reklam
reklam

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz: Referandumun uluslararası meşruiyeti yok

Eklenme Tarihi: 27 Eylül 2017, Çarşamba - 11:00   Okunma Sayısı: 152669

ANKARA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk YılmazIKBY'nin Kerkük'ü de dahil ederek tartışmalı bölgelerde düzenlediği gayrimeşru referandum hakkında, AA muhabirine açıklamada bulundu.

IKBY'nin gayrimeşru referandumu sonrası, bölge ülkelerinin yanı sıra Rusya ve AB'den gelen açıklamalara değinen Yılmaz, "Uluslararası açıdan meşruiyeti olmadığı daha ilk gün itibarıyla yapılan açıklamalarla ortaya çıkmış oldu." dedi.

Ülkelerin sonucu da tanımayacağını aktaran Yılmaz, istisnaların ise her zaman çıkabileceğini söyledi. İsrail'in ne yapacağını henüz kestiremediklerini ve bunu gelecek günlerde göreceklerini dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bununla birlikte Türkiye'nin de içinde bulunduğu zor bir süreç başlıyor. 'Mesut Barzani'ye dönük yaptırım' ve 'kıskaca alma' süreçleri diye tanımlayabiliriz bunu. Hatta 'daha da ileriye gitmesini engelleme', mümkünse 'yaptığına pişman etttirme' süreci diyebiliriz. Şu an itibarıyla en somut adımlar bu noktada İran'dan geldi. Hükümetin hala çok somut adım attığını göremiyoruz, ortak tatbikat dışında. Şu anda KDP'nin (Kürdistan Demokrat Partisi) Ankara'daki ofisi hala açık mı yoksa kapandı mı onu da bilmiyoruz. Habur ile ilgili düzenleme nasıl olacak, o konuda çok da fazla bir şey duyamıyoruz. Biz Fişabur'u önermiştik, Habur yerine. Oradan bir koridor açılmasını önermiştik Irak merkezi hükümetiyle. O konuda bir çalışma yapıp yapmayacaklarını bilmiyoruz."

"Savaş çığırtkanlığı noktasına gelmedi"

Gayrimeşru referandumun her şeyden önce bölgede gerginliği ve diplomatik kulisi artırdığına dikkati çeken Yılmaz, "Savaş çığırtkanlığı noktasına gelmedi ama bölge çok çalkantılı olduğu için açıkçası ufak bir şeyin bile fitili ateşlemesinden de endişe duyduğumuzu belirtmek istiyorum." değerlendirmesini yaptı.

Demografik yapıya müdahale

Öztürk Yılmaz, Musul Başkonsolosluğu döneminde bölgenin demografik yapısına ilişkin bir araştırma yaptığını ve ciddi sonuçlara ulaştığını da anlattı.

Saddam Hüseyin döneminde gerçekleştirilen bir nüfus sayımına göre de Kerkük'te Türkmen nüfusunun Kürtlere göre fazla olduğunu söyleyen Yılmaz, Musul, Kerkük, Tuzhurmatu ile Telafer'de yapılan araştırmanın 4 ay sürdüğünü aktardı.

Yılmaz, araştırma ve sonuçlarına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Direkt arazideki insanlarla, Saddam dönemindeki gıda karnelerini, mahalle muhtarlıklarındaki kayıtlarla çapraz doğrulama yaparak çıkardık. Hata payı yüzde1 bile değildir. Nüfusun Kerkük'te çok ciddi bir şekilde Kürtler lehine değiştirildiğini gördük. Türkmen nüfusunda bir düşüş yaşandı. Özellikle orada KYB'nin (Kürdistan Yurtseverler Birliği) kenti kontrol etmesi, valiliğin Kürtlerin elinde olması nedeniyle Türkmenler iş, aş konusunda kenara itildi. Dolayasıyla oradan göç başladığını da gördük. Ama Kerkük'ün önceki halinde, Saddam döneminde Türkmenler fazla. Bu tapu dairelerinin yakılmasıyla başlayan aşırı göç sonucu Kerkük'e neredeyse resmi rakama göre 400 bin Kürt kaydedilmiş. Ama gayri resmi bunların sayısı daha fazla. Bu bir il ölçeğinde çok büyük bir rakam. Maalesef Irak'ta hiçbir şey normal olmuyor. Bu da o anormalliklerden, en dikkat çekici."

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam