reklam
reklam

Hububat ve kırmızı et ithalatı kararı

Eklenme Tarihi: 1 Ağustos 2017, Salı - 10:00   Okunma Sayısı: 143962

ANKARA

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin DemirtaşBakanlar Kurulunun bazı hububat ürünleri, canlı hayvan ile kırmızı et ithalatına ilişinkararlarına yönelik, "Bu kararlar geçici olarak fiyatları baskı altında tutabilir ancak bundan en büyük zararı iddia edildiği gibi spekülasyon yapanlar değil üretici görecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Demirtaş, yazılı açıklamasında, Bakanlar Kurulu kararı ile Et ve Süt Kurumuna canlı koyun ve keçi, taze veya soğutulmuş et ile karkas et ithalatı, Toprak Mahsulleri Ofisine de buğday, arpa, mısır ve pirinç ithalatı için yetki verildiğini hatırlattı.

Bu kararların buğday hasadının başladığı ve Kurban Bayramı dolayısıyla et tüketiminin artacağı bir döneme gelmesinin ilginç olduğunu savunan Demirtaş, "Anlaşılan odur ki hem yeni buğday hasadı döneminde hem de Kurban Bayramı öncesinde artacağı öngörülen fiyatlar bu yöntemle dizginlenmek istenmektedir. Nitekim buğday hasadının başladığı günlerde 1 lira civarında olan buğdayın kilogram fiyatı, kararın açıklanmasının ardından 85 kuruşa kadar düşmüştür. Kurbanlık et fiyatlarında da bir düşme olacağı kesindir. Bu kararlar geçici olarak fiyatları baskı altında tutabilir ancak bundan en büyük zararı iddia edildiği gibi spekülasyon yapanlar değil, üretici görecektir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de et ve hububat fiyatlarının artışını dizginlemek için bu artışın nedenlerinin doğru saptanması gerektiğine işaret eden Demirtaş, hububat ve kırmızı et üretiminin gerilemesinde girdi fiyatlarının aşırı artışı ve destekleme yetersizliğinin etkili olduğunu belirtti.

Demirtaş, "Bu durum değişmediği sürece sıfır gümrüklü ithalat, hastalığı yok etmek yerine ağrıları uyuşturmak gibi bir görev görecek ve sonunda tedavi edilemeyen hastalık nedeniyle ülkemiz bu ürünlerde tamamen dışa bağımlı hale gelecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam