reklam
reklam

Üsküdar'da kitap şöleni

Eklenme Tarihi: 15 Mayıs 2023, Pazartesi - 23:38   Okunma Sayısı: 66247
Bu yıl 8.si düzenlenen Üsküdar Kitap Fuarı, 9 gün süresince on binlerce kitap meraklısı ile kültür, sanat, tarih, bilim ve kitap dünyasının önde gelen isimlerini Üsküdar'da bir araya getirdi.

 İstanbul’un en önemli kültür sanat etkinliklerinden birisi olan ve Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen Üsküdar 8. Kitap Fuarı, rekor ziyaretçinin katılımıyla adeta bir edebiyat şölenine dönüştü. 9 gün boyunca 2 bin metrekarelik alanda gerçekleşen söyleşi ve imza günleri aracılığıyla da İstanbulluları kültür ve edebiyat dolu bir yolculuğa çıkardı. 250 bin rekor ziyaretçi ağırlayan fuarda düzenlenen imza günlerinde, katılımcılar uzun kuyruklar oluşturdu. Fuarda, 500 yazar, 120 yayınevi İstanbullularla buluştu, 840 etkinlik düzenlendi. Türk Tarihçi, Yazar, Akademisyen Prof. Dr. İlber Ortaylı tarafından açılışı yapılan 8. kitap fuarı, tüm İstanbulluları kültür ve edebiyat yolculuğuna çıkardı. Hayata geçirdiği etkinliklerle Üsküdar’ı İstanbul’un kültür sanat merkezi haline getiren Üsküdar Belediyesi tarafından her sene geleneksel olarak düzenlenen Kitap Fuarı’nın 8.’si sona erdi. Fuar, 9 gün süresince kültür- sanat, tarih, bilim ve kitap dünyasının en çok takip edilen isimlerini İstanbullularla buluşturdu.  Fuarın en güzel fotoğrafını çekene sürpriz hediyeler verildi. Türk tarihçi, akademisyen ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın onur yazarı olduğu 8. Kitap Fuarı, 120 yayınevi, tarih, kültür sanat, bilim dünyasının öne çıkan isimleri ile Türkiye’nin en sevilen 500 yazarını İstanbullularla buluşturdu. Türkiye'nin önde gelen yayınevlerinden yüzlerce eserini okurların beğenisine sunan fuarda başta Cemil Meriç, Cengiz Aytmatov olmak üzere Mim Kemal Öke’den Beşir Ayvazoğlu’na, İskender Pala’dan Nabi Avcı’ya onlarca yazar ve ünlü isimlerin katıldığı 840 sempozyum ve söyleşi etkinlikleri düzenlendi.

‘’Üsküdar’da yaşamak bir imtiyazdır’’

Üsküdar’da yaşamanın bir ayrıcalık olduğunu söyleyen, Üsküdar Kitap Fuarı'nın onur yazarı Türk tarihçi, akademisyen ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, ‘’Üsküdar, Yahya Kemal'in de söylediği gibi ilk Osmanlı Türk toprağıdır. İstanbul'un beşiğidir. Bu vasfını da korumuştur. Bu vasfı daima muhafaza etmiştir. Hanım sultanlar bunu daha iyi anlamışlardır. Büyük valide, Banu Sultan, Haseki Sultan, Valide Sultan, Kösem Sultan, Mihrimah Sultan.. Dolayısıyla İstanbul bir sükunet semti ve on beşinci asırdan beri bir yandan da ticaret semti.  Bütün on sekizinci asır binalarının en tipik olanları burada. Dergahların da öyle. Demek ki kendi içinde bir sanat şehri, bir izolasyon şehri bir güzelliği var, bir rengi var. Hakikaten son göçlere kadar İstanbulluların gerçek anlamdaki İstanbulluların en sevdiği noktaydı zannediyorum. Cemil Meriç üstadın da burayı seçmesi… Ve kızı, sevgili meslektaşımız. Ümit'in de burada doğmuş olması. Bu olayı izah ediyor. Yani Üsküdar başı dinç olan insanların memleketiydi. Üsküdar’da yaşamak bir imtiyazdır’’ dedi.

Üsküdar bir sanat şehri

Üsküdar’ın bir sanat şehri olduğunu söyleyen Ortaylı, ''Eskiden bilhassa karşıya kayıkla geçerken kimlere rastlardın? Yarım saate yakın geçiyorsun. Herkes herkesle ahbap oluyor veya kulak misafiri oluyor. Bir sürü şehir tiyatrosu sanatçısı burada oturur. Bir sürü orkestra üyesi burada otururdu. Alaturka Musik'imizin en önemli insanları Üsküdarlıydı yakın çevredeydi ve Üsküdar Türk musikisi cemiyetinin yani tarihimizin en önemli alaturka musiki kurumunun burada yeşerip yaşaması bugün bile tesadüf değildir önemli okulların hepsi buradaydı. Sayın Başkanımız haklı olarak kütüphanelerin sayısının artışından bahsetti. Bu iyi bir mirasçılıktır Çünkü biliyorsunuz İstanbul'da kütüphane dediğimiz nesne sarayın içinde bile Topkapı'da bile hususi kütüphane yoktur. Üsküdar'da bir değil birkaç tane böyle kitaplık vardır. Çoğu da bu devre kadar gelmiştir. Bunların hepsi kullanılıyor’’ diye konuştu.

Ziyaretçi sayısı 250 bini geçti

  1. Üsküdar Kitap Fuarının ziyaretçi akınına uğradığını söyleyen Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Üsküdar Kitap Fuarı, Tüyap’tan sonra İstanbul’un en çok ziyaretçi alan, en büyük kitap fuarlarından biri, Fuarımız her geçen yıl daha da çoğalarak büyüyor, halkımızın, gençlerimizin ilgisi artıyor. 9 gün boyunca kitap fuarımızı ziyaret edenlerin sayısı 250 bini geçti. Bu fevkalade önemli bir rakam.. Özellikle ağırlıklı olarak gençlerin fuarı ziyaret ediyor olması bizleri ayrıca mutlu ediyor. Üsküdar eski, büyük ve gelenekleri güçlü bir şehir. Güzel olan her fikir, her iş ona çok yakışıyor. Üsküdar asırlardır kitapların hem çok okunduğu hem de çok yazıldığı bir şehir. Bu yıl sekizincisini düzenlediğimiz Üsküdar kitap Fuarlarımız bu yüzden hem büyük bir enerjiyle sürüyor hem de toplamda milyonlarca kitapseverin kitap sayfalarında buluşmasına vesile oluyor. Yayıncılar, okurlar, yazarlar, kitap dünyasının emekçileri için bu fuar yeni dayanışma biçimleri üretmek için isabetli bir adres haline geldi” şeklinde konuştu.

Üsküdar artık bir kütüphane şehri

Üsküdar'ın edebiyat sevdasının sadece kitap fuarıyla da sınırlı kalmadığını belirten Türkmen,
''Üsküdar artık bir kütüphane şehri, okuyan, yazan düşünen insanların şehri.. Nevmekan Bağlarbaşı, Nevmekan Sahil, Nevmekan Selimiye, Haluk Dursun Kütüphanesi, İsmet Uçma Kütüphanesi, Mehmet Genç Kütüphanesi, çocuk kütüphaneleri ve Bilim Üsküdar Kütüphanesi. Hepsi birbirinden eşsiz projeler. Ve yenileri de geliyor. Nevmekan Kandilli ve Nevmekan Kuzguncuk içinde yer alan kütüphaneleriyle Üsküdarlıların, İstanbulluların hizmetinde olacak. 8. Kitap Fuarı, kapısında oluşan kuyruklar, söyleşi ve etkinliklerde yaşanan yoğun katılımlarla bu yılı da başarıyla tamamladı. Fuarımızda her kesimden okuru yeni çıkan kitaplar, yazarlar ve yayınevleriyle buluşturduk. 9 gün boyunca bu aktörler kurdukları doğrudan iletişim sayesinde kazanımlar elde etti. 9 gün boyunca Üsküdar’ın kalbi kitap diye attı. Kitap kokusu, boğazın kokusuna, denizin kokusuna karıştı. Çok sayıda gencimizi, kitapseverimizi bu güzel ortamda binlerce çeşit kitap ve yüzlerce yazarımızla buluşturmanın mutluluğu içerisindeyiz. Her fuar döneminde söylediğim gibi, okumanın gücüne, erdemine inanan yediden yetmişe herkesi kitapların etrafında buluşturmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. İyi ki kitaplar var, İyi ki Üsküdar var’’diye konuştu.

Bir çok etkinlik gerçekleştirildi

Fuar, tüm İstanbulluları kültür ve edebiyat dolu bir yolculuğa çıkardı. Fuarın ilk günü Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın Tarih Boyunca Üsküdar adlı söyleşisi gerçekleştirildi. Fuarın son günü eski Milli Eğitim Bakanlarından Nabi Avcı kitapseverlerle “Enformatik zır cehalet” konulu bir söyleşide bulundu.  Ardından araştırmaları ve kitaplarıyla da tanınan ünlü şef Ömür Akkor “Anadolu’nun Lezzet Coğrafyası” adlı sunumuyla Üsküdar 8. Kitap fuarına gelen İstanbullularla buluştu.

Fuarı en iyi yansıtan fotoğraf ödüllendirildi

Fuarın en dikkat çekici etkinliklerinden biri de Fotoğraf Yarışması oldu. Fuarı en güzel yansıtan fotoğrafı çeken kitapseverleri çok özel hediyeler verildi.. Yarışmanın 1.’si 25 adet kitap ile Nevmekan Selimiye’de 2 kişilik kahvaltı, 2.’si 100 adet kitap, özel tasarım Üsküdar Kitaplığı ile Nevmekan Selimiye’de 2 kişilik akşam yemeği, 3.’sü 50 adet kitap, Nevmekan Selimiye’de 2 kişilik akşam yemeği ödülü kazandı.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam