reklam
reklam

Taraftar profili çok önemli

Eklenme Tarihi: 22 Ocak 2023, Pazar - 23:22   Okunma Sayısı: 90388
Antalya'da düzenlenen ‘WinterLeague Convention Hosted by Antalyaspor’ (WL Convention) etkinliğinde gerçekleştirilen 'Kulüp gelirlerini arttırma yolları' başlıklı panelde konuşmacılar en önemli gelir kaynağının taraftarlar olduğunu söylerken, taraftar profillerinin iyi incelenmesi gerektiğini belirttiler.

 

Antalya'da düzenlenen ‘WinterLeague Convention Hosted by Antalyaspor’ (WL Convention) etkinliğinde, İçerik ve İş Geliştirme Direktörü Eduardo Cara'nın moderatörlüğünü yaptığı, ‘Kulüp gelirlerini arttırma yolları' başlıklı panelde, FC Zenith Sponsorluk Müdürü Pavel Ivanov, Real Sociedad Pazarlama Aktivasyon Müdürü Karel Lopez ve İş geliştirme müdürü Nickolas Schtierre konuşmacı olarak yer aldılar.

 

Dört çeşit taraftar profili var

 

Kulüplerin para kazanmayan hiç bir şeyi istemeyeceğini söyleyen Nickolas Schtierre, ''Kulüplerin gelir kaynağı taraftarlardır. O yüzden kulüpler taraftarlarını kaybetmek istemezler. Yöneticilerin, ceoların yüzde kaçı bir taraftar. Taraftar profili çok önemli. Taraftarlar kimlerse onlara ona göre davranmak gerekir. Önümüzde dört çeşit taraftar profili bulunuyor. Bunlardan bir tanesi her zaman maça giden ve kulüp ürünlerini alan grup. Bu taraftar grubu, kulüplerin en sevdiği taraftar grubudur. Bir diğer taraftar grubu ise meşgul hayranlardır. Her zaman maçlara gelmezler. Ama yine de takımlarıyla ilgilidirler. Üçüncü taraftar grubu ise bölge sakini denilen, kulübe, takıma hayranlık duyan ancak adeta bir turist gibi davranan, maçlara gelmeyen, kulüplerini almayan, maç yayını için abonelik yaptırmayan taraftar grubudur. Son taraftar grubu ise kulübün hedef kitlesini oluşturan, kulübe üye yapılabilecek, takıma hayran olabilecek potansiyeli olan gruptur. Bu taraftar gruplarını göz önüne aldığımızda kısa vadede kulübe gelir getirmekten daha önemli olanın uzun süreli bir birlikteliğin temellerinin atılmasıdır. Taraftarlardan kopmadan, sponsorluk bulmak ve uzun vadede işler yapmak hiç de kolay değildir.

 

Projelerle taraftarların ilgisi çekilmeli

 

Taraftarların ilgisinin çekilmesinin kulüp gelirlerinin arttırılmasındaki en önemli işlerden birisi olduğuna dikkat çeken Pavel Ivanov, ''Sports, digital, e-sport, yarışma alanı, stat, event merkezleri taraftarların ilgisini çekecek projeler için kullanılabilecek alanlar. Ayrıca marka fikirlerinin taraftarlara aktarılması çok önemli. Taraftar fikri alıyor. Boardlarda görüyor. Beyninde sponsorun markasıyla, kulübünün takımını birleştiriyor. Mağazaya gidip o ürünü alıyor.  Yeni gelir kaynakları için daha fazlasını yapmamız gerekiyor. Taraftarlara bir hikaye anlatmalıyız. Bu sayede markamız hafızada yer alıyor. Marka çalışmalarıyla ilgili çalışmalar yeterli değil. Sponsorluklar için daha fazla efor sağlamalıyız'' dedi. Kadın sporlarının çok popüler olduğunun altını çizen Ivanov, ''Kadın sporlarının geleceği var. Kadın sporlarına olan yatırımlarda devam edecek. Crypto kulüp ürünleri çıkartıldı. Ama taraftarların eğitimli olması gerekiyor. Aksi takdirde taraftar kaybedersiniz. Taraftar tokenlarını sadece sizin kulüp taraftarlarınız almıyor. Başka takım taraftarı yatırımcılar da alabiliyor. Taraftarlarınız gerçek bir hikaye anlatmanız gerekiyor. İlginç şeyler taraftarların ilgisini çekiyor. Taraftarların hayallerini sponsorlarla gerçeğe dönüştürün. Biz F.K. Zenit takımı olarak Dinamo takımıyla ortak bir proje gerçekleştirdik. Taraftarlardan birer takım kurup maç yaptırdık. Bu tür projelerde asıl zorluk sponsorlar. Sponsorları eğitmek gerekiyor. Şirketler sadece para veriyor. Başka hiç bir şeye karışmıyor. Oysa projelerin içinde olmaları gerekiyor.

 

 

 

Genç kitleyi kazanmak çok önemli

 

Kulüplerde işlerini mükemmel yapan insanların bulunduğunu söyleyen Nickolas Schtierre, ''Kulüpler küçük tuğlalardan oluşuyor. Ama duvarın bir planı yok. Bunları birleştirmek gerekiyor. Genç kitleyi kazandınız ama onlara ne verdiniz? Onlara maçlara gitmeyi düşündürmelisiniz. Stada gitmek, sosisli almak, etkinliklere katılmak gibi. Taraftarları kontrol etmezseniz olmaz. Her eylemin bir sonucu olmalı. Değişik etkinliklerle taraftarların ilgisini çekmenin önemine vurgu yapan Karel Lopez, ''Biz Real Sociedad olarak taraftarlarımız arasında bir selfi yarışması düzenledik. Bu yarışma büyük ilgi uyandırdı. Sadece İspanya'dan değil dünyanın bir çok yerinden katılımlar oldu. Bu tür etkinliklerle taraftarların ilgisini takıma çekmeye çalışıyoruz. Mesela şarkı, konser gibi etkinliklerde taraftarlarımız tarafından beğeniliyor.

 

 

 

B takım uygulamasına geçilmeli

 

Antalya'da düzenlenen ‘WinterLeague Convention Hosted by Antalyaspor’ (WL Convention) etkinliğinde, Premier Lig denetçisi Çiğdem Türkan'ın moderatörlüğünü yaptığı 'Genç oyuncuların A takıma adaptasyonu'  başlıklı panelde, Vardar Kulübü Başkanı Muhammed Türkmen, Pro Lisanslı teknik direktör Emrah Bayraktar ve Fraport TAV Antalyaspor Başkan Yardımcısı Sezgin Özer konuşmacı olarak yer aldılar.

 

U14 proje takımımız çok başarılı

 

Alt yapıdan yetişen çocukların kendileri için gurur kaynağı olduğunu söyleyen Sezgin Özer, ''Erken zamanda değil, doğru zamanda  oynamaları lazım. A takımla alt yapının imkanları aynı değil. Alt yapı futbolcularının ilk sahneye çıktıkları anı iyi belirlemek lazım. Genç oyunculara ya az para veriyoruz, ya da çok para veriyoruz. Daha sonra öz güven kaybıyla ya bir Anadolu takımına gidiyorlar, ya da gözden silinip kayboluyorlar. Yedi yıldır alt yağılardan sorumluyum. Tesis olarak üstümüze düşeni yaptık. Bu sene ciddi anlamda bir yazılım hazırladık.  Alt yapıdaki tüm futbolcuların her şeyini görebiliyoruz. Değişim programını uyguluyoruz. 550 proje içerisinde kendi projesinin kabul ettiren tek kulübüz. Bu projenin bir maliyeti yok. Antrenörlerimiz Avrupa'da eğitim alıyorlar. Dostluk anlaşması yaptığımız; Almanya, Belçika, İspanya, İngiltere, Fransa takımları var. Belli aralarda seçilen antrenör ve futbolcularımız buralarda eğitim alacak. Onlardan da bize gelenler olacak. Futbolculara özel eğitimler veriyoruz.  Rehber öğretmen tuttuk. Yaptığımız araştırmalarda alt yapıya şehir dışından gelenlerin başarılı olamadıklarını gördük. U14 proje takımı kurduk. Bu takım katıldığı 47 turnuvanın 45'inde başarılı oldu.  Antalyaspor'un U14 takımı turnuvalara çağrıla, sürekli davet alan bir takım konumuna geldi. Bizim için önemli olan eğitim. Tüm kategorilerde milli takıma oyuncu veriyoruz. Oyuncular belli bir yere geldikten sonra pilot takımlara yönlendiriliyorlar'' diye konuştu.

 

Her yaşın kendi ligi olmalı

 

Alt yapının A takımla birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten Muhammed Türkmen, ''Kulüplerin bir yol haritasının olması gerekiyor.Buna göre teknik direktör seçmelisiniz. Takımların kendi futbol akademilerini kurmaları gerekiyor. İngiltere'de takımların bir çoğu şirket. Ona göre daha rahat hareket edebiliyorlar. Genç oyuncu yetiştirmek kadar, o genç oyuncuları oynar hale getirmek de önemli. A2 Ligi uygulaması yapılmıştı. 10 yıl sonra da rezerv lig kuruldu. Ancak Türkiye'ye uygun bir model değiller. Bir futbolcunun kemik yaşı, psikolojisi, fizyolojik gelişimi istediğiniz gibi olmayabiliyor. Genç oyuncunun ne istediğini bilmek, kaygılarını bilmek gerekiyor.  B.Münih U9 ve U11 takımlarını kapattı. U11'den sonrasını çalıştırıyor. Diğer takımlar yetiştirip, B.Münih'e gönderiyor. Çok zengin bir alt yapı havuzuna sahip oluyor. Türkiye'de eskiden, küçükler, yıldızlar, gençler, ümitler diye takımlar yaş grubuna ayrılırdı. Sonra U15, U17, U19 diye ayrılıyor. Ancak U15'den gelen bir futbolcu U17'de oynama şansı bulamıyor. Çünkü ondan bir yaş büyükler oynatılıyor. Her kategori arasında 2 yıllık bir boşluk var. Oysa Türkiye'de her yaş için ayrı bir lig olması gerekiyor. U11'den itibaren, U12, U13, U14, U15, U16, U17, U18, U19 Ligleri olması gerekiyor. Ayrıca U19'dan A takım çıkamayan sporcular içinde alternatif bir lig kurulması gerekiyor.

 

TFF'nin alt yapıları denetlemesi lazım

 

Genç oyuncuların gelişiminin kulüp politikası olması gerektiğine vurgu yapan Emrah Bayraktar, ''Kulüp kültürü yoksa bu işler olmuyor. Futbolcu yetiştiremiyorsunuz. Sadece oyunculara eğitim vermiş oluyorsunuz. TFF'nin alt yapıları denetlemesi lazım. Genç oyuncuların oynayabileceği en güzel formül B takımı. B Ligi değil. Kulüplere sorulmalı. Kimler B takımı kurabilir diye. B takımlar TFF alt liglerinde gerçek A takımlara karşı oynamalı. Bu takımlara kısıtlama ya da kriter getirilebilir. Bir yere kadar yükselmelerine izin verilir. B takımları liglerde oynarsa, o zaman gerçek anlamda genç oyuncu yetişir. U19'da bir futbolcu yetiştiriyorsunuz. Sonra bir ilin Valisi, Milletvekili, Emniyet müdürü kulübü arayıp oyuncuyu kendi ilinin takımına istiyor. Yönetim de 'Hayır' diyemiyor. Yetiştirdiğiniz genç futbolcu gözünü Anadolu takımında açıyor. Sonra oynadığı ligin futbolcusu oluyor. Sadece o ligin takımlarında oynayabiliyor. Unutulup gidiyor. 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam