reklam
reklam

Mehmet Ali Etsever’den yorgan uyarısı

Eklenme Tarihi: 12 Ağustos 2017, Cumartesi - 09:00   Okunma Sayısı: 167700

İSTANBUL

Maltepe Merkez Çağlayan Sokak’ta hizmet veren kırk yıllık yorgan ustası Mehmet Ali Etsever ile konuşma imkanımız oldu.  Etsever ve Sedat Şahin de bize silikon yorgan ve yastıklardaki tehlikeyi anlattı. Bu anlamlı ve güzel ziyaret bize ustaların  el emeğiyle neler çıkarttıklarını bir kere daha ortaya koydu.  
Mehmet Ali Etsever ve Sedat Şahin: Silkon/ Elyaf yorgan ve yastıklar sağlıklı değil 
Maltepe Çağlayan sokakta ünlü yorgan imalathanesinde yorgan ustası olarak hizmet yapan Mehmet Ali Etsever’e ve Sedat Şahin’e yorgancılıktaki sorunları sorduk. Kırk yıllık Kilisli yorgan ve yastık ustası Etsever, bize bu konuda şöyle bilgiler verdi. “Ninelerimizin sağlıklı dedikleri yün ve pamuklu ürünlerden vazgeçmeyin özellikle yorgan ve yastıklarınızı bu tür ürünlerden seçin” diyor. Neden diye sorduğumuzda bize verdiği yanıt şöyleydi:
“Ben kırk yıldır yorgan ve yastık ustalığı yapıyorum. Dışı ipek kumaş içi ise yün ya da pamuk olan yorganları ve yastıkları seçin. Nedenine gelince bunlar sağlığımız açısından çok kaliteli ürünlerdir. Gece boyu soluk alıp verdiğimiz bu doğal yün ve pamuklu ürünler sağlığımız açısından önemlidir. Şimdi petrol atığı olan ve kanserojen maddesi ihtiva eden silikon ya da elyaf ürünler ucuz olduğu için halkımız bunları tercih ediyor. Solunum yolları, cilt sorunu ve çeşitli kanserlere bu ürünler zemin hazırlıyor. Bu konuyu bilim adamları bir çok kez gündeme getirdi. Şimdi benim nakış gibi ördüğüm dışı bu ipekten içi ise yün ve pamuklu olan bu yorganları yapan ustalar çok azaldı. Sebebi de fabrikasyon olan elyaf ve silikon yorgan ve yastıklar bu yünlülere göre çok ucuz. Yorgancılar odası da bu konuyu hiç gündeme getirmiyor; çünkü böyle yapsa fabrikasyon satış yapan çoğu yorgancı üyelikten çıkar diye düşünüyor. Çoğu imalatçı yorgancı bu işi bıraktı. Şimdi sağlıksız ve hastalık saçan petrol artığı ürünlerden yapılan elyaf ve silikon yorgan ve yastıklar revaçta. Bakanlığın da bu önemli konuya el atması lazım” diyor. 
Yıllardır baba mesleğini yapan Sedat Şahin’de ; “Biz yarım asırdır Maltepe’de yorgancılık yapmaktayız. Sağlığını düşünenlere yünlü ve pamuklu ürünleri almalarını önermekteyiz, tercih halkımızın uzak yerden bile bizi bulup gelmekte sağlıklı yaşamları için yünlü ürünler için sipariş vermekteler” Diye konuşarak sağlığını düşünenler için yünlü ve pamuklu ürünleri almalarını önerdi. 

Editör: YİĞİT FIRAT YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam