reklam
reklam

Belediye Başkanımız; Hilmi TÜRKMEN iftar yemeğinde basın mensuplarını ağırladı

Eklenme Tarihi: 21 Haziran 2017, Çarşamba - 09:00   Okunma Sayısı: 144632

İSTANBUL

Üsküdar Belediyesi, başkanımız Hilmi Türkmen’in 19 Haziran Pazartesi akşamı basın mensuplarına yönelik bir iftar daveti oldu. Ben de gazetelerimizi temsilen Fatma arkadaşım ile birlikte katılma kararı aldık. Bu benim için iyi fırsattı çünkü birkaç zamandır mahallemizde yaşanan kentsel dönüşüm karmaşası için başkanımızı makamında ziyaret edip ilk ağızdan ona soracağım soruların cevabını almak istiyordum. Çünkü her bir ağızdan farklı şey çıkıyor ve söylenenler değişerek ve eklenerek yalan yanlış bir boyutta büyüyordu. ‘’Bunu en iyi öğrenmenin yolu ilk adres oraya gidip danışayım, evlerimize ne tadilat ne de onarım yapamıyoruz ‘’ bu gelen yemek davete beni oldukça sevindirdi. 
Davete icabet etmek gerekirdi ve de öyle yaptık. Hava muhalefeti dolayısıyla planlanan yerdeki yemeğin iptal heberi gelip yeni yerin  Nevmekan olduğunu bildirdiler. İş çıkışı arkadaşımla yemeğin verileceği mekana geldik yolda hafif ıslansak da önemi yoktu bu benim için mahallem için öenmli bir yemekti sonuçta. Ben oradaki yemeğe icabet eden basın mensuplarından ayrı olarak da binlerce Küplüceli komşularımı ve yakınlarımı temsilen o yemeğe katılmıştım. 
Mekan, sadece  Üsküdar’ın değil İstanbul’un en özel mekanlarından olan Nevmekan’dı. Burası geçmişte Bağlarbaşı’nda İETT Ulaşım Müzesi kullanılan daha sonra farklı bir konsept ile sempozyum, konser ve imza günlerinin düzenlendiği bir mekan haline getirilmiştir. Ayrıca  Türkiye’nin en prejtijli sanatçılarına ev sahipliği yapan mekan, haftada 7  gün ‘Kitaplı Kahve’ konsepti ile de ziyaretçilerini ağırlamaktadır.  Mekanın üst katında basın mensuplarından  40-50 kişiyi ağırlayacak nezih bir masa hazırlanmıştı. Masamızdaki yerimizi aldıktan bir süre sonra belediye Başkanımız Hilmi Türkmen  de yemeğimize katıldı. Okunan ezam ile oruçlar açıldı. Yemekler yendikten bir süre sonra başkanımız masalar arasında bölüm bölüm dolaşarak misafirleri ile ilgilendi. Sıra bizim yakınlarımızda olmaya gelmişti ki yanımdaki boş olan sandalyeye buyur ettim. Kısa bir tanışma  faslının  ardından Başkanımla konuşmaya başladık. Karşımızda oturan hanım arkadaş Ümraniye –Çekmeköy - Sancaktepe  metrosunu sordu ve başkanımızdan 16 istasyondan oluşan metronun 2017 Ağustos sonlarında bitip açılacağının haberini aldık. Sıra bana gelmişti ve başkanım tam da yanı başımdaydı , ‘’Malum gündem kentsel dönüşüm ve ben de bir Küplüceli olarak her şeyi sizden duymak istiyorum’’ diyerek başladım sormaya;
 Başkanım, yılbaşında dönüşüm var dendi ertelendi, Nisan seçimlerinden sonra dendi tekrar bir ses yok ama bu arada her ağızdan farklı bir şey çıkıyor. Ne binalarımızın dışına mantolama yapabiliyoruz ki bu her yıl yüksek yakıt  paraları ile cebimizden çıkan fuzuli bir paradır, ne de evlerimizin içlerinde tadilat isteyen yerlere bir şey yapamıyoruz. Bu dönüşümün başlaması  ne kadar sürer? Evlerimize her hangi bir şey yapalım mı yapmayalım mı? 
Binalarınıza hiçbir şey yapmayın, çalışmalar tamamlanmak üzere bayramdan sonra sizlerle bir bir görüşmeler sağlanacak ve dönüşüm en kısa zamanda başlayacak.
 Başkanım 4+2 iptal oldu diyorlar, bu doğru mudur, şu anki imar durumu nedir?
İlk planlarda 2 kat 0.30 olan emsal değeri  1.50 emsale çıkarılıp 4+1 olarak binalar yapılacaktır. 
 Başkanım sizin dönüşümle ilgili bir videolu açıklamanız vardı, orada kimse yerinden olmayacak, herkes arsa payınca kendi dairelerinde oturup yine mahalle kültürü devam edecek demiştiniz. Bir sürü söylenti var bizler buralardan gidecek miyiz?
 Öyle bir şey söz konusu bile değil. Herkes yine kendi yerlerinde kalacak , yine mahalle kültürü devam edecek, siteleşmeye izin vermeyeceğiz. Modern binalar olacak, binalar yenilenecek ve yine aynı sahipleri mahallerinde kalacak . 
  Buralar hisse tapulu olduğu için bizler parsel parsel olarak mı anlaşacağız? Bazı binalar da babalar evlatları ile sorunlu iken komşularla nasıl anlaşacağız. Bu anlaşmazlıklar dönüşüm sürecini  uzatır mı?  
Küplüce’de en büyük sorun zaten hisse tapulu oluşu, işte bu yüzden önce sizler bu işi kafalarınızda netleştirip birlikte hareket edeceksiniz. Tapu sahipleri komşularınızla anlaşıp kendi kooperatiflerinizi kurabilir ve de müteahhitlerinizle bize de gelebilirsiniz. 
l Peki  bizler kendimiz yapmak istediğimizde birkaç komşu birleşip o zaman devletin bize mali bir desteği olacak mı?
Elbette ki var, ilk 3 yıl geri ödemesiz 10 yıl 125000 TL devlet kredi desteği sağlayacak . 
l  Buralar hisse tapulu olduğu için ada, pafta olarak değerlendirileceği için binaların yapımından sonra bizlere neresi denk gelirse oralarda mı oturacağız?
Şu anda oturduğunuz gibi,  mesela binanız yol kenarı ve ön cephe ise yine aynı yerde ve yönde oturmuş olacaksınız. Kentsel dönüşüm yerinde dönüşüm. 
 Başkanım önemli bir şey daha sormak isterim. Malumunuz Küplüce’de büyük çoğunluk aile binaları ve de çocukları bu binalarda oturmakta. Dönüşüm esnasında sadece tapu sahibine kira ödemesi yapılacak deniyor. Ben baba evimde oturuyorum, eşim yok, maaşımı kiraya verip nasıl geçinirim? Ya da eşi ölmüş bir hanım kiraya çıkarsa nasıl geçinir? Dönüşümde kira ödemeleriniz kimleri kapsayacak?
Bu konuyu Çevre Şehircilik Bakanlığı’na sunduk ve olumlu sonuç aldık. Evlerde oturan tapu sahibinin kiracı vasfındaki çocukları da dönüşümde kira yardımı alacak. Hiçbir vatandaşımızı sıkıntıya düşürmeyeceğiz bu noktada.  Diyerek sözlerini tamamlayan başkanıma;  sosyal belediyecilik anlayışı ile çalışan Üsküdar Belediyesi’ne ve kendilerine bu konuda güvendiğimizi ve de Cumhurbaşkanımız olsun, Başbakanımız olsun, belediye başkanlarımız olsun her birinin, halkının menfaatleri ve de sosyal haklarının korunması konularında her zaman duyarlı bir şekilde çalıştıklarını ve dönüşüm konusunda da aynı duyarlılıkla hiç kimsenin yerinden edilmeden ve de mağdur olmadan bu dönüşümü birlikte başaracağımıza inandığımı söyleyerek başarılar diledim. 
 Gecenin sonunda basın mensupları arkadaşlarımız ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirip mekandan ayrıldık.
 Umarım her şey güzide Üsküdarımız ve dönüşüm geçirecek tüm mahallelerimiz için en hayırlısı olur inşallah. 

Editör: EMİNE KALYON

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam