reklam
reklam

Çocuklar geri dönüşümü öğreniyor

Eklenme Tarihi: 1 Ekim 2017, Pazar - 18:00   Okunma Sayısı: 138318

İSTANBUL- Geri dönüşüm; insanoğlu tarafından tüketilen atıklardan, değerlendirilebilen atıklar çeşitli fiziksel veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dâhil edilmesine denir. İkinci bir tanım olarak ta geri dönüşüm terimini, kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile hammadde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılması olarak açıklayabiliriz.
Geri dönüşebilen maddeler; cam, kağıt, alüminyum, plastik, piller, motor yağı, akümülatörler, beton, organik atıklar ve elektronik atıklardır.
 Tükettiğimiz maddeleri yeniden dönüşüm halkası içine katabildiğimiz zaman öncelikle bunların tekrar ham madde olarak kullanılmasını sağlamış oluruz. Böylece insan nüfusunun artışı ile paralel olarak artan tüketimin doğal dengeyi bozması doğadan aldıklarımızı tekrar doğaya vererek azda olsa engellenmiş olur. Bununla birlikte yeniden dönüştürülebilen maddelerin tekrar ham madde olarak kullanılması büyük miktarda enerji tasarrufunu mümkün kılar. Bir örnek vermek gerekirse yeniden kazanılabilir alüminyumun kullanılması alüminyumun sıfırdan imal edilmesine oranla %35'e varan enerji tasarrufu sağlamaktadır.
Çöpteki nesneleri ham madde olarak kullandığımız vakit çevre kirliliğinin her geçen gün artmasını da önleyebiliriz. Hurda kağıdı tekrar kağıt imalatında kullandığımızda hava kirliliğini su kirliliğini, su kullanımını azaltıyoruz. Çevremize-doğaya, ülke ekonomisine ve de kendimize olan sorumluluğumuzdan dolayı günümüzde hepimizin yeniden dönüşüm projesi içinde yer alması gerekmektedir.
Geri dönüşümü çocuklara öğretmek adıan açalışmalarda bulunan Başakşehir Belediyesi, PAGEV ile ortaklaşa bir proje başlattı. 

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı’nın (PAGEV) Geri Dönüşüm İktisadi İşletmesi PAGÇEV, Başakşehir Living Lab organizatörlüğünde “Geri Dönüşüm Temalı Bilgisayar Oyunu Tasarımı Etkinliği” düzenledi. 0-15 yaş arası öğrencileri kapsayan etkinlikte 8 saatlik dijital eğitimin ardından adım adım geri dönüşüm temalı bilgisayar oyunu tasarlandı. 
Geri dönüşüm dijitale taşında
Uzman eğitimciler tarafından gerçekleştirilen eğitimde öncelikle katılımcılar çevre ve geri dönüşüm konusunda bilgilendirildi. Sonrasında ise 8 saatlik dijital eğitim programı uygulandı. Öğrenciler, adım adım geri dönüşüm temalı bilgisayar oyunu tasarladı. PAGÇEV’in maskotu PAG’ın başkahraman olacağı oyunda, ambalaj atıklarının doğru bir şekilde ayrıştırılması baz alındı. Başakşehir Living Lab bünyesinde çocuklar tarafından tasarlanan oyun, yıl boyunca sergilenecek ve ziyaretçiler yaşıtlarının tasarladığı oyunla tanışma fırsatı bulabilecek.
Etkinlikte yıl boyunca düzenlenecek turnuvalara katılan öğrencilerden dereceye girenlere sürpriz hediyeler de verilecek.

Editör: GAMZE YILMAZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam