reklam
reklam

Cevher ve Zanaat: Kapalıçarşı Ustalarının İzinde

Eklenme Tarihi: 25 Eylül 2017, Pazartesi - 10:00   Okunma Sayısı: 186070

İSTANBUL

İstanbul’un fethinden sonra Osmanlı İmparatorluğu, birçok yeni kurumu da ortaya çıkartmak zorundaydı. Bu fetihle birlikte dönemin en önemli şehirlerinden birisi olan İstanbul, imparatorluk için yeni bir kimliğin yaratılmasında kilit rol oynayacaktı.
Gelişmek ve büyümek için  ekonomik yönden yapılması gereken işlerin başında, “ürün” düşüncesinin tanımlanması lazımdı.
Ekonomik açıdan ürün düşüncesi hayata geçirilirken bu ürünlerin, üretilmesi, geliştirilmesi ve de korunması gerekmekteydi. İşte bu yüzden üstünü örterek korumak fikrinden sanırım Kapalıçarşı’nın “üstünün örtülmesi” büyük bir projenin hayata geçirilmesidir. Kapalıçarşı, belki de Osmanlı İmparatorluğu’nun geliştirdiği en önemli ve özel projelerden birisidir. Çünkü 500 yıllık hükümdarlığı içinde bir çok proje hayata geçmiş ve çok değişiklikler yaşanmış fakat bunların bir çoğu günümüze ulaşmamıştır. 
Kapalıçarşı ise, İmparatorluğun ürün kimliğinin ve ekonomisinin canlı kalmasını sağlayan özel bir proje olarak tanımlanmış, düzenlenmiş, inşa edilmiş, gelişmiş ve günümüze kadar gelmiştir. 
Grand Bazaar Kapalıçarşı, şimdilerde bazı bölümleri kullanılmasa da o ihtişamı ile dünya çarşısı olarak görülmekte ve hizmet vermektedir. 550 yıla yakın süredir içinde barındırdığı bir çok meslek erbabı ustaların ve zanaatkarların el işçiliğini günümüze kadar gelenlerin emeklerinin sergilendiği bir sergiye ev sahipliği yapıyor. 
UNESCO’nun ‘Yaşayan İnsan Hazineleri’ envanteri kriterlerini karşılayan, Kapalıçarşı’nın 550 yıla varan köklü kuyumculuk geleneğinin temsilcileri büyük ustalarımızın hikayelerini ve eserlerini içeren “Cevher ve Zanaat: Kapalıçarşı Ustalarının İzinde” sergisi, İstanbul kuyumculuk mirasının izlerini sürmeye devam ediyor. Cevherin en yalın halden mücevherin en göz alıcı haline bürünmesinin yolculuğuna tanıklık edilebildiği ve TÜBİTAK destekli bilimsel bir projenin bulgularından beslenen sergi; sadekarlık, mıhlayıcılık, cilacılık, kalemkarlık, minecilik gibi geleneksel üretim kollarına da ışık tutuyor.
Küratörlüğünü Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Yonca Kösebay Erkan ve Yrd. Doç. Dr. Ayşe Elif Coşkun Orlandi’nın üstlendiği “Cevher ve Zanaat: Kapalıçarşı Ustalarının İzinde” sergisi kapsamında 21 Eylül Perşembe akşamı özel bir davet düzenlendi. Rezan Has Müzesi’nde devam eden ve yoğun ilgi sebebiyle 31 Ekim tarihine kadar uzatılan sergide, Kadir Has Üniversitesi ve Rezan Has Müzesi sponsorluğunda Şişli Spor Kulübü davetlileri ağırlandı.
Şişli Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Sevan Kılıçyan, “Kapalıçarşı’nın dünyaya ışık tutan, özgün bir hikayesi var. Gerek bu hikayenin dünyaca ünlü günümüz temsilcilerinin tezgahlarından çıkmış biricik örneklerinin ihtişamına şahitlik etmeye, gerekse de UNESCO’nun zanaatkarlarımıza verdiği değerin altının çizilerek farkındalığın artmasına vesile olmak bizleri mutlu ediyor. Rezan Has Müzesi’nde gerçekleştirdiğimiz bu buluşma, daha çok çocuğun spor yapmasına da imkan tanıyacak. Sporun ve sanatın aynı dili konuştuğuna, birbirini tamamladığına inanan bir kulüp olarak kurumsal sosyal sorumluluklarımız kapsamında sporcularımızın çok yönlü gelişimine katkıda bulunmak, yeteneklerini keşfetmelerine fırsat sunmak amacıyla çeşitli sanat faaliyetlerini takip ederek, çocuklarımızın katılımlarını ve üretimlerini teşvik etmeye de devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Rezan Has Müzesi Müdürü Ahu Has, “Bir üniversite müzesi olmamız ve kültürel değerlerimizi gelecek nesillere aktarma yükümlülüğümüzün bilinciyle, ne kadar çocuğa ulaşırsak bizim için o kadar kıymetlidir. Sanatın, sanatçının, bilimin ve kültürel varlıklarımızın değerinin anlaşılması, korunması ve yaşatılması için daha çok çalışmamız gerekiyor. Bizler de emin adımlarla hedeflerimiz doğrultusunda çalışmaya var gücümüzle devam edeceğiz” dedi. 
“Cevher ve Zanaat: Kapalıçarşı Ustalarının İzinde” sergisi 31 Ekim’e kadar ziyarete açık
Serginin üçüncü kez uzatıldığının bilgisini veren Rezan Has Müzesi Koordinatörü Zeynep Çulha, “Cevher ve Zanaat: Kapalıçarşı Ustalarının İzinde sergisi açıldığı ilk günden bu yana sanatzeverlerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Gelen talepler doğrultusunda sergiyi üçüncü kez uzatma kararı aldık. Sergi 31 Ekim Salı gününe kadar Rezan Has Müzesi’nde ziyarete açık olacak” dedi.
Rezan Has Müzesi, Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü
Ziyaret saatleri: 09:00-18:00 (Yılbaşı, dini ve resmi bayramların ilk günü hariç)

Editör: EMİNE KALYON

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam