reklam
reklam

Korsan yayına bloklama tedbiri

Eklenme Tarihi: 16 Ocak 2023, Pazartesi - 11:17   Okunma Sayısı: 60001
Sadece ülkemizin değil, dünya futbolunun en büyük sorunlarının başında gelen korsan yayıncılık için kulüpler, federasyonlar ve lig yönetimleri büyük bir çalışma içerisinde. Tespit edilen korsan yayın sitelerin erişimi engellenirken, yayının bloke edilmesi başlıca tedbirler arasında.

Antalya'da düzenlenen ‘WinterLeague Convention Hosted by Antalyaspor’ (WL Convention) organizasyonunda, Erkut Öztürk moderatörlüğünde, Acunn medyadan Oktay Yılmaz ve La Liga içerik koruma müdürü Juan Jose Rotger, ‘Spor Medyasında içerik koruma’ konulu panelde konuştular.

Korsan yayıncılıkla mücadele yollarını ve hukuki yaptırımlarını konuşan katılımcılar içeriklerin korunması için yapılan çalışmalara dair bilgiler verdi. Süper Lig'de 10 kişiden, 8'inin maçları kaçak izlediğini söyleyen Erkut Öztürk, ''Ali Koç ve Ahmet Ağaoğlu'nun bununla ilgili açıklamaları var. Kaçak maç yayınının kulüplere yansıması oluyor. Bütçeler yetmediği için illegal yollara başvurulmamalı, maçlar kaçak izlenmemeli. Kulüplerin yoluna devam etmesi için içerik korunması gerekiyor'' dedi.

 

Korsan yayınlar bloklanıyor

 

La Liga'daki korsan yayınla mücadele konusunda bilgi aktaran La Liga içerik koruma müdürü Juan Jose Rotger, “Aslında bu sadece La Liga'nın sorunu değil. Sporun haricinde filmler, programlar ve bir çok içerik tehdit altında. Sektör olarak mücadele etmeliyiz. İspanya'da 2015 yılında çıkan kraliyet yasası ile liglerin görsel ve işitsel haklarının sahibi olarak La Liga yönetimi belirlendi. Maç yayınlarıyla ilgili bir kılavuzumuz var. Burada her türlü detay yer alıyor. Bizler bu kadar uğraş verdikten sonra birileri gelip sizin emeğinizi çalıyor. Ticari hakları korumalıyız. Önlemler almalıyız. Farklı ülkelerdeki korsan yayınları yargıya taşıyoruz. Türkiye'de de ofisimiz bulunuyor. Korsan yayın türleri; sosyal medya, cep telefonu, kart paylaşımı, çevrim içi pazarlar ve ip tv'lerden oluşuyor. Bu alanlarda da mücadele ediyoruz. Anlık mesajlaşma platformları bulunuyor. Korsan maç yayınlarının linkleri paylaşılıyor. Bir iptv hizmeti biraz karışık bir sistem. Domain sahibi Kanada'da, Kutunun üreticisi Ürdün'de, serverlar Hollanda'da, finansal yönetim Ekvator'da olabiliyor. Stratejimizde dört temel unsur bulunuyor. Bunlar; Hukuki, Teknik, İletişim ve Lobicilik. Önleyici adımlar olarak şifreleme yapıyoruz. Her platformda yapıyoruz bunu. Yazılımlarımız ve labaratuvarlarımız var. Uzman ve mühendislerimiz bulunuyor. Bunu kendi elemanlarıyla yapan tek ligiz. İhlal eden kurumları tespit ediyoruz. Yayının durdurulmasını talep ediyoruz. Uymazlarsa hukuki işlem başlatıyoruz. Belli ülkelerden bloklama talep edebiliyoruz. İnterneti sürekli takip ediyoruz. 4 binden fazla yasa dışı platformu yasakladık. Korsan yayının yasal olmadığını haberlerle halkı bilgilendiriyoruz. Kültür Bakanlığı, Emniyet Müdürlüğü, Avrupa Parlamentosu, fikri mülkiyet kurumlarıyla iş birliği yapıyoruz. Ancak en etkili yol teknoloji kısmı. La Liga'da Teknoloji şirketi kurduk. 7/24 izliyoruz. İçerik analiz ediyoruz. İhlal varsa içeriğin kaldırılması için çalışıyoruz. iptv'ler çok profesyonel çalışabiliyorlar. Müşteri hizmetleri dahi var. Bu da onları yasal gösteriyor. Farklı ödeme yolları sunuyorlar. Sonuçta her kıtada mücadele veriyoruz” şeklinde konuştu.

 

Hırsızlık olarak görülmüyor

 

Maçları yayınlamaya başladıklarından sonra illegal yayınların başladığını belirten Acunn.com Genel Müdürü Oktay Yılmaz, “İllegal yayınlarda ne kadar hacme sahip onun araştırmasını yaptık. Bin kişiye sorduk. yüzde 88'i üyeliği olmadığı halde maç yayınlarını izlediklerini söyledi. Yüzde 58'i kaçak yayınları izlediklerini belirtti. İnsanlar bundan normal bir şeymiş gibi bahsetmesi bizi şaşırttı. İnsanlar sanal bir şey olduğu için bunun bir hak ihlali olduğunu görmüyor. Korsan yayıncılıkta, iptv, kafe, internet yayınları var. 2017'de Süper Lig ihalesinde 500 milyon dolar ihale yapılmıştır. Her yıl bu rakam düşerek bu yıl 115 milyon dolara indi. Abone üyelik 2,5 milyondan, 1 milyona düştü. Bir kesim bunu suç olarak görmüyor ve para ödemektense kaçağa yöneliyorlar. Paylaşılan para giderek düştüğü için bu durum kulüplere yansıyor. 2019'da AB'de 12,7 milyon kişi iptv kullanıyor. Çok ilginçtir ki kaçakta en çok kullanılan dil Türkçe. Kaçak yayınların hiç birisi Türkiye'den yapılmıyor. 90 dakikalık bir maçta savcılık üzerinden erişim şikâyeti, günler sürüyor. Türkiye'de başlatılan hukuksal süreçler yurt dışında ilerlemiyor. Maç yayını başladığında kaçak yayını tespit edemiyoruz. Kaçak yayınlar video içeriği nedeniyle kullanıcılar bunu hırsızlık olarak görmüyor. Linkler maç anında ortaya çıkıyor. Bu da tespiti zorlaştırıyor. Artık kaçak maç yayınlarında TFF yetkili. Yayıncı kuruluş korsan yayını belirlediği anda TFF'ye bildiriyor. TFF Erişim Sağlayıcıları Birliğine iletiyor. Onlar da internet erişimi sağlayan firmaya sayfanın kapatılmasını talep ediyor. 47 dakika ile 81 dakika arasında korsan yayın kapatılıyor. 25 Ekim 2022'de yasa dışı yayınların önlenmesi için Danışma Komitesi kuruldu. Kapatma süresini kısaltmamız gerekiyor. Bununla ilgili işlemler yapılıyor. İnternet servis sağlayıcılar bünyesinde bulunan DPI cihazları ile korsan yayın tespit edilerek durdurulacak. Korsan yayını yapan için ceza olduğu gibi korsan yayını kullananlar için de 6 aylık bir ceza var: Ancak bunun uygulaması yok” diye konuştu.

 

 

Futbolcular emekliliği düşünmeli

 

Antalya'da sona eren "WinterLeague Convention Hosted by Antalyaspor" (WL Convention) organizasyonunda, ünlü İngiliz defans oyuncusu Sol Campbell, 'Seçkin kariyer sonrası kişisel marka yönetimi' konulu panele konuşmacı olarak katıldı. İngiltere Milli takımının eski oyuncusu kariyerini nasıl planladığını anlatırken, bir futbolcunun kariyerini noktalamadan önce neler yapması gerektiğini hakkında bilgiler verdi. 1994-2006 yılları arasında İngiltere Milli takımı forması giyen Sol Campbell, futbol oynadığı dönemde sadece futbola odaklandıklarına vurgu yaptı. Kariyerinde Tottenham, Arsenal ve New Casttle gibi Premier Ligin önde gelen takımlarında forma giyen Sol Campbell, “Bizim dönemimizde sadece futbolla ilgiliydik. O yüzden bizim jenerasyonumuz, teknik adam ya da TV yorumcusu oldu. Futbol oynarken güzel bir ilgi ile karşılanıyorsunuz. Ancak emekli olunca bu ilgi kayboluyor. Banka hesabınız azalmaya başlıyor. Bu nedenle emeklik sonrası için planlar yapmanız gerekiyor” dedi.

 

Emekli olunca tüm ilgi kayboluyor

 

1994-2006 yılları arasında İngiltere Milli takımı forması giyen Sol Campbell, kendi futbol oynadığı dönemde sadece futbola odaklandıklarına vurgu yaptı. Kariyerinde Tottenham, Arsenal ve New Casttle gibi Premier Ligin önde gelen takımlarında forma giyen Sol Campbell, ''Bizim dönemimizde sadece futbolla ilgiliydik. O yüzden bizim jenerasyonumuzdakiler, teknik adam ya da tv yorumcusu oluyordu. Siz futbol oynarken güzel bir ilgi ile karşılanıyorsunuz. Ancak emekli olunca ilgi kayboluyor. Banka hesabınız azalmaya başlıyor. Bu nedenle emeklik sonrası için planlar yapmanız gerekiyor'' dedi.

 

Emekliliği 17 yaşımda düşünmeye başladım

 

Kariyerinde iki kez Premier Lig şampiyonluğu yaşayan Sol Campbell, ''Ben de gelecekte ne olacağım diye düşünmeye başladım. Aslında ben bunu çok erken yaşlarda düşündüm. Bu nedenle gayri menkule yatırımı tercih ettim. Futbolu bırakınca futbola bel bağlamadım. Kendi emekliliğimin planlamasını yaptım. 17 yaşında emeklilik primlerimi ödemeye başlamıştım. Hepimiz geleceği düşünmeliyiz. 31 yaşımda kariyerimi noktaladım. Paramı çar-çur etmedim. İleride kafanız rahat yaşamak istiyorsanız bunu yapmalıyız'' diye konuştu.

 

Çok iyi yatırımlar yapmak gerekiyor

 

Kariyeri boyunca İngiltere Milli takımının formasını 73 kez giyen Sol Campbell, ''Kariyer planlamamı yaparken daha sonra Antrenör olabilirim diye düşündüm. Bu yönde eğitimler aldım. Futbol zahmetli bir iş. Emek ister. Emekliliğinizi düşünmek zorundasınız. Futbol oynarken haftada 2 gün gördüğünüz eşinizi, emekli olunca her gün görmeye başlıyorsunuz. Bir çok kişi bunu kaldıramadı ve ayrılıklar oldu. Doğru eşi seçmekte çok önemli. Çok iyi yatırımlar yapmalısınız. Ne kadar iyi insan biriktirirseniz çevrenizde bu sizin için işin artısı oluyor.   İyi insanları çevrenizde tutmak önemli'' şeklinde konuştu.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam