reklam
reklam

Savunma sanayisinde ortaklık dönemi

Eklenme Tarihi: 3 Haziran 2017, Cumartesi - 14:00   Okunma Sayısı: 140305

ANKARA-Mustafa Çalkaya

Savunma Sanayii Müsteşarı (SSMİsmail Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Müsteşarlığın iştiraki olarak kurulan Savunma Sanayi Teknolojileri'nin (SSTEK)  faaliyetleriyle ilgili bilgi verdi.

Türkiye'de savunma sanayisinin 4-5 vakıf şirket üzerinden döndüğüne dikkati çeken Demir, bu firmaların yaptığı projeler ve yatırımlarla belirli bir olgunluğa ulaştığını anlattı.

Demir, savunma sanayi sektörünün bu firmalara bağımlı götürülmesinin uzun süredir sisteme zarar vermeye başladığını belirterek, "Çeşitli ülkelerde yaptığımız temaslarda bu şirketlerin devleti aratan bir hantallığa ulaşmış olduğunu çok net görüyoruz. Bizde de kaçınılmaz şekilde buna doğru gitme eğilimi var." ifadesini kullandı.

Sektörde dinamizm ve teknolojik farklılıklara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Demir, özellikle gençlerdeki merak ve dinamizmin memnun edici olduğunu söyledi.

Demir, sektöre giriş yapmak isteyen şirketlerin önünün açılması gerektiğine dikkati çekerek, "Mevcudun da ezdirilmeden iş bazlı korunması gerekiyor. Doğrudan teşvik vermek, kredi vermek, bunlar zaten devletin yaptığı şeyler. Teşvikin en büyük unsuru belirli amaçları olan belirli teknolojiyi amaçlayan projeler ile desteklemek. Bizim koyduğumuz şartlardan birisi, KOBİ'lere iş vermek ve teknoloji kazanımıyla ilgili belirli projelerin yürütülmesi. Ancak bu bizi bir yere kadar getirdi." diye konuştu.

Söz konusu firmalara yüklenicilik görevi gören büyük firmaların da destek vermesini beklediklerinin altını çizen Demir, bu firmaların kendileri büyürken altlarında teknolojik derinliği bulunan yapıları oluşturmaları, ortaklıklar yaratmaları gerektiğini belirtti.

SSTEK'in faaliyetleri

İsmail Demir, teknolojide öne geçebilmek için dinamik yapıları desteklemek gerektiğine işaret ederek, "Bunu ortaya koymak üzere SSTEK'i kurduk. Şirketin asıl amacı başlangıç aşamasında olan veya çıkış sağlamakla ilgili desteğe ihtiyacı bulunan firmalara ortak olmak. Ortaklıkta proje vermenin kanalını oluşturmak için bunu yapacağız. Ortaklık yüzdeliğinin yüksek olmasını istemiyoruz, bu firmaların önlerini açmak için ortak olmak istiyoruz." dedi.

SSTEK'in ortaklık mekanizmasının işlediğinin altını çizen Demir, "Dedektör şirketine ortak olduk. Test şirketine, çip şirketine, motor şirketine ortak oluyoruz. Birkaç alan daha var. Roket sistemleriyle ilgili bir şirkete ortak olduk. Piyasada bazı şirketler var, onları analiz ediyoruz. Onların durumlarına göre ortak ihtiyaçları olup olmadığını analiz ediyoruz." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam