reklam
reklam

Futsal'da lider Şişlispor

Eklenme Tarihi: 21 Mayıs 2023, Pazar - 23:00   Okunma Sayısı: 34202
Salon Futbolu Ligi Futsal'da 10.hafta geride kalırken, geçen yılın şampiyonu İstanbul temsilcisi Şişlispor liderliğini korudu.

Mücadele ve heyecanın hiç eksik olmadığı salon futbolu Türkiye Ligi TFF Futsal 1.Ligi'nde 10.hafta geride kaldı. 4 haftalık maç programının birlikte oynandığı Nevşehir etabında İstanbul  temsilcisi Şişlispor liderliğini sürdürdü. Nevşehir Ürgüp Kapalı Spor Salonu'nda yapılan maçlarda Bingöl Gençlik ikinci, Diyarbakır Alipaşaspor üçüncülüğü elde etti. Toplam sekiz takımın katıldığı TFF Futsal 1.Ligi'nde kalan 4 haftanın ardından şampiyon belli olacak. Oynanan 10 maçın ardından 28 puanı bulunan İstanbul Şişlispor üst üste ikinci şampiyonluğuna doğru emin adımlarla ilerliyor. Bingöl Gençlik 22 puanla 2. , Diyarbakır Alipaşaspor 19 puanla üçüncü, Sakarya Kuruderespor 18 puanla dördüncü sırada bulunuyor.   Seyrantepe İdmanyurdu 14 puanla 5., başkent temsilcisi Anadolubeyispor 10 puanla altıncı, Seyhan Belediye 6 puanla yedinci ve puanı bulunmayan Vanspor sekinci sırada yer alıyor. Gol krallığı yarışında ise Diyarbakır Alipaşa SK takımının oyuncusu Rıdvan Baydan 19 gol ile zirvede yer alıyor. Kendisini Şişlispor'dan Sadettin Çamcı, Anadolubeyi'nden Melih Kaan Özkul 13'er gol, Şişlispor'dan Cem Keskin, Anadolubeyi'nden Sefa Tekin ve Kuruderespor'dan Faruk Yanık 12'şer golle takip ediyor.

Şişlispor'dan 9 galibiyet

Türkiye Salon futbolu ligi TFF Futsal 1.Ligi'nde lider durumda bulunan geçen yılın şampiyonu Şişlispor, bu sezon oynadığı 10 maçta 9 galibiyet ve bir beraberlik elde etti. Kırmızı-siyahlılar, Kurudere'yi 12-2 ve 9-4, Seyhan Belediye'yi 6-3, Seyrantepe İdmanyurdu'nu 7-6 ve 9-3, Alipaşaspor'u 5-2, Bingöl Gençlik'i 9-3, Vanspor'u 5-0, Anadolubeyispor'u 4-2 mağlup etti. Anadolubeyispor ile yaptığı ilk maçtan ise 3-3 beraberlikle ayrıldı. 

İlk sırayı alacak takım doğrudan finale çıkacak

14 hafta sürecek TFF Futsal Ligi normal sezonunu 1.sırada tamamlayan takım direkt olarak finale yükselecek. Sezonu 2. sırada bitiren takım ile 5. sırada bitiren takım ile sezonu 3. sırada bitiren takım ve 4. sırada bitiren takım birbirleriyle eşleşerek final turu play-off 1. turunda mücadele edecek. Play-off 1. turu müsabakaları sonucunda rakiplerine üstünlük sağlayan takımlar play-off 2. turunda mücadele edecek. Play-off 1. tur ve 2. tur müsabakaları çift maç eleme usulüne göre oynanacak. Müsabakalarda galibiyet sayısı fazla olan takım üst tura yükselecek. Galibiyet sayısının eşit olması durumunda takımların birbirlerine attıkları gollere bakılacak. Birbirlerine attıkları goller eşit ise ikinci müsabakanın normal süresi sonunda 5'er dakikalık iki uzatma devresi oynanacak. Uzatma devrelerinde de eşitliğin bozulmaması durumunda kazanan takım penaltı vuruşları sonucunda belirlenecek. Final turu müsabakaları normal sezonu üst sırada bitiren takımların ev sahipliğinde yapılacak. Final müsabakaları çift maç eleme usulüne göre oynanacak ve galibiyet sayısı fazla olan takım TFF Futsal Ligi şampiyonu olacak. Galibiyet sayısının eşit olması durumunda takımların birbirlerine attıkları gollere bakılacak. Gol sayıları eşit ise ikinci müsabakanın normal süresi sonunda 5'er dakikalık iki uzatma devresi oynanacak. Uzatma devrelerinde de eşitliğin bozulmaması durumunda kazanan takım penaltı vuruşları sonucunda belirlenecek. 2022-2023 sezonu TFF Futsal Ligi şampiyonu olacak takım ülkemizi UEFA Futsal Şampiyonlar Ligi'nde temsil etme hakkını kazanacak.

2.etap maçları Nevşehir'de yapıldı

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda ara verilen 2022-2023 sezonu TFF Futsal Ligi'nde 3, 4, 5 ve 6. hafta karşılaşmaları Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Spor Merkezi Spor Salonu'nda yapıldı. 16 puan toplayan İstanbul Şişlispor, 2.etabı lider tamamladı. Bingöl Gençlik ise 15 puanla ligin ikinci sırasında yer aldı. 8 takımın 4 devreli lig usulüne göre mücadele ettiği ve normal sezonu ilk 5 sırada tamamlayacak takımların final turu play-off oynayacağı ligin statüsü, TFF Yönetim Kurulu kararıyla ''2 devreli usulüne göre oynanır'' şeklinde değiştirilmişti.

Oğuz Çetin: "Ligimizin kalitesini arttıracağız"

Ligin geride kalan süreci ile ilgili bir değerlendirme yapan TFF Futbol Gelişim Direktörü Oğuz Çetin şunları söyledi: "Kahramanmaraş ve çevresinde yaşanan depremler sonucunda TFF Futsal Ligimizi de durdurduk. Gerekli önlemleri aldıktan ve ilgili statü değişikliklerini yaptıktan sonra 3 Nisan 2023 tarihinde yaklaşık 2 aylık bir aranın ardından ligimizi tekrar başlattık. Diyarbakır, Adana ve Bingöl gibi depremden çok fazla etkilenen takımların mücadele ettiği ligimizde tüm tedbirleri aldık. Ligimizin kalitesini üst seviyelere taşıyabilmek için Futbol Gelişim Direktörlüğü olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Futsalın gelişimi için yeni projeler ve alt yapı planlamaları hazırlıyoruz"

Kendine özgü kuralları var

Futsal oyun kuralları içerisinde öne çıkan ilk nokta, oyun oynanan alanın ölçüleri ile ilgilidir. Futsalın salon sporu olması, tıpkı basketbol gibi belirli salon ölçüleri içerisinde oynanmasını da beraberinde getirmiştir. Futsal oyununda salon ölçüleri ve saha üzerinde yer alan çizgiler şu şekilde olmalıdır; saha alanı boyu en az 25 metre en fazla ise en fazla 42 metre olmalıdır. Sahanın eni ise en az 16, en fazla ise 25 metre olmalıdır. Uluslararası karşılaşmalarda ise saha boyu en az 38 metre, eni ise en az 20 metre olmalıdır. 8 cm genişliğinde olan tüm çizgiler sahaya dahildir. Orta saha yuvarlağı çapı 3 metredir. Futsal sahasında iki adet penaltı noktası bulunmaktadır. Bu noktalardan ilki kaleye 6 metre, diğeri ise 10 metre uzaklıktadır. Korner noktaları 25 cm çapında çeyrek daire şeklindedir. Yedek oyuncuların bulunduğu alan beşer metre uzunluğundadır. Kalelerin iki direk arası içerden ölçümü 3 metredir. Yükseklik ise 2 metredir. Kale direklerinin kalınlığı 8 cm’dir.

Tekniğin esneklikle buluşması

Türkiye'de hızlı bir gelişme kaydeden Futsal, bir diğer tanımıyla salon futbolu artık sadece salonlarda değil, yaz aylarında plajlarda da oynanmaya başladı. İşin başında doğrudan Milli Takım oluşturulmasıyla başlayan süreç, kulüp takımlarının kurulmasıyla ivme kazandı. Seri paslaşmanın ve kolektif futbolun öne çıktığı bir dinamik futbol türü olan Salon Futbolu ülkemizde ve dünyada 'Futsal' adıyla oynanıyor. Normal futbol topundan daha ufak ve yumuşak bir topla oynanması sebebiyle, bireysel top kontrolü ve estetik hareketler daha ön plana çıkıyor. İleri ve geri yapılan pas sayısı fazla olsa da topsuz mücadeleleriyle, kaleye doğru yapılan penetreleriyle Futsal, tekniğin çok öne çıktığı bir oyun olarak kabul edilebilir. Futsal, 1930 yılında Uruguay'ın başkenti Montevideo'da gençlerin basketbol sahasında futbol oynamasıyla başladı. Futsal'ın ismi ise İspanyolca Futbol ve Salle kelimelerinden geliyor. 1965 yılında uluslararası maçlarla Milli takımlar düzeyinde oynanmaya başlanan Futsal, artık sadece salonda futbol oynayan oyuncularıyla ve kendine özgü kurallarıyla daha profesyonel bir düzeye doğru ilerliyor.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam