İstanbul Modern Sinema, 20–23 Şubat tarihleri arasında, Kanadalı sanatçı ve yönetmen Michael Snow’un kapsamlı bir retrospektifine ev sahipliği yapıyor. Türk Tuborg A.Ş katkıları, Kanada Başkonsolosluğu ve Othon Cinema işbirliğiyle hazırlanan program, yönetmenin Türkiye’de ilk kez gösterilecek birçok filmini eşsiz bir sinema deneyimiyle izleyiciyle buluşturuyor
Deneysel sinemanın öncü isimlerinden Michael Snow’un kapsamlı retrospektifi 20 Şubat’ta İstanbul Modern Sinema’da başlıyor. Programda, 2023’te aramızdan ayrılan Snow’un 1971 yapımı Merkez Bölge dışında, Türkiye’de ilk kez gösterilecek olan 16mm formatındaki 10 filmine yer veriliyor.
Dünya sinemasına yön veren ve dönüştüren yönetmenlerin kariyerinden kapsamlı seçkiler sundukları retrospektif serisinde Michael Snow’a da yer verdiklerini belirten İstanbul Modern Film Küratörü Müge Turan, "Snow’un sineması, görsel ve işitsel algıyı sorgulayan, izleyiciyi sinemanın sınırlarını yeniden düşünmeye sevk eden bir deneyim sunuyor. Rüya gibi, bilinçaltındaki imgeleri çağıran filmler. Özellikle de suyun önemli bir yeri var filmlerinde. Hem imge olarak hem de suyun hareketiyle kamerasını ilişkilendirdiği için ‘Okyanus Rüyaları’ adını verdiğimiz bu retrospektif, sanatçının sinema dilindeki devrimci yaklaşımını Türkiye’den izleyicilerle buluşturma fırsatını sunuyor" dedi.
Sinemayı dönüştüren Snow
Ressam, heykeltıraş, fotoğrafçı, müzisyen ve sinemacı Snow, sanat kariyerinin başlangıcından yaşamının son günlerine kadar sanatın birçok alanında değişimlere yol açtığı gibi, geçmişin, günümüzün ve geleceğin sinemasını da dönüştürdü.
Michael Snow, farklı disiplinlerden teknikleri bir araya getirerek algı ve temsil üzerine geleneksel sinema anlayışını ve izleyicinin film kamerasıyla olan ilişkisini sorguladığı, içeriğin ötesinde biçimi merkeze alan onlarca film üretti. Çerçeveleme, ses, zaman ve mekânın, sinemanın dilini yeniden icat etmek için kullanılabilecek araçlar olduğunu savundu. Filmlerinin hem içgüdüsel hem de analitik tepkiler uyandırma gücü, etkisinin on yıllar boyunca sürmesini sağladı.
Editör: MURAT İLTER