reklam
reklam

Önemli olan sürdürülebilirlik

Eklenme Tarihi: 30 Ocak 2023, Pazartesi - 17:22   Okunma Sayısı: 81320
Antalya'da düzenlenen "WinterLeague Convention Hosted by Antalyaspor" (WL Convention) organizasyonunda düzenlenen 'Kulüp aktarım stratejilerinde yazılım' konulu panelde futbola hizmet eden teknolojik programların ve yazılımların tanıtımı yapılırken, kulüp başarısı için sürdürülebilirliğin önemine vurgu yapıldı.

Antalya'da düzenlenen "WinterLeague Convention Hosted by Antalyaspor" (WL Convention) organizasyonunun son gününde Didem Dilmen'in  moderatörlüğündeki günün üçüncü panelinde konuşmacılar, Tarkan Batgün (Comparisonator), Serdar Yıldız (Sports ERP Ceo) ve Ferda Ramanlı (Antalyaspor UEFA Pro lisanslı antrenör)  'Kulüp aktarım stratejilerinde yazılım' konulu panelde bir araya geldiler.  Futbolun artık sadece sahada oynanan bir spor olmadığına vurgu yapan Serdar Yıldız, işin bir Business management kısmının, bir de sahadaki sportif management kısmının olduğuna vurgu yaptı. Bu ikisinin birlikte kol, kola ilerlemedikçe kulüplerin başarılı olamayacağının altını çizen Yıldız, ''Son zamanlarda herkesin konuştuğu ama  bir o kadar da içinin boşaltıldığı bir sürdürülebilirlik kavramı var. Nedir sürdürebilirlik?  Bundan bahsetmek için. Önce şunu söylemek istiyorum.  Futbol artık sadece sahada oynanan bir oyun değil. Bunun da çok ötesine çıktı. Futbol artık insan kaynakları yönetimi, aynı zamanda tesis yönetimi, aynı zamanda hukuk yönetimi, aynı zamanda branding, marketing  yönetimi, aynı zamanda finans yönetimi. Bunu da destekleyen çok uygulamalarda devreye girmeye başladı.  Bizim hepsinin birbirini destekleyerek kulübü yukarı taşıdığı bir yapı olması gerekiyor.

''Data firmalarının performansa katkısı bulunuyor''

Futbolda yaklaşık yüzün üzerinde data firması bulunduğuna dikkat çeken Yıldız, ''Bunların performans üzerine ürünleri bulunuyor. Hepsinin çok değerli olduğuna inanıyoruz.Performansa katkılarının olduğuna inanıyoruz. Ancak bu işin bir Business management kısmı var. Bir de sportif management kısmı var. İkisinin de aynı kalitede yönetilmesinin gerekliliğine inanıyorum. Baktığınız zaman sahadaki performans arttırmak için yüzün üzerinde firma varken, ama Business kısmına ait hizmet veren sadece ERP firmamız var. Hepsini karşılayan, hem takımı, hem sponsorları, hem seyircileri, hem tesisleri, hem yayın gelirlerini yönetebildikleri  tek platformuz. Biz istiyoruz ki, bizim gibi yapıların daha fazla artması lazım ki, o zaman gerçekten Business management kısmının öneminin anlaşıldığını görmüş olacağız'' diye konuştu.

''Eğitimde veriler çok önemli''

Antalyaspor tarafından hayata geçirilen Innovation Hub'ın temel anlamda bir eğitim olduğunu söyleyen Ferda Ramanlı, ''Burada eğitim ve gelişim üzerine kurulu bir sistem. Eğitimde veriler çok önemli. Sporcuların takibi çok önemli. Örneğin bir sporcumuz 8-10 yaşlarında kulübe başlıyor. A takıma gelene kadar bir serüveni var. Bu serüven içerisinde yüzlerce antrenmanı, müsabakaları, sakatlıkları bulunuyor. Antalyaspor alt yapısında çok ciddi bir planlama var. Bu planlama içerisinde diyetisyeni , spor psikologu, atletik antrenör her birimde dolu, dolu en yetkin çalışanlarımız var.  Bu kişiler çocuklarımızın yetiştirilmeleriyle ilgili ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Antalyaspor da kendi yazılımımızı yaptık. Kendi serverımızda , kendi sporcularımızın sadece takibi için hazırladığımız bir yazılımımız bulunuyor. Bunun dışında diğer softwareleri ve scoutingleri de kullanıyoruz.  Bir kulüp için teknoloji vazgeçilmezdir. Futbolun bu kadar genişlemediği dönemde temel bir soru vardı. Futbol bilim midir? Hayır ama bilimden faydalanmalıdır. Biz antrenmanlarımızda bilimden faydalanıyorduk. Şimdi bu daha da gelişti. Futbol öyle bir büyüdü ki, pazarlamasından, stratejisine, ilişkilerine kadar hatta oyuncu pazarlama noktasında bile var'' şeklinde konuştu.

''Kulüpler o tek dili bir türlü konuşamıyor''

Kulüplerin sürdürülebilirlik konusuna ne kadar inandığının bir soru işareti olduğunu belirten Tarkan Batgün, ''İnsanlar video seyretsin. Seyrederken onu data ile birleştirsinler. Daha sonra compreseneterların olayın içine girsin diyorduk. Ama kulüplerimiz bunu ne kadar sürdürülebilirliğine inandığı büyük bir soru işaretiydi. ERP denilen sistem, bir insan vücudunun tüm yönetimi. Fakat içimizdeki o mantalite o seviyeye bir türlü ulaşmadı. Sadece Türkiye'de değil, dünyada da bu. Çünkü kulüpler o tek dili bir türlü konuşamıyor. İçeride  Türkçe konuşuyoruz ama teknoloji dilinin de tek bir yerde birleşmesi gerekiyor. ERP'ye inanıyorum. Komple bir yapı. Bütün yapı oradan kullanılıyor.  Sağlık ayrı bir finans, futbolcu alış verişi ayrı bir finans, scouting ayrı bir finans. Neticede halk dilindeki 'ne kadar ekmek, o kadar köfte' tabiriyle örnek verirsek, kulüp gelirini paylaştırıp aynı dilden, aynı finans seviyesinden görüşüp, konuşuyorsan başarılı oluyorsun. Ne kadar sürdürülebilir soru  işareti. Sürdürülebilirlik konusunda bizim 67 jenerasyonundan benim çok umudum yok. O yüzden gençlerin futbolda yöneticilik mertebelerine daha erken yaşlarda ulaşmalarının faydalı olacağına inananlardanım. Genç arkadaşlarımız futbol endüstrisine girmek için büyük bir mücadele veriyorlar. Onun için bizim menpowera ihtiyacımız var. Yöneticilerimizin buna inanması gerekiyor. VIP sistemimiz varsa sistem yöneticisi yetiştirmemiz gerekiyor. Biz de bir başkan her şeyi nasıl yönetecek? Şimdi güzel compact modeller var. Hollanda'da her departmanın başında genç bir arkadaş var. Sorumlulukları alıyor, o bölümün finansını da yönetiyor. Scouting ise o bölümün planlamasını yapıyor. Bir üstündeki yöneticiye her şeyi hazırlıyor.  Ne oluyor o zaman? benim bütün departmanlarımdan bir rapor geliyor. Herkes aynı dili konuşuyor'' diye konuştu.

''Yönetimsel faaliyetleri yazılımla ele alıyoruz''

Spor ERP'nin aslında bir ürünler grubu olduğuna dikkat çeken Serdar Yıldız, ''Bizim aslında 4 adet ürünümüz var. Birinci ürünümüz enterprise ürünü. Kulübün bütün yönetimsel faaliyetlerini biz bu yazılımla ele alıyoruz. Tabi ki yöneticileri eğitmek ayrı mevzu. Biz takımın yönetimsel kısımlarını, kontratlarını, datalarını, entegrasyonlarıyla otomatik kontrat yönetimi sistemleriyle yönettiğimiz bir yapıdan bahsediyorum. Biz sahadaki rekabette yokuz.  Çünkü o bizim alanımız değil.  Biz tamamen management kısmına odaklanmış durumdayız ve oyuncunun profiline girdiğiniz zaman oyuncunun publick datasından, sakatlıklarından, kontratından, hak edişinden, ödemelerinden, haberlerinden ve bütün sosyal medyası dahil, bütün verileri alabildiğiniz ve bunları yoğurup yönetimsel analizleri çıkartabildiğiniz bir platformdan bahsediyorum. Bu bir modülü enterprise ürününün. Diğer taraftan sponsor ürünümüz var. Sponsor modülünde önce kulübün satılabilir bütün envanterlerini çıkartıyoruz. Herhangi bir kulüpte çalışmaya başladığımız zaman bize diyorlar ki, o hazır merak etmeyin. Ama yarısı bile hazır olmuyor. 2.5  katı envanter çıkartıyoruz. Kontratlarını girmelerini sağlıyoruz. Bir kulüp, bir sponsorluk reklam anlaşması yapıyor. İçeriğinde bir kol, bir pano, antrenman sahasında bir pano, sosyal medya paylaşımı, basketboldan led, tvden dakika reklam. Basketbolun bütçesine koymak için Lede kaç para aldınız diye sorduğumuzda  kimsenin bilgisi yok. Toplam alınan bütçeyi biliyorlar ama hangisine ne aldıklarını bilmiyorlar'' dedi.

''Menajer ve oyunculara yönelik ürünümüz de var''

Taraftarın analitiğini çıkarttıkları bir modül olduğuna değinen Yıldız, ''Yayın gelirlerinin analitiğinin olduğu bir modül var. Tesislerin yönetimine ilişkin bir modülümüz var. Aslında kulübü komple ele alıyoruz. İkinci bir ürünümüz de akademi ürünümüz.  Burada bütün akademi oyuncuları, antrenörler, personel, bütün akademinin yönetimsel taraflarını, oyuncuların fiziki kapasitelerini , antrenörlerin değerlendirmelerine de giriyoruz. Bunların yapıldığı ikinci bir ürünümüz var ki kulüp ve akademi aynı kalite de yönetilebilsin. Üçüncü ürünümüz yeni çıkıyor. Menajer ve oyunculara yönelik bir ürün. Bu ürünümüzde menajerlere bir sistem veriyoruz. Takip ettiğiniz oyuncuların kontratlarını otomatik yönetin sizin de bilginiz olsun sürekli kulüpten bilgi alıp, o hesaplamalara güvenmeyin. Aynı zamanda scouting sisteminizi buradan yönetin ve sizi istatistikle de besleyelim. ve müsaade ettiğiniz oyuncular da telefonlarına bir ap indirsinler. İndirdikleri ap ile kontratları hakkında otomatik anlık modifikasyonlar, bilgilendirmeler gelsin.  Her maç sonu istatistikler ve basından haberler yer alacak. Dördüncü ürünümüz, lig yönetimi üzerine bir ürün. Kulüplerin bütün yapısını bir sistemde tutabiliyorsunuz. Biz istiyoruz ki, bir lig yönetimi olarak da, bir monitör sistemi olsun, bir denetim mekanizması olsun. Lisanslama, finansal fair play, gibi digital ortamda yapılabilen digital işetişimin olduğu, digital raporlamanın olduğu bir sistem oluşturalım ve bu eko sisteme sponsorları , denetçileri, bankalar, dahil edebiliriz. Aslında bu sisteme ekleyebileceğiniz partnerlerin ucu bucağı yok. Biz başarının sadece sahada değil, aynı zamanda yönetimle geldiği algısının oturmasını istiyoruz'' diye konuştu.

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam