personel hakkında, örgütün 15 Temmuz'daki darbe girişimine karıştıkları iddiasıyla yürütülen soruşturma tamamlandı.

Soruşturma sonucu açılan davanın Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 101 sayfalık iddianamesinde, FETÖ'nün ortaya çıkışının yanı sıra örgütün devlet kurumları ve Türk Silahlı Kuvvetlerindeki (TSK) yapılanması ile darbe teşebbüsü sırasında yaşananlar hakkında bilgiler aktarıldı.

İddianamede, Türkiye Cumhuriyeti Devleti Hükümetinin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın FETÖ/PDY karşısındaki emin duruşu ile Türk milletinin, tank veya tüfek dinlemeden özgür iradesine yapılmaya çalışılan bu darbe girişimini bertaraf etmek için kahramanca direnmesi sayesinde darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığı" görüşüne yer verildi.

Darbe girişiminde Sarıkamış ilçesindeki cuntacı askerlerin, kışlalarından ayrılarak bazı kurumları ele geçirmek için harekete geçtiği ancak halkın kahramanca mücadelesi sonrası geri çekildiği anlatılan iddianamede, 9. Komando Tugayı 1. Komando Tabur Komutanlığı Tabur Karargahında görevli olan tutuklu sanıklardan bölük komutanı Üsteğmen Ümit Demir'in ifadesine yer verildi.

Demir, ifadesinde, 15 Temmuz günü saat 20.00 ile 21.00 sıralarında alarm durumu olduğunu ve tabura gittiğini ve tabur nizamiyesinde görev aldıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"1. Komando Tabur Karargahı ve Karargah Destek Bölüğündeki askerlerimle silah ve teçhizatımızı aldık ve talimat bekledik. Başka bir FETÖ davasının tutuklu sanığı olan eski Yarbay Gürhan Yener geldi ve bana, duyum aldıklarını bombalı araç veya terör saldırısı olabileceğini, tabur nizamiyesini koruyacağımızı ve emniyetini alacağımızı söyledi. Ben de bölüğümü alarak tugay girişine intikal ettik."

Vatandaştan "Siz Anadolu çocuğusunuz ne işiniz var burada" tepkisi

Tutuksuz yargılanan sözleşmeli er Burak K. ise ifadesinde, üsteğmen Ümit Demir'in tugaya saldırı olabileceğini ve yol emniyeti alacaklarını söylemesi üzerine tugay girişine gittiklerini beyan ederek, şunları kaydetti:

"Tugay girişine doğru yürümeye başladık, giderken üsteğmen Ümit Demir'in bize 'al dersem alacaksınız, vur dersem vuracaksınız' dediğini duydum. Daha sonra bizi hükümet konağı yanındaki PTT binasının önüne götürdüler, ardından yanımıza vatandaşlar geldi. Bize, 'Oğlum siz Anadolu çocuğusunuz ne işiniz var burada' dediler. Ben de 'Saldırı olacakmış sizi korumaya geldik' dedim. Bize 'Asker kışlaya' diye bağırınca, 'bombalı araç varmış sizi korumaya geldik' dedik. Biz de panik yaparak tugay girişine doğru koştuk."

"Karşınıza halk çıkarsa tüfeğin dipçiğiyle derdest edeceksiniz"

Tutuksuz yargılanan sözleşmeli er Ömer A. ise eski Yarbay Gürhan Yener'in olay günü subayları yanına çağırıp toplantı yaptığını belirterek, şunları söyledi:

"Toplantıdan sonra bölük komutanı sağa dön ileri marş talimatını verdi. Talimat ile tugay çıkış nizamiyesine doğru normal adımda yürümeye başladık. Bu yürüyüşte bölük komutanımız Üsteğmen Ümit Demir bölüğe hitaben 'vurun dersem vuracaksınız, sıkın dersem sıkacaksınız' dedi ancak mühimmatımız yoktu. Nizamiyeden çıktıktan sonra ise bize 'kaymakamlık binasının güvenlik tedbirini almaya gidiyoruz, karşınıza halk çıkarsa tüfeğin dipçiğiyle derdest edeceksiniz' dedi."

İddianamede, Sarıkamış 9. Komando Tugay Komutanlığına bağlı 1. Komando Tabur Komutanlığı Tabur Karargahından görevli eski üsteğmenler Ümit Demir, Serdar Gürdamur, astsubaylar Özhan Bolat ve Mesut Özger'in yanı sıra 3 uzman çavuş ve 15 sözleşmeli erin de aralarında bulunduğu 8'i tutuklu 22 askeri personelin, "Anayasayı ihlal", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi ile "terör örgütü üyesi olma" suçundan 10 yıldan 15 yıla kadar hapsi istendi.

 

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam