reklam
reklam

Türkiye mezunları İstanbul'da buluştu

Eklenme Tarihi: 28 Ocak 2023, Cumartesi - 23:47   Okunma Sayısı: 61570
Yükseköğrenimlerini Türkiye'de tamamlayarak ülkelerinde üst düzey görevlerde ve başarılı alanlarda çalışan "Türkiye mezunları" formu Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca İstanbul'da düzenlendi.

Dünyanın dört bir yanından gelen Türkiye Mezunları, İstanbul’da bir araya geldi. Toplam 184 farklı ülkeden 150 binden fazla üyesi olan Türkiye Mezunları Ailesi, İstanbul’da Türkiye Mezunları Forumu’nda buluştu. Türkiye’de farklı düzey ve alanlarda eğitim alarak dünyanın çeşitli ülkelerinde kariyerlerine devam eden ve üstün nitelikli çalışmalarıyla kendilerinden söz ettiren Türkiye Mezunları bu forumun ana gündemini oluşturdu. Türkiye’den ve yurtdışından üst düzey isimlerin katılımıyla gerçekleştirilen açılış konuşmaları ile başlayan forum, Türkiye Mezunları, akademisyenler, siyasetçiler, özel sektör temsilcileri ve STK yöneticilerinin katıldığı panellerle devam etti. Mezunlar ayrıca kahve arası mezun sohbetlerine, YTB’nin Türkiye Mezunlarına yönelik çalışmalarının tanıtımına ve        Türkiye Mezunları Portalı’nın tanıtımına da katıldılar. Forum, Mezun Ödülleri Programı ve Gala yemeği ile son buldu. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından düzenlenen Türkiye Mezunları Forumu'na Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, YTB Başkanı Abdullah Eren ve 60 ülkeden 200'e yakın alanında uzman Türkiye Mezunu katıldı.

Dünyanın dört bir köşesinde Türkiye mezunu var

Türkiye Mezunları, Türkiye'de üniversite eğitimi almış uluslararası öğrencilerin üniversitelerini bitirdikten sonra Türkiye'yle irtibatlarını devam etmeleri için başlatılan bir proje. Dünyanın en büyük aile yapısına sahip organizasyonu olan Türkiye mezunları, halen dünyanın farklı ülkelerinde 150 binden fazla Türkiye mezununu aynı çatı altında topluyor. Türkiye, 2011 yılından bu yana 'Türkiye Bursları' adı altında bir burs programı yürütüyor. Bu proje kapsamda son 10 yılda 45 bine yakın öğrenci burs alma imkanı buldu. Türkiye'de uluslararası öğrenci sayısı son 11 yılda 12 katına yakın artarak 20 binden yaklaşık 250 bine ulaştı.

Başarılı çalışmalar ödüllendirildi

Türkiye Mezunları forumunda çeşitli dallarda başarılı çalışmalara imza atmış, Türkiye Mezunları ödüllendirildi. Ödül töreninde, Prof. Dr. Reza Farshbaf Pourabad Akademik ve Bilimsel Çalışmalar Ödülü'ne, Darkhanbaatar Chimedtseren Ekonomi ve Girişimcilik Ödülü'ne, Eran Hasipi Gazetecilik ve Medya Ödülü'ne, Dr. Wasamon Sanasen Kültür ve Sanat Ödülü'ne, Prof. Dr. Nimetullah Hafız da Yaşam Boyu Onur Ödülü'ne layık görüldü. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam'ın da katıldığı törende, ödülleri takdim edilen katılımcıların biyografilerinin yer aldığı videolar da gösterildi.

 

 

 

Yaşam boyu onur ödülü Kosova'ya

Türkoloji alanında yaptığı çalışmalarda adeta markalaşan Kosova’dan Prof. Dr. Nimetullah Hafız Yaşam Boyu Onur Ödülüne layık görüldü. Tüm zorluklara rağmen yüzlerce öğrenci yetiştirdiğini anlatan Hafız, “Yugoslavya’nın dağılma sürecinde ve öncesinde Kosova Türkü olarak yaşadığımız tüm zorluklara rağmen Türk kültürüne hizmet etmek adına bugüne kadar yüzlerce öğrenci yetiştirdik. Binlerce eser topladık. 6 uluslararası sempozyum, 3 Türk Kültür Semineri düzenledik. Ve Mart ayında 38. sayısına ulaşacak Balkan Türklük Bilgisi dergisini çıkardık” diye konuştu.

''Türk kültür ve hayat tarzını benimsedim''

Ekonomi ve Girişimcilik Alanında ödülü Moğalistan’dan Darkhanbaatar Chimedtseren aldı.  Chimedtseren konuşmasında şunları kaydetti: “Üniversitedeyken Türk halkının kendine özgü kültür ve hayat tarzını anlayıp benimsedim. Bugün itibarıyla inşaat, madencilik, tarım ve eğitim alanlarında faaliyet gösteren 8 bine yakın çalışanı olan Moncom Şirketler Grubunu, Türkiye Mezunu arkadaşlarımla birlikte kurduk ve 12 seneyi geride bıraktık. Aynı zamanda arkadaşlarımla beraber Moğolistan Türkiye Mezunları Derneğini kurduk ve faaliyetlerine katkıda bulunuyoruz.”

''Türkiye denince minnettar olmak ve sevgi akla geliyor''

Gazetecilik ve Medya Alanında ise Eran Haspi ödülünü aldı. “Türkiye denince benim aklıma minnettar olmaktan ve sevgiden başka bir şey gelmiyor” diyen Haspi, “Bugün Türkiye istikametinden döndürülemeyecek bir şekilde bir süper güç olma yolunda ilerliyor. Yolu Türkiye’yle kesişmiş herkes de canı gönülden bunu destekliyor; çünkü Türkiye sadece mazlumların sığınağı değil, Türkiye aynı zamanda “bu dünyada bir şeyleri değiştirebilir miyim?” diyenlerin de adresi” ifadelerini kullandı.

''Türkiye kariyerime önemli katkılar sağladı''

Kültür ve Sanat ödülünü ise Tayland’dan Dr. Wasamon Sanasen aldı.  Türkiye’nin kariyerine önemli katkılar sağladığını dile getiren Sanasen, “Türkiye’nin bana, burada sayamayacağım sayısız katkısı oldu. Bunu Türkiye’ye nasıl geri ödeyeceğimi bilmiyorum. Ancak Türkiye’den öğrendiklerimi Türkiye ve Tayland’da yapacağım çalışmalarda elimden gelen en iyi şekilde uygulayacağımın sözünü verebilirim. Şu an Türkiye’de yaşamadığım hâlde neredeyse her gün Türkiye’yi düşünüyorum. Türkiye hep kalbimde, hatıramda ve aklımda. Yani ben Türkiye’nin içindenim” dedi.

''Tekrar bir arada olmak çok güzel''

Akademik ve Bilimsel Çalışmalar alanında da İranlı Prof. Dr. Reza Farshbaf Pourabad ödülü layık görüldü. Pourabad konuşmasında  “Türkiye Mezunları Forumu vesilesiyle yıllar önce mezun olup farklı tecrübeler edindikten sonra tekrar bir arada olduğumuz arkadaşlarımızı önemli hususlardan bahsederken burada dinlemek ve kıymetli görüşlerinden istifade etmek bizler için bir sevinç ve mutluluk kaynağıdır” dedi.

30 ülkede 34 Türkiye Mezunları derneği var

Dünyanın 184 ülkesinde bulunan on binlerce Türkiye Mezununun ülkemiz ile ilişkilerinin devam ettirilmesi ve kendi aralarındaki iletişimin sağlanması amacı ile yürütülen Türkiye Mezunları çalışmalarının en önemli kısmını mezunların kurumsallaşma çabalarına verilen destek oluşturuyor. Bu kapsamda 30 ülkede 34 Türkiye Mezunları Derneği kuruldu. Mezunlardan gelen talepler doğrultusunda yeni ülkelerde yeni mezun derneklerinin kurulum çalışmaları da devam ediyor. Türkiye Mezunları Derneklerinin uluslararası standartlarda kurumsallaşmaları ve uluslararası arenada karşılığı olan söz sahibi dernekler haline gelmeleri önemli bir konu olarak görülüyor. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı olarak mezun derneklerin sivil toplum ruhuna uygun, proje üreten, uygulayan ve hayata geçiren dinamik bir yapıya kavuşmalarını destekleyerek teşvik ettiklerini söyleyen Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Eren, ''Türkiye, bulunduğu coğrafya itibarıyla tarihi ve kültürel geçmişi itibarıyla ve bugün sahip olduğu uluslararası siyasetteki misyon itibarıyla, başta gönül coğrafyası olmak üzere dünyanın dört bir tarafındaki ülkelerde ve farklı kıtalarda, yüreği Türkiye'yle atan bir insan kaynağına sahiptir" diye konuştu.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam