reklam
reklam

Sadece bir sergi değil!

Eklenme Tarihi: 8 Ocak 2023, Pazar - 21:22   Okunma Sayısı: 69440
Ülkemizde özellikle son aylarda gerçekleştirilen sergiler, aynı zamanda bir çok sosyal sorumluluk projesini de beraberinde hayata geçiriyor. Artık sergilerin ana teması; eğitimden sağlığa, eşitsizlikten kadın haklarına kadar bir çok güncel soruna ışık tutuyor.

 

Sanatseverlerin merakla bekledikleri sergiler, birbirinden güzel çalışmalarla görücüye çıkarken, beraberinde toplumsal mesajlar da vermeye başladı. Ülkemizde özellikle son aylarda gerçekleştirilen sergiler, aynı zamanda bir çok sosyal sorumluluk projesini de beraberinde hayata geçiriyor. Artık sergilerin ana teması; eğitimden sağlığa, eşitsizlikten kadın haklarına kadar bir çok güncel soruna ışık tutuyor. Bu çalışmalardan bir tanesi de geçtiğimiz Eylül ayında eğitimde fırsat eşitliği kapsamında düzenlenen Sesim Resim Sergisiydi. Cenk Yüksel’in Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda (TEGV) nitelikli eğitim desteği almış çocukların hikâyelerini resme dökerek gerçekleştirdiği serginin ardından köy okulları ziyaret edilirken, 250 öğrenciyle birlikte atölyeler ve etkinlikler düzenledi. Etkinliklerin ardından öğrencilere kırtasiye malzemeleri hediye edildi. Alışveriş merkezi sektörünün tanınan firmalarından olan ECE Türkiye sponsorluğunda düzenlenen etkinlik “Eğitimde Fırsat Eşitliği” temasıyla Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) yararına düzenlendi.

Sesi, resmi ve hikayeyi bir araya getirdi

Sıradışı bir sergi ile sanatseverlerin karşısına çıkan etkinlik, ziyaretçilerden tam not aldı. Sesi, resmi, hikâyeyi ve dijitali bir araya getiren “Cenk Yüksel - Sesim Resim Sergisi” ardından Afyonkarahisar’da bulunan köy okullarındaki öğrencilerle buluştu. DB Positive tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında, TEGV’de nitelikli eğitim desteği almış çocukların ve gönüllülerin hikâyeleri sanatçı Cenk Yüksel tarafından resme döküldü. Hikâyeler; Emre Kınay, Ceyda Düvenci, Ziynet Sali gibi isimler tarafından seslendirildi. Ziyaretçiler, resimlerin altına yerleştirilen kare kodlar ile bu resimlerin hikâyelerini ünlü isimlerin sesinden dinleme imkânı buldular. Serginin son günü ise Sesim Resim projesi kapsamında, eğitimde fırsat eşitliğine dikkat çekmek amacıyla sekiz köy okulu ziyaret edilerek 250 ilkokul öğrencisine ulaşıldı. Etkinlik kapsamında bez çanta boyama ve ahşap boyama atölyeleri gerçekleştirildi. Boyadıkları çantalar öğrencilere hediye edilirken kırtasiye yardımında da bulunuldu.

Kadın Gözüyle Hayattan Kareler

Dijital sergi alanında büyük ses getiren “Kadın Gözüyle Hayattan Kareler” fotoğraf yarışmasında bu sene dereceye giren ve sergileme alan eserleri, dijital bir sergi aracılığıyla fotoğraf severler ile buluşturdu. Aynı zamanda çeşitli şehirlerde fiziki olarak sergilenen “Kadın Gözüyle Hayattan Kareler” sergisi, son iki yıldır olduğu gibi bu sene de dijital platformda ziyarete açıldı. Yarışmada ilk yıldan bugüne kadar ödül alan tüm fotoğraf ise ayrı bir dijital sergide bir araya getirildi. Anadolu Hayat Emeklilik tarafından 16 yıldır düzenlenen, Türkiye’nin kadınlara özel ilk ve tek fotoğraf yarışması olan “Kadın Gözüyle Hayattan Kareler” sergisi, son iki senedir olduğu gibi bu yıl da dijital ortamda ziyaretçilerini ağırlıyor. 2022 yılında 2 bin 516 katılımcının 8 bin 682 fotoğrafının değerlendirilmesi sonucunda dereceye giren ve sergilenmeye hak kazanan eserlerin yer aldığı sergi, yarışmanın ilk yılından bugüne kadar ödül alan fotoğraflarından oluşan sergi ile birlikte firmanın internet sitesinde ziyarete açıldı.

 

Mavilerde 60 Yıl sergisi

İş Sanat Kibele Sanat Galerisi, çağdaş Türk resim sanatının önemli temsilcilerinden Mustafa Pilevneli’nin “Mavilerde 60 Yıl” başlıklı sergisine ev sahipliği yaptı. Uzun sanat hayatı boyunca ürettiği yağlıboya-akrilik tuval resimleri, suluboya ve renkli gravür çalışmalarının yanı sıra cam, mozaik, vitray, seramik, ahşap, beton ve alüminyum gibi materyallerle sayısız mimari uygulamayı hayata geçiren Pilevneli, görsel sanatların farklı dallarındaki eserleriyle görkemli bir dünya kuruyor. Tuvalleri aracılığıyla sanatseverleri büyülü bir yolculuğa çıkaran usta sanatçı, bir eserinde devasa yüzeyleri boyarken, bir başka çalışmasında ufacık ahşap bir parça içinde kaybolacağınız kocaman bir dünyayı betimleyebiliyor. Sergi için hazırlanan ve sergiyle aynı başlığı taşıyan kitapta Ömer Faruk Şerifoğlu, Pilevneli’nin son dönem resimlerinde mavi renge ağırlık vermesini, yaşamla ve kendisiyle iç hesaplaşması olarak yorumlayarak “Adeta şiiri çiziyor, boyuyor” ifadesini kullanmaktadır. Sergi kataloğu için kaleme aldığı yazıda Sunay Akın ise “Birdirbir oynayan, ip atlayan arkadaşlarının uzağında bir çocuk yerde oturmuş, elinde kalemiyle o güne kadar hiç görmediği bir mimari yapıyı defterine çizmektedir. Öylesine büyülenmiştir ki karşısındaki masal kulesinden, kendisine yanaşan öğretmenini fark etmez bile… Kâğıttaki resim, buruna adını veren ‘Fenerbahçe’ feneridir, o gün yaptığı resim ise Pilevneli’nin anımsadığı ilk resmidir.” sözleriyle sanata yelken açan çocuk Pilevneli’nin düşlerini anlatmakta.

 

Bir Kelebeğin Kasırgası

Kuruluşunun üzerinden kısa süre geçmesine rağmen, sanatın tüm disiplinlerinde eser üreten bağımsız ve genç sanatçılara alan sağlayarak, sanat piyasasında fırsat eşitliği yaratma hedefiyle beğeni kazanan sanat alanı Loft Art, yeni sergisiyle sanatseverlerin karşısına çıktı. Şimdiye dek 3 farklı sergide 30 sanatçının 109 eserini sergilediği Loft Art’ın dördüncü sergisi Bir Kelebeğin Kasırgası’nın ön gösterimi gerçekleştirildi. Davete iş ve sanat camiasının önde gelen isimleri katıldı. İstanbul Beşiktaş Nisbetiye On’daki Loft Art’daki sergide 15 bağımsız sanatçının tuval, heykel, enstalasyon ve video enstalasyon eserlerine yer veriliyor. Bir Kelebeğin Kasırgası, izleyicileri, kelebek etkisini bir bakış açısı şeklinde ele alarak hayatta her şeyin birbiri ile bağlantılı birer örüntü içinde olduğunu ve küçük bir değişimin, birbiri ile bağlantılı olmayan başka bir şey üzerinde büyük değişikliklere neden olduğu algısı üzerine düşündürmeyi hedefliyor. Sergide Akın Güreş, Aslı İrhan, Burak Ayazoğlu, Burak Dağ, Bora Aşık, Ece Kibaroğlu, Elif Fırat, Engin Konuklu, İpek Yücesoy, Murat Kosif, Oğuz Gököz, Özgün Şahin, Tansu Köse, Yağmur Uyanık ve Yılmaz Bulut olmak üzere 15 bağımsız sanatçının eserleri yer alıyor. Akfen Holding’in genç sanatçıları desteklerken, sanatın tüm disiplinlerinde eser üreten bağımsız sanatçılara alan sağlamayı amaçladığı sanat alanındaki ilk projesi olan Loft Art, bu sanatçılardan temsiliyet almadan onları görünür kılmayı hedefliyor. Sanat alanında satışı gerçekleştirilen eserler, Akfen Holding tarafından kurulan, kadın, genç ve çocukları merkezine alarak ulusal ve uluslararası sosyal sorumluluk projeleri hayata geçiren Türkiye İnsan Kaynakları Eğitim ve Sağlık Vakfı (TİKAV) çalışmalarına da kaynak oluyor.

 

 

Ahşap Yakma Sergisi

Üsküdar’da açılışı gerçekleştirilen ‘Ahşap Yakma Sergisi’nde sanatseverler bir araya geldi. Ahşap yakma sanatının ustalarından Yaşar Kaygun'un ahşabı ateşle işleyerek hazırladığı eserler sergide görücüye çıktı. Üsküdar Belediyesi tarafından Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi’nde organize edilen ve dün akşam açılışı gerçekleştirilen ‘Ahşap Yakma Sergisi’ sanatseverlere kapısını açtı. Ahşap yakma sanatının ustalarından Yaşar Kaygun’un, ahşabı ateşle adeta oya gibi işleyerek hazırladığı eserlerden oluşan ‘Ahşap Yakma Sergisi’ birbirinden farklı eserleri sanatseverlere sunuyor. Sergi, 14 Ocak tarihine kadar sanatseverleri ağırlayacak. Açılışta konuşan Üsküdar Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Mesut Meyveci, “Ahşap doğası itibariyle kağıdın ve yine tüm sanat dallarının temelinde yer alıyor. Bugün, Yaşar hocamız kendisi de bir nebze olsun bahsetti, uzun yıllar boyunca emek vererek, farklı farklı hocalardan ders alarak oluşturduğu kültürel birikimi bugün bizler ile paylaşıyor” dedi.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam