reklam
reklam

G20 tarihinde ilk kez terörle mücadele konusunda bir liderler bildirisi kabul edildi

Eklenme Tarihi: 17 Kasım 2015, Salı - 15:00   Okunma Sayısı: 187776

ANTALYA

G20 Liderler Zirvesi'nin sonuçlarına ilişkin hazırlanan bilgilendirme notunda, finans ve şerpa hattı gündemleri kapsamında, Türkiye'nin dönem başkanlığındaki öncelikler ile zirve çıktılarına yer verildi. Bilgilendirme notunda, G20 tarihinde ilk kez terörle mücadele konusunda bir liderler bildirisinin kabul edildiği belirtildi.

Antalya'da gerçekleştirilen zirvenin sonuçlarına ilişkin G20 Türkiye Dönem Başkanlığı tarafından hazırlanan bilgilendirme notunda, büyüme çerçevesinde dönem başkanlığı öncelikleri; "güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme için küresel politikalarda işbirliğinin sağlamlaştırılması, etkili bir hesap verebilirlik mekanizması ile büyüme stratejilerinin uygulanmasının izlenmesi, büyüme stratejilerinin son ekonomik gelişmeler dikkate alınarak güncellenmesi ve stratejilerin kapsayıcılık boyutunun iyileştirilmesi" şeklinde sıralandı.

Finansal düzenlemeler

Finansal düzenlemelere ilişkin dönem başkanlığı önceliklerinin, temel alanlarda kalan önemli finansal reformların tamamlanması olduğu ifade edildi. Ayrıca reformların zamanında, tam ve tutarlı bir şekilde uygulanmasının da önceliklendirildiği belirtilen notta, şirketler kesiminin daha güçlü bir finansal yapıya kavuşturulmasında finansal düzenlemelerin rolünün değerlendirilmesine de işaret edildiği kaydedildi.

Uluslararası finansal mimari

Uluslararası finansal mimari başlığına ilişkin dönem başkanlığı önceliğinin; IMF üyelerinin kota paylarının adil bir şekilde dağıtılmasını sağlayarak, Fon'un meşruiyetini ve etkinliğini sürdürmesine yardımcı olacak 2010 Kota ve Yönetim Reformu'nun tüm unsurlarıyla yürürlüğe girmesinin sağlanması olduğu bildirildi.

Uluslararası vergi

G20 Dönem Başkanlığı'nda uluslararası vergi alanındaki önceliklerin Matrah Aşındırma ve Kar Kaydırma (BEPS) eylem planlarının uygulanması ve izlenmesi olduğu aktarılan notta, ayrıca bu alanda vergide şeffaflığın sağlanması ile gelişmekte olan ülkelerin uluslararası vergi gündemine katılımının artırılmasının da önceliklendirildiği belirtildi.

İstihdam 

İstihdam alanında dönem başkanlığı önceliklerine ilişkin ise şu bilgiler verildi:

"Büyüme - istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi, milli gelirler içerisindeki payı azalmakta olan ücretlerin büyüme üzerindeki etkisinin analiz edilmesi, iş piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda işgücünün becerilerinin artırılması ve istihdam hizmetlerinin güçlendirilmesi, kadın işgücüne katılımının artırılması, iş sağlığı ve güvenliği, genç işsizliğinin azaltılması gibi alanlardaki G20 taahhütlerinin ve istihdam planlarının uygulanmasının takip edilmesi."

Enerji

Notta, enerji çerçevesinde dönem başkanlığı öncelikleri de Afrika odaklı enerjiye erişimin artırılması, yenilenebilir enerji kullanımının yaygınlaştırılması ve artırılması, enerji verimliliğinin artırılması (2014 yılında kabul edilen Enerji Verimliliği Eylem Planı uygulamalarının takip edilmesi), enerji piyasalarında şeffaflığın artırılması ve verimsiz fosil yakıt teşviklerinin orta vadede kaldırılması olarak belirlendi.

Kalkınma

Dönem başkanlığının kalkınma konusundaki öncelikleri; "düşük gelirli gelişmekte olan ülkelerle G20 arasındaki diyalog ve işbirliğinin artırılması, gıda güvenliğinin temin edilmesi ve küresel bir sorun olan gıda kayıpları ve israfın G20 gündemine girmesi, işçi dövizi transferinin ortalama küresel maliyetinin yüzde 5'e düşürülmesi yönündeki G20 hedefinin uygulanmasına yönelik kuvvetli taahhüt, özel sektörün kalkınmadaki rolünün desteklenmesinin yanı sıra sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin uygulanmasına G20'nin desteği" olarak sıralandı.

Terörizm ve mülteci krizi

Terörizm çerçevesinde, G20 tarihinde ilk kez terörle mücadele konusunda bir liderler bildirisinin kabul edildiği aktarılan notta, mülteci krizi konusunda ise G20 Liderler Bildirgesi'nde acil çözüm bekleyen küresel bir mesele olan mülteci ve göç krizinin ele alınması ve liderlerin bu konuda külfet paylaşımı ile uluslararası kuruluşların desteklenmesi başta olmak üzere destek beyanına işaret edildi.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam