reklam
reklam

Otizmli Raci 'müzik dehasıyla' sınır tanımıyor

Eklenme Tarihi: 5 Haziran 2017, Pazartesi - 13:00   Okunma Sayısı: 137527

İZMİR 

Otizmli olduğu için bazı okullara kabul edilmeyen Raci Demir (19), yetenek sınavıyla girdiği güzel sanatlar lisesinden mezun olup üniversite sınavını kazanmayı başardı.

Akademisyen anne babanın çocuğu olan otizmli Raci Demir, ilkokuldan itibaren çeşitli sorunlarla karşılaştı.

Otizmli olduğu için ilkokul öğretmeninin "eğitim veremeyeceğini" söylediği Raci, okul müdürünün desteğiyle çalışarak 3 ayda okuma yazmayı söktü ve akranlarıyla ilkokul diplomasını aldı.

Matematik, müzik ve görsel sanatlarda yeteneği bulunan, genelde otizmli çocuklarda görülen "Savant sendromlu" olduğu tespit edilen Raci, ailesi tarafından müziğe yönlendirildi ve piyano dersleri almaya başladı.

Ortaokulu tamamlandıktan sonra bir güzel sanatlar lisesinin sınavını kazanan ancak otizmli olduğu için okula kaydı yapılmayan Raci Demir, Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesinin müzik bölümüne yine yetenek sınavıyla girmeyi başardı.

Aynı anda 4 notayı duyabiliyor

California Üniversitesinin "Perfect pitch" adı verilen testlerinde tam puana yakın notlar alan Raci'nin mükemmel kulağa sahip olduğu belirlendi, ayrıca aynı anda 4 notayı duyabildiği tespit edildi.

Okul yönetimi, öğretmenleri ve arkadaşlarından kabul gören Raci, notalarına hiç bakmadan sayısız parçayı çalmaya, Avrupa sokaklarında konserler vermeye, piyanonun yanı sıra çello öğrenmeye başladı.

Liseden "takdirlik bir öğrenci olarak" mezun olmayı başaran Raci, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda da (YGS) başarısını devam ettirdi.

Üniversiteye gitmeye hazırlanan Raci, ulusal ve uluslararası sanat etkinliklerinde adını duyurmaya devam etmeyi istiyor.

"Üstün başarı belgesi aldı"

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Demir, Raci'nin babası olmaktan büyük gurur duyduğunu söyledi. 

Avrupa ülkelerindeki bazı müzisyenlerin doğadaki her sesin notasını söyleyebilen Raci'yi "dahi" kabul ettiğini anlatan baba Demir, oğlunun başarısının önyargıları yıktığını ifade etti.

Özel bir lisenin yetenek sınavını kazanmasına rağmen oğlunun okula kabul edilmediğini aktaran Demir, "Kazanmasına rağmen Raci'yi kayıt etmediler. Nedenini sorduğumuzda 'Otizmli çocuğa ders veremeyiz' dediler. Biz bu hikayeleri çok duymuştuk. Sonra Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesi müzik bölümünü kazandı. Başarılı bir lise dönemi geçirdi hatta üstün başarı belgesi aldı." diye konuştu. 

"Klasik parçaları çalmayı çok seviyorum"

Üniversiteye hazırlanan Raci Demir de klasik parçaları çalmayı çok sevdiğini, iyi bir müzisyen olmayı ve salonlarda konser vermeyi çok istediğini anlattı.

Arkadaşlarıyla eğitim almayı sevdiğini dile getiren otizmli müzisyen, üniversiteye gideceği için sevinçli olduğunu ifade etti. 

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam