reklam
reklam

Niyet halis olunca akıbeti de güzel olur

Eklenme Tarihi: 11 Ağustos 2017, Cuma - 09:00   Okunma Sayısı: 178401

İSTANBUL

Cerebral Palsy nedir? Cerebral Palsy (beyin felci), beyin veya beyinciğin doğum öncesi, doğum veya doğum sonrası zarar görmesi sonucu oluşan adalelerde kuvvet azlığı, istemsiz hareketler, motor gelişmede geriliktir. Hastalığın teşhisi ne kadar erken konursa bırakacağı hasarda o kadar az olur. Erken tedaviye başlanması çocuğun yaşantısını iyi yönde düzenlemesine olanak taşır. Çocuğun beyin yapısı doğumdan sonra 18 aylık dönemde en hızlı gelişini gösterir. Bundan dolayı santral koordinasyon bozukluğu ne kadar erken teşhis edilirse, çocuğa yardımınız o kadar çok olur.
1972 yılında Prof. Dr. Hıfzı Özcan’ın öncülüğünde, Türk Spastik Çocuklar Derneği’nin kurulmasıyla başlayan özverili çalışmaların sonucunda 1989’da Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın ülkemizdeki Cerebral Palsy (CP)’li çocuklar için bilimsel çalışmalar yapan ve bu çalışmaları ile dikkat çeken bir kurum olmuştur. derneğin kurulması ile birlikte dikkat çekici hale gelir. O günlerde hastanelerin çocuk nörolojisi bölümlerinde sayıları bir hayli artmış Cerebral Palsy’li (CP) çocukların aileleri bir araya getirilir. İlk kez “Spastik kime denir?” başlıklı bir broşür yayınlanarak, Cerebral Palsy (CP) hakkında aileler bilgilendirilmeye çalışılır.
Konunun önemine inanan bir grup değerli destekçi ve ailenin işbirliği ile çalışmalarını yoğunlaştıran Dernek, 1976 yılında Sabancı Ailesi’nden yardım isteme kararını alır. Kadıköy Acıbadem semtinde yer alan bir villa, Akbank T.A.Ş. tarafından satın alınarak, Hacı Ömer Sabancı Vakfı tarafından derneğe tahsis edilir. Artık kurumsallaşma süreci başlamıştır. Erol Sabancı Merkezi adı verilen binaya yerleşildikten sonra, Sağlık Bakanlığı Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü ile bir protokol imzalanır ve devletten ilk kez kadro desteği alınır.
Bu çekirdek ve öncü adımlar Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın özünü oluşturur. Gelişmelerin hep içinde olan, Vakıf yönetimini her zaman cesaret ve ileri görüşlülüğü ile destekleyen büyüğümüz Sayın Sakıp Sabancı, vakfın bugünlere ulaşmasında rol oynayan en önemli isimlerdendir. Öyle ki Cerebral Palsy’li (CP) bireylere her yönüyle hizmet edecek örnek bir tesisin kurulması amacıyla çıkılan yolda, Kadıköy Belediyesi’nin değerli katkılarıyla Küçükbakkalköy’de Vakfa tahsis edilen 35 dönümlük arazi üzerinde hizmet verecek binanın temelleri, 1993 yılında Kadıköy Belediyesi’nin, Sakıp Sabancı ve Ailesi’nin destekleri ile atıldı. 1996 yılında hizmete açılan  Metin Sabancı Merkezi olarak anılan bina,17 bin metrekare kapalı alana sahiptir. Kampüsde; Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Özel Metin Sabancı Özel Eğitim Okulları, Aile Danışma Merkezi, Yatılı Bakım Merkezi, Spor Salonu, Bilgi Merkezi, kongre ve toplantıların gerçekleştiği konferans ve seminer salonları yer almaktadır.
Cerebral Palsy’li (CP)’li çocuklarımız bu hastalkları nedeniyle beyiinde oluşan hasardan dolayı fiziksel engelli olmaktadırlar ve yürüyememektedirler. Bu çocuklarımızın ayakları olmak ve onlar için adım atmak ve de onlara umut olmak için kurulan sosyal sorumluluk projesi Steptember, step(adım) ve september(eylül) kelimelerinin birleşmesinden oluşmuş 2011 yılında Avustralya'nın öncülüğünde başlamıştır. 
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfın’nın ülke temsilcisi olduğu 9 ülkede eş zamanlı olarak gerçekleştirilen 'Steptember'  sosyal sorumluluk projesi için 4 Eylük- 1 ekim tarihleri arasında her gün 10 bin adım atacağız ve bu adımlarımızı atarken hem kendi sağlığımız için hem de CP'li çocuklarımızın hayatın içinde daha fazla yer edinmeleri için farkındalık yaratmış olacağız. 

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfın Genel Direktörü Nigar Evgin, Vakfın Yönetim Kurulu 2. Başkanı sayın Dilek Sabancı,Steptember İyi yaşam gönüllüsü Şah yaycı, Aktif Yaşam Gönüllüsü Murat Bür'ün katılımı ve  
Sayın Bilge Aksoy'un sunumu ile basın mensuplarına Steptember sosyal sorumluluk projenin amacı anlatıldı. 

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfın Genel Direktörü Nigar Evgin:
''Çeşitli bağış kampanyaları ve sosya sorumluluk projeleriyle vakfımızın çalışmaları genişlemekte ve daha fazla Cerebral Palsy’li çocuğa ulaşma amacındayız. Cerebral Palsy ile ilgili dünya çapında yürütülen en geniş kapsamlı farkındalık ve bağış toplamaya yönelik sosyal sorumluluk projesi olan 'Steptember', ülkemizde bu yıl dördüncü kez düzenlenecek. Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı olarak Steptember'ın Türkiye'deki öncüsü ve yürütücüsü olmaktan mutluluk duyuyoruz'' açıklamasında bulundu. 
Toplantıda bu projeye gönül vermiş olan ve çalışmaları ile dsetek olacaklarını açıklayan Şah yaycı ve Murat Bür'de birer konuşma yaptılar. 

Steptember İyi Yaşam Gönüllüsü Şah Yaycı:
 ''Hem katılımcıların hem de Cerebral Palsy’li çocukların hayatında pozitif bir etki yaratmak için oluşturulmuş bu anlamlı projede Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı ile birlikte yürümekten büyük mutluluk duyuyorum. projeye destek veren katılımcılar zinde bir yaşam için yeni bir başlangıç yaparken; Cerebral Palsy’li çocuklar için umut olacaklar'' dedi. 

Steptember İyi Yaşam Gönüllüsü Murat Bür:
''Steptember'a kayıt olduktan sonra katılımcıya özel gönderilen kit ile birlikte farkındalık maratonuna ilk adım atılmış oluyor. Steptember kapsamında Eylül ayı boyunca bisiklet binebilir, koşabilir, dans edeblir, yürüyebilir, yüzebilir ve bu esnada heem iş, hem sosyal çevrenizi anlamlı bir bağış kampanyasına dahil edebilirsiniz. ben de bu kampanyanın içinde olduğum için çok mutluyum'' ifadelerini kullandı. 

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Yönetim Kurulu 2. Başkanı Dilek Sabancı: ''Her çocuğun özel olduğuna inanıyorum.''
Dünya genelinde 17 milyon Cerebral Palsy’li birey olduğunu, Türkiye'de ise her 8 saatte bir Cerebral Palsy’li bebeğin dünyaya geldiğini belirten Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Yönetim Kurulu 2. Başkanı Dilek Sabancı,''Ben her çocuğun farklı ve özel olduğuna inanıyorum.  Cerebral Palsy'de çok özel ilgi ve eğitim gerektirenbir durum. Türkiye'de her 8 saatte bir Cerebral Palsy’li bir bebek doğuyor, bu oldukça ciddi bir rakam. Erken teşhis ve müdahele büyük önem taşıyor. Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, yürüttüğü tüm çalışmalar ile toplumun Cerebral Palsy konusunda bilgilenmesine önem veriyor. Dört yıldır Türkiye genelinde yürütülen Steptember projesinin gelişimini dikkatle izliyorum ve toplumun ilgisinden büyük mutlluk duyuyorum. Buprojenin her geçen gün daha da büyüyeceğini ve daha fazla Cerebral Palsy’li çocuğumuza umut olacağına inanıyorum'' ifadelerini kullandı. 
Ayrıca Cerebral Palsy’li minik Ömür'ün ailesi de salonda bizlerle beraber idiler. Minik Ömür'ün annesi Nilay hanım, Cerebral Palsy’li bir çocuk ebeveyni olmanın zorluklarını ve bu hastalık teşhisi konduktan sonraki zorlu mücadelelerini anlattı. hastalıkta erken teşhisin öneminie de değinen Nilay hanım, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı'nın kendilerine her konuda destek olduklarını vurgularken tüm vatandaşların bu vakfa maddi ve manevi desteklerinin tüm Cerebral Palsy’li çocuklar için büyük umut ve mutluluk olacağını sözlerine ekledi. 
Konuşmacılardan  Steptember İyi Yaşam Gönüllüsü Murat Bür, Türkiye'de halkın %75'nin hareketsiz olduğunu, Steptember projesi ile birlikte kendimizi daha aktif yaşam ve hareket için ilk adımı atmış olacağız diyerek ayrıca bu adımların Cerebral Palsy’li çocukların adımları olacağı ve onları hayatın içinde biraz daha fazla yer açacağınız söyledi. 

Bizle de bu proje ile hem kendi sağlığımız için bir adım atmış olur hem de bu çocuklarımıza ufak da olsa bir umut oluruz. her bir adım büyür ve binlerce adım olur. Bu adımlar sadece birer adım değil  Cerebral Palsy’li çocuklarımızın umudu, mutluluğu ve adımları olacaktır adeta. 
sizler de www.steptember.org.tr sitesini inceleyip üyeliğinizi başlatabilir ve 4 Eylül’den itibaren her gün 10 bin adım kampanyasına başlayıp önce kendi sağlığınız için sonra da bu yavrular için adım atmış olursunuz. Bir adım başlar ve binlerce adım olur, umut olur, mutluluk olur.  

Stptember: Eylül(September) ve Step(adım) kelimelerinin birleşmesinden türemiş Steptember, ) ülkede eş zamanlı olarak düzenlene sağlıklı ve eğlenceli bir etkinlik. Bu yıl 4 Eylül- 1 Ekim 2017 tarihleri arasındagerçekleşecek projeye katılmak çok kolay. Projeye www.steptember.org.tr üzerinden kayıt olarak 4 kişilik takımınızıoluşturun. Bağış hedefinizi belirleyin. Üyeliğiniz sonrası size içinde adımsayarın olduğu Steptember Kiti gönderilecek. 4 Eylül'den itibaren her gün attığınız adımları web sitesine girin. Bir yandan da sosyal çevrenize bağış yapmaları için çağrıda bulunun.

Editör: EMİNE KALYON

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam