reklam
reklam

Saygılı olmak çok mu zor?

Eklenme Tarihi: 19 Temmuz 2017, Çarşamba - 09:00   Okunma Sayısı: 211441

İSTANBUL

Bu günde her günkü gibi sıradan bir gündü benim için, sabah kalkıp işe gidecektim yada yapmam gereken bir şeyler varsa onları halledecektim. Bu günü de bozuk olan Pc.min tamiri için ayırmıştım. Nereden bilebilirdim densiz ve terbiyesiz bir muavin ile çileden çıkıp tartışma yaşayıp sonrasında kavga edeceğimi. Ben ki kimseye karşı saygısızlık etmem, seviyeli bir şekilde her kim olursa olsun hitabım ve davranışıma özen gösteririm çünkü bu bizim toplumsal yaşama koşulları içinde ‘’her kim olursa olsun sokakta dahi birbirimize karşı saygı göstermeliyiz’’ felsefemle herkese özen göstermemden kaynaklıdır. Ama bu gün densiz bir şoför minibüsteki hepimize öyle laf etti ki sabrım taştı ve susamadım, susmamalıydım çünkü terbiyesizlik, ukalalık ve haksızlık tahammül edemediğim şeylerdi. Minibüs içinde benim gibi diğer yolculara da yapılan bu çirkin davranışı sizinle paylaşıp sonrasında gerekli tüm şikayetlerimi yapacağım.   
Bilgisayarım çalışmıyordu, pc.mi, yoksa adaptörümü bozuldu anlayamadım. Bir bilgisayarcıya baktırmak için Kadıköy’de bulunan Yazıcıoğlu Han’a gitmek için yola çıktım. Aracım olmadığı ve de çoğu vatandaş gibi bende toplu taşıma araçlarını kullanıyorum. Sokağımdan geçen Küplüce- Kadıköy minibüsünü beklemeye başladım. 5- 10 Dk. sonra geldi. Minibüs dolu idi, zar zor yine de bindim çünkü bu işimi halledip işimin başına geri dönecektim. Sabah saatleri olduğu için bir süre sonra minibüs tıklım tıklım doldu. Artık nerdeyse birbirimize sarılacaktık. 
Bir yolcu daha almaya kalkınca yanımdaki bir genç
’’ şoför bey yeter artık, bak hanımlar var ve çok kalabalık oldu’’ diye tepki verdi.  
Bu söz üzerine şoförün yanındaki muavin ‘’bilader bu taksi değil dolmuş’’ diye karşılık verdi. 
Bu söze oldukça sinirlendim ve ben de ‘’dolmuş ama dolmuşta dolmuş zaten’’ dedim. Benim bu sözüm üzerine zaten gergin olan yolcular söylenmeye başladık. Şoför bir yandan yolcu alınca tepkilerimiz daha da arttı ve tartışma devam etti. Muavin hala haklı gibi konuşuyor ben ise yolculara karşı saygılı olmasını dolmuş dahi olsa bir kapasitesinin olduğunu, eşya değil insan taşıdığını ve de bunu hayır için değil kişilerin parası ile hizmet olarak yaptığını söylüyordum. Haksızlığı karşısında edepsizliğini devam ettirerek ‘uzatma kadın’ diye laflar ediyordu. Bu sözleri üzerine ‘sen bunca kişiden özür dileyeceksin, zaten sustuğumuz için böyle olduk’ dediğimde diğer yolcularda tepkilerini gösterdiler muavine. Ama ne özür diledi ne de yüzü kızardı.  Yolu yarılamıştık ve araçta bir kaç kişi kalmıştık. Koltukta yan oturmuş bir vaziyette sürekli gözü arkada bende idi hatta bir ara kulağıma şu sözleri geldi. ‘’Abi bak şu kadın, iyi belle de bir daha ki sefere yolda onu almayalım’’.
Terbiyesizin özrü kabahatinden büyük derler ya o misal, beni mimleyeceklermiş bir de minibüse bir daha almayacaklarmış. Sadece güldüm kendisine zavallı beyinli. 
 Kadıköy’e geldiğimde araçtan indim ve resimlerini çekmeye başladım. Çünkü haberlerini yapıp bu densize minibüsteki tüm yolcular ve kendi adıma haddini bildirecektim. Resim çektiğimi fark ettiğinde camdan sarkarak lakayt bir şekilde saçını düzelterek ‘’ çek çek resmim iyi çıksın’’ dedi. 
Evet dedim çekiyorum ve haberini yapacağım bu densizliğin yanına kalmayacak. Bu sözlerim üzerine küfürler ederek arkamdan gelmeye başladı. Yanıma yaklaştığında etrafta olan kişilerde bize bakıyordu. Yanıma yakın olan bir beyden hemen polis çağırmasını istedim. Polis sözünü duyunca arabaya hemen geri döndü. Bu sefer ben peşinden gittim çünkü çok sinirlenmiştim bana küfür ve hakaret etmesinden. Onlar içeride ben arabanın açık kapısından onlara özellikle de şoföre muavinin yaptığı terbiyesizliği anlatmaya çalışıyordum. O muavin hala aynı noktada idi.  Şoför ise özür dileyip duruyordu. Ben ise ‘’sizin yaşınızda oğullarım var, ayıp değil mi yaptığınız? İnsan taşıyorsunuz ne demek taksi değil bu dolmuş? Önce saygılı olmayı öğreneceksiniz. Siz hayır için bu işi yapmıyorsunuz bizlere hizmet veriyorsunuz diyerek şoföre dönerek ‘yanında çalıştırdığın kişileri iyi seç’ dedim ve oradan ayrıldım. 
Aylar önce ‘Duyarlı minibüs yolculuğum’ diye bir gece vakti yaptığım minibüs yolculuğunu sizinle paylaşmıştım. Kasadaki sağlam meyveler arasındaki çürük meyveler misali ve de her meslekte olduğu gibi bu meslekte de olabilen bozuk insanlar yüzünden asla genelleme yapmıyorum. Sabahtan akşama kadar alnının teriyle direksiyon sallayan ve her çeşit insanla karşılaşan ve trafik stresine karşın güler yüzle ve kibar bir şekilde işini yapan emektar minibüs şoförlerimizi ayrı tutarak bu densizleri sizlere teşhir edip gerekli yerlere, başta minibüsçüler odasına ve bağlı bulundukları diğer yerlere şikayetlerimi yapacağım ki bir daha bu tarz çirkin eylemlerde bulunmasınlar. 
Toplu taşıma araçlarında ve her nerede olursak olalım bu ve buna benzer olaylara maruz kaldığımızda  sesimizi çıkartıp tepkimizi belirtmek o kişilerin uyarı ve  ceza almaları dolayısıyla bu hareketlerinden vaz geçeceklerini umuyorum.  
Gelelim bu densize ve bu olaylar esnasında yanında taşıdığı muavine tepki göstermediği ve hatta göz yumduğu için onun kadar suçlu olan şoföre; bunlar Küplüce-Kadıköy hattında 34 M 0528 plakalı minibüs ile Pazartesi sabahı 9:00 – 9:20 arasında çalışan Şoför ve muavindir. Yarın sabah önce kahyalarına sonra da İstanbul Minibüsçüler Esnaf Odası’na şikayetlerimi bildireceğim. 
Her zaman savunduğum gibi toplum içinde birbirimize karşı olan sorumluluklarımızdandır saygılı ve seviyeli davranmak. Toplu taşıma özellikle otobüs şoförlerinin belli dönemlerde eğitimden geçtiklerini biliyorum ama yine de yetersiz. Bazı minibüs şoförlerinin ve kahyalarının hali ise içler acısı. Halka hizmet verenler, insanlara karşı nazik ve güler yüzlü olmayı öğrenecekler ve de öğrenmeleri gerekmektedir. 
line getirilen kendir liflerinin sarılması için çıkrık kullanılır. İplerin yumaklanmasıyla çözgüler hazırlanıp hazırlanan çözgülerle Feretikonun özel tezgahında dokunup bez haline getirilir. Oluşturulan bu beze Feretiko denir. Kumaş, kalitesi, sağlıklı olması ve zarafetiyle gerek giyim alanında, gerekse üzerine işleme yapılmak suretiyle kullanılagelmektedir.

Editör: EMİNE KALYON

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam