reklam
reklam

Sıcak yaz günlerinin vaz geçilmezi “Efendiler Dondurma & Tulumba’’

Eklenme Tarihi: 1 Temmuz 2017, Cumartesi - 09:00   Okunma Sayısı: 177285

İSTANBUL

 Yaz aylarıyla ve havaların ısınmasıyla birlikte tüketimi daha da artan dondurmaların dönemi de başladı. Peki dondurmanın yararları neler diye merak ediyorsanız; dondurmalar  bir kere  adeta birer vitamin ve mineral deposudurlar. İçerisinde A vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, C vitamini, D vitamini ve E vitamini ve K Vitamini vardır. Bu besinler vücudun direnç mekanizmasını arttırır, organları ve sinir fonksiyonlarını geliştirir. Dondurma ayrıca temel mineraller açısından da zengindir. Sütten yapıldığı için tam bir kalsiyum deposudur. Kalsiyum, kemikleri ve dişleri kuvvetlendirerek, daha sağlıklı bir diş ve kemik yapısına sahip olmanızı sağlar. Ayrıca kalp sağlığını da geliştirir. Kalsiyum ayrıca daha sağlıklı bir böbrek sağlığı için gerekli.
Dondurmalar eğer içinde yapay tatlandırıcılar yoksa kilo vermenize de çok yardımcı olur. Çünkü;  dondurmalarda süt, belirli bir miktar şeker ve diğer doğal besinler ile yapıldığı için, tüketilen çoğu tatlıya göre çok daha az kalori içerir.
Dondurmalar besleyici ürünlerdir. Besleyici değerler olarak da dondurmanın içerisinde kemik ve dişleri güçlendiren kalsiyum ve fosfor, kan basıncını düşüren ve dengeleyen potasyum ve enerji verici olarak kullanılan çeşitli B vitaminleri bulunmaktadır. Ayrıca bir miktarda protein bulunur. Bu da hücrelerin yenilenmesi ve büyümesi için oldukça önemlidir.
Dondurmaların oldukça lezzetli olması bize bir mutluluk kaynağı sağlar. Yapılan araştırmalara göre dondurmaların strese sebep olan hormonların etkisini azalttığı ve sinir sistemine de rahatlatıcı etkiler yaptığı ortaya çıkmıştır.
Dondurma ayrıca ideal bir enerji vericidir. Favori dondurma çeşitlerinizi yediğinizde belirli bir miktar kalori alırsınız. Bu  da ortalama 140 kalori civarında ve  vücudunuz için harika bir enerji kaynağı oluyor. Ayrıca içerisindeki karbonhidrat, yağ ve proteinler sayesinde enerji sentezi gerçekleşiyor. Ancak  yağ ve karbonhidrat içerdiğinden bahsetmiş olsak dahi  bu besin değerlerinin miktarı oldukça az miktarda. Dolaysıyla dondurmalar az önce belirttiğimiz üzere birer kilo kaynağı değildir .
Ancak hazır ve açıktaki satılan çoğu dondurmaların içeriğinde olan glikoz ya da fruktoz şurubunun olması yüzünden bu fayların pek çoğunu göremeyebiliriz. Bu yüzden de  evde de şeker pancarından elde edilen doğal şeker kullanarak ailenize veya misafirlerinize  daha sağlıklı ve doğal dondurmalar yapabiliyor.
Elbette ki; şeker pancarından elde edilen doğal şekerle dondurma sunan yerler de var. Maltepe’nin en ünlü dondurmacısı  olarak  bilinen Efendiler Dondurma &Tulumba ise bu  az sayıdaki bahsettiğimiz yerlerden birisi . Şu sıralar Efendiler & Tulumba’nın Beşçeşmeler’de bulunan şubesinde ise bugünlerde  yoğun bir ilgi yaşanıyor. Bu yoğun ilgi de zaman zaman izdihama dönüşüyor.   Biz de bu yoğun ilgiye tanık olmak ve görüşlerini almak için Efendiler Dondurma&Tulumba’nın işletmecisi  olan Abdullah Efendiler’le keyifli bir söyleşi yaptık. Elbette mevsim gereği dondurmalara vurgu yapsak da yine doğal malzemeden yapılan Balkan tulumbası ve baklavalarıyla da yoğun ilgi görüyor. Tabi Abdullah Efendiler’in  ailesi de Balkan (Makedonya) ve Karadeniz(Trabzon)  kökenli. Çünkü; gelişmiş yemek ve tatlı kültürüne sahip bu iki coğrafya da  Abdullah Efendiler’e ve ailesine  epey etki etmiş .Bunu mekanda bir kere daha görüyoruz.
Abdullah Efendiler gösterilen bu yoğun ilgiyi ise gazetemize şöyle anlatıyor.
 “Bizim aile buraya Makedonya’dan geliyor. Ancak köken itibari ile Trabzon Of /Çaykara Yukarı Öğe’liyiz .Dedemiz oralı. Makedonya’ya cami görevlisi olarak gidiyor. Ve oradan da vasiyeti üzerine Kadıköy’e geliyoruz. 1958’li senelerde. Tabi aile büyüklerimiz dedelerimiz tatlıcılık yapmışlar. Amcam; Necmettin Efendiler de dondurmacıydı. Biz de onun yol göstermesiyle, Kadıköy, Moda, Suadiye, Fenerbahçe, Bostancı ve Maltepe’de dükkanlarımızı açtık. Çok yerde dükkan işlettik. Bunlardan ilk yerimiz olan Moda’nın bizde ayrı bir yeri vardır. Şimdi ise Maltepe’de iki dükkânımız kaldı. Küçüldük. Çünkü; bir çok dükkanda olduğunuz zaman da doğallığınızı biraz kaybediyorsunuz ve kaliteyi kontrol etmeniz güç oluyor. Bu yüzden de müşterileriniz size daha olumsuz bakabiliyor. Yanlış anlaşılma olmasın;  ancak bütün bunları yaşamış birsi olarak konuşmaktayım.  Biz mesela tamamen kendi doğal ortamında hazırladığımız  malzemeleri, dondurmalarımıza, baklavamıza, tulumbamıza koyuyor ve müşteriye sunuyoruz. Biz şeker pancarından elde edilen doğal şekeri kullanmaktayız. Bunun haricinde de  herhangi bir malzemeyi kullanmıyoruz. 40 sene boyunca en çok ayakta kalan şubemiz Maltepe’dekiler oldu. Çünkü; biz de buraya alıştık. Şimdiki zaman yaz dönemi ve aynı  zamanda daima doğal taze ve günlük dondurma yeme zamanı. Katkısız dondurmaları tercih edelim. “ 

Editör: YİĞİT FIRAT YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam