reklam
reklam

Veriler ışığında hızlı karar alabilmek

Eklenme Tarihi: 29 Ocak 2023, Pazar - 22:03   Okunma Sayısı: 61913
Antalya'da düzenlenen "WinterLeague Convention Hosted by Antalyaspor" (WL Convention) organizasyonunda konusunun uzmanı konuşmacılar, toplanan veriler ışığında futbolcularla ilgili hızlı karar verebilmenin önemine vurgu yaptı.

 

Antalya'nın ev sahipliğinde organize edilen "WinterLeague Convention Hosted by Antalyaspor" (WL Convention) etkinliğinin son gününde Didem Dilmen'in  moderatörlüğündeki günün ikinci panelinde konuşmacılar, Stan Paul Mihau (F1ST Spor Ajansı), Nicola Innocentin (Global Football Service Ceo) ve Tarkan Batgün (Founder @ Comparisonator) 'Veri aktarmalarda karar verme' konulu panelde bir araya geldiler. Konuşmacılar, toplanan verilerin hızlı analiz edilmesinin ve futbolcularla ilgili hızlı karar verilebilmesinin önemine vurgu yaptı. Bir oyuncunun ne kadar ilerleme kaydeder sorusunun önemine dikkat çeken Nicola Innocentin, ''Scouting için en zor şey budur. Bu yüzden datalar burada devreye giriyor. Data aslında oyuncunun neyi ne kadar yapabileceğini de göstermesi açısından önemli. Bir çok datayı derlemelisiniz. Tecrübenize göre o dataları filtreleyebilirsiniz. Bu arada bir oyuncunun verilerini sunacağınız zaman o kulüpte kimin karar verici olduğu da önemli. Teknik direktör mü?, antrenör mü? Sportif direktör mü? Menajer mi?, Yönetici ya da başkan mı? Karar vericiye dataları sunmak çok önemli. Her takım için hazırlanan sunumlar farklılık içeriyor. Bir takıma sunduğunuz dataları, bir başka takıma sunamazsınız. Ayrıca her takımın ihtiyacı farklı. Oyuncu ararken, zamanı daraltmanız gerekiyor. Yapay zeka burada en büyük yardımcınız oluyor'' diye konuştu. ''Potansiyele sahip 19 yaş altı bir oyuncuyu profesyonel olmaya götüreceğiniz zaman onun nasıl özel şeylere sahip olduğunu bilirsiniz'' diye sözlerine devam eden Nicola, ''Ancak bir scouting için en zor kısımlardan biri, tanıdığınız bir oyuncunun ilerlemesi aşamasıdır. Normalde zaten olgun olan bir oyuncuyu analiz ederken bazı şeylere bakmazsınız. Örneğin kişilik, çok önemli bilgilerden biridir. Bir oyuncunun denemek istediği şeyleri deneme yeteneği son derece önemlidir. Bir genç yeteneği Bologna'ya götürdüm. Onunla bir barda tanıştık. Menajeri yoktu. Bir hazırlık maçında oynadı, ayağının tozuyla bir gol attı ve sanki yıllardır o takımda oynuyormuş gibiydi. Potansiyel yeteneklerde bu yönü iyi tanımlamak gerekiyor. Bunun için de tüm verileri birleştirmelisiniz. Çünkü bilgi çeşitliliği sizi doğruya götüren tek bir şey değildir'' diye konuştu.

Oyuncuyu gelişmesi için motive etmelisiniz

Bir scoutingcinin bir oyuncuyu kulübe önermeden önce her şeyi kontrol etmesi gerektiğinin altını çizen Stan Paul Mihau, ''O oyuncu kulüple eşleşmiyorsa dataları sunmanın bir anlamı kalmıyor. Bazen de dataları oyunculara verip, kendi performanslarını geliştirmelerine yardımcı olabilirsiniz. Eksik yanlarını görüp o yerleri doldurması bir oyuncu için çok önemli. Ona o hafta neyin iyi olduğunu gösteriyorsunuz ve birlikte tamam mı? diyorsunuz. Onda yanlış olan veya olmayan her şeyi değiştirmesine yardım etmeye başlıyorsunuz. Yani temelde oyuncuyu her yerde yönettiğimizi söylüyorum. Performansını geliştirmesi için ona yardım etmeye başladığınızda ona ligde aynı pozisyonda başka bir futbolcunun ondan daha iyi olduğunu gösteriyoruz, onu kariyerini geliştirmesi için motive ediyorsunuz'' dedi.

 

Oyuncunun taktiği anlaması önemli

Pandemiden sonra veriye olan önemin arttığına değinen Tarkan Batgün, ''İşin içine rakamlar girince, o oyuncunun ne kadar anladığı çok önemli. Verilen taktiği anlayıp, anlamadığı önemli. Karar vericileri bilgi ile beslemek gerekiyor. Yönetici, antrenör, oyuncu ile ilgili tüm haberleri takip edip verilerin yorumlanmasına yardımcı olmak. Oyuncuların eğitimleri ne yazık ki geri kalıyor. Bu yüzden taktik anlayışı anlamakta güçlük çekiyorlar. Önce oyuncunuzu kendi konumsal verilerini belirleyerek eğitmelisiniz. Veriler geldiğinde oyuncunuz lig ortalamasındaki seviyesini görebiliyor. Böylece oyuncu kendisi hakkında neler olup bittiğini sürekli olarak bilecektir. Oyuncular hakkındaki gelişmeleri kulüp karar vericilerine iletmek gerekiyor. Ayrıca son zamanlardaki değişim trendinde, oyuncuların sosyal medyasını yönetmek son derece önemlidir. Sosyal medya aracılığıyla oyuncuyu sürekli desteklemek, sürekli haber yapmak, oyuncum hakkında konuşulması, oyuncunun değerinin artmasına da yardımcı olacaktır'' şeklinde konuştu.

 

Sadece haber değil hayal de satıyoruz

Antalya'da devam eden "WinterLeague Convention Hosted by Antalyaspor" (WL Convention) organizasyonunda, İletişim direktörü Didem Dilmen moderatörlüğünde, David Novo (Gazeteci - Record), Miguel Angel Garcia (Gazeteci - Marca - Araştırmacı) ve Marco Conterio (Gazeteci – Tuttomercato baş editörü) Yeni Spor Medya konulu panele katıldılar.

Takipçiler artık çok uzman

Okuyucuların futbol konusunda çok bilgili olduklarını söyleyen Marco Conterio, '' Yazdıklarınız gerçeğin yüzde 90'ı olsa bile, küçük bir çocuk çıkıp, yüzde 10'unu kaçırdınız diyebiliyor.  Sosyal gazetecilik her şeyi değiştirdi. Takipçiler artık çok uzman. Futbol konusunda çok şeyler biliyorlar.
Benzer oyuncularla ilgili karşılaştırma yapabilmek için verilere ihtiyacımız. Sadece haber satmıyoruz. Hayal de satıyoruz. Herkes transferde daha iyiye gidileceğini hayal ediyor. Daha basit bir dille kullanmalıyız.  Oyuncuyu tanımıyorsak, bu oyuncu kimi hatırlatıyor, kime benziyor sorusu ortaya çıkıyor. Benzer oyuncuları buluyoruz.  Cristiano Ronaldo, Suudi Arabistan'a transfer oldu. Onu istemeyecek kulüp var mı? sanmıyorum. Konu sadece para değil. Mesele  Cristiano Ronaldo, bir çok rekor kırdı. Onu aldığınızda bir kulübü almış oluyorsunuz. Para açısından da rekor kırmak istiyor'' diye konuştu

Portekiz'de taraftarlar çok tutkulu

Sosyal medyada neyin, nasıl olduğunu anlatmaya çalıştıklarını söyleyen David Novo, '' Özellikle transferleri çok yakından takip ediyorlar. Hatayı sosyal medyada hoş karşılamıyorlar. İşimizi eleştirilere göre yapmamalısınız. Kendinizden şüphe duymamalısınız. Bazen ne yaptığınızı anlamıyorlar. Rekabetlerde, derbilerde biri tarafı daha fazla haber yapmakla suçlayabiliyorlar. Tarafsız olmak zorundasınız. Portekiz'de taraftarlar çok tutkulular. Böyle olunca sırf eleştirmek için eleştirebiliyorlar. Kendi kulübünün aleyhine çalıştığımızı sanıyorlar. Başka kişiler için değil, sizin için doğru olanı yapmalısınız. Ronaldo haberleri çok daha fazla tıklanıyor. Ancak onun özel hayatı, yeni aldığı arabası çok daha fazla ilgi görüyor. Bunun yanında kulüp haberleri de yapmalıyız. Dengeyi sağlamalıyız.  Her oyuncu ile ilgili her şeyi bilemeyebiliriz. Takıma gelecek yeni oyuncuyu, aynı takımdaki benzer diğer iki oyuncu ile karşılaştırdık. Bu çok talep gördü. Çünkü farklı bir içerikti. Bunu analiz eden içerikler kullandık. Bunları okuyucunun anlayacağı şekilde verdik. Karşı tarafta kimin olduğunu bilmediğimizden herkesin anlayacağı şekilde transfer haberini yapıyoruz. Enzo Fernandes transfer olacak. Bir sonraki  Enzo'nun kimin olacağı makalesi ilgi çekecektir'' şeklinde konuştu.

Anlaşılır olmak için gündelik kelimeler seçiyoruz

Sosyal medyada çalışan çok elemanları olduğunu söyleyen Miguel Angel Garcia, İnsanları dinlemek istiyoruz. Ama dikkatli olmalıyız. Marka olarak insanları dinliyoruz. Ne istediklerini anlamak istiyoruz. İnsanlar çok tutkulular. Akıllarına geleni söyleyebiliyorlar. Sadece insanların ne istediklerini anlamaya çalışıyoruz. Her şeyi kolay anlaşılabilir olarak anlatmak kolay olmuyor. Gündelik kelimeleri seçiyoruz. Teknik terimleri sadece gerekli oldukça kullanıyoruz. Makalelerin içerisine 'Detay için tıklayınız' linkleri koyuyoruz.  İstatistiklerle okuyucuyu sıkmak istemiyoruz. İlgisi olan zaten ekstra bilgilere ulaşıyor. Yeni istatistikleri en iyi şekilde sunmak istiyoruz. Cristiano Ronaldo'yu Real Madrid'deki haliyle hatırlıyoruz. Kariyerinde inişe geçtiğini izlemek üzüntü verici. Şu an 37 yaşında. Rekorlar kırdığı Şampiyonlar Liginde olamayacak. Al Nasr'da görmeye alışacağız'' dedi.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam