reklam
reklam

Boyabat Çemberi Dünya vitrininde

Eklenme Tarihi: 17 Nisan 2017, Pazartesi - 10:00   Okunma Sayısı: 263464

 

İSTANBUL-  

Sinop’un Boyabat, Durağan, Saraydüzü yöresine ait olan ve annelerimizin eskiden günlük olarak kullandıkları çember artık sadece süs örtüsü olarak veya kızların çeyizleri ne alınıp hatıra diye saklanıyor. Çemberimizin Dünya kültürüne alınması, öncelikle patentinin alınması çok güzel bir durum. Bizim yörede çemberin adı ve  kendine has bir dili vardır. Bunlardan bir kaç örneğini vermek istiyorum. 
Gelin almaya başka bir köye dünürlüğe  giderken ‘çember tersinden’ takılır, bilirlerdi o kadın oğluna kız isteyecek ve hayırlı bir iş için gidiyor. Bir diğeri de ‘gelinin çemberinin beyazlığı’ gelinin ne kadar temiz, tertipli, iyi gelin olduğu anlamına gelirdi. Yine çamaşır yıkarken hanımlara mutlaka 2çemberin ağarsın’ denir bu da  çamaşırın kolay temizlensin, işlerin kolay gelsin demek anlamına gelir. Çemberin nakışlarının isimleri  vardır. Bunlar da; kibrit kutusu, sinek kanadı, beş iplik gibi. 
Anadolu kültürümüz olan çembere Boyabat Belediyesi, Durağan Belediyesi, Saraydüzü Belediyesi sahip çıkarak çember dokuma atölyesi kurdular. Halk eğitimi ile birlikte hanımlara hem istihdam hem de kültürümüzü yaşatmak için bir teşvik oldu. Boyabat esnafı olan Ruhi beyi çemberinizi tanıtıp satışını gerçekleştirdiği için çok teşekkür ediyorum. Ayrıca çember deyince Ruhi bey gelir Boyabatlıların aklına İstanbul'da Ankara'da Ruhi beyden başka çemberin satışını yapan yok. Ruhi beyle yaptığımız röportajda ‘’Sinoplu olan olmayan bu özel farklı çemberimize daha çok sahip çıksınlar bize destek olsunlar, biz bu çemberi kendi tezgahlarında dokutamıyoruz hak ettiği fiyata satamadıkları için hanımlar dokumuyorlar. Bir çember bir hafta da dokunuyor. Emeği ve maliyeti fazla olduğu için de doğal olarak da hanımlar dokumak istemiyorlar. Belediye ve Halk Eğitim desteği olmazsa bu kültür ürünümüz yok olup gidecek. Biz de sırf bu güzel gelenek ve kültür ürünümüz olan çemberimizi nerdeyse karsız satışını yapıyoruz. Ben de İstfest Fuarı’na haber için gittiğim zaman orada görünce çok sevindim ve kendi yöresel ürünüm olduğu için gurur duydum. buradan sizlerle paylaşmak istedim ki kültürümüze ait ürünlere  meraklı olan okuyucularımıza ve çemberi dokuyan ve emeği geçenlere katkımız olur dedim. Geçmişten günümüze yansıyan ve kültürümüzü simgeleyen yöresel ürünlerimize sahip çıkarak yok olmalarına engel olmalıyız.

Editör: HALİME ŞAHİN

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam