reklam
reklam

Başbakan Yardımcısı Canikli: Hollanda'ya yönelik ilave adımlar atılabilir

Eklenme Tarihi: 16 Mart 2017, Perşembe - 13:00   Okunma Sayısı: 135811

ANKARA

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile ilgili Türk siyasetinde hiç olmadığı kadar manipülasyon yapıldığını ifade eden Canikli, önerilen sistemle ilgili çok fazla yalan söylendiğini belirtti. 

Mevcut sistemin kaos ürettiğini, çatışmayı körüklediğini dile getiren Canikli, söz konusu sistemde aynı siyasi hareket içinde bile olsa bu çatışmaların yaşanabileceğini söyledi. 

Canikli, Türkiye gibi büyük sorunları, geleceğe ilişkin önemli hedefleri olan ülkelerde güçlü yönetim olmazsa ilerlemenin mümkün olmayacağının altını çizerek, "Bazen insan, 'Gerçekten kasıtlı olarak bir proje çerçevesinde, Türkiye hiç bir zaman kendisine gelemesin güçlü iktidara hakim, sorunlara neşter vurabilen, müdahale edebilen, etrafı ile ilgilenen, ülkenin menfaatlerini güçlü kararlarla koruma kapasitesine sahip hükümetler oluşmasın diye mi böyle dünyanın hiç bir yerinde olmayan sistem getirirsin.' diye düşünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Avrupa 'hayır' kampanyasını yürütenlerin başını çekiyor"

Avrupa'nın referanduma ilişkin "hayır" kampanyası yürüttüğünü dile getiren Canikli, şunları kaydetti:

"Avrupa'ya da şunu sormak lazım, Avrupa şu anda 'hayır' kampanyasını yürütenlerin başını çekiyor, bu hayırcılarla birlikte. Bizim sistem madem o kadar iyiyse, o kadar güzelse Almanya, Belçika, Avusturya, Hollanda niye kendi ülkelerinizde bu sistemi uygulamıyorsunuz? Buyurun, madem şu anda Türkiye'de uygulanan hükümet sistemi çok iyi, madem o kadar güzel, buyurun siz de aynısını alın kendi ülkenizde güzel güzel uygulayın. Kendi ülkelerinde böyle bir sistemi uygulamıyorlar, orada tek adamlık var, orada tek adamlığı savunuyorlar, uyguluyorlar. Yürütme için de geçerli. Onlarda tek adam diktatörlük falan değil ya da evrensel ilkelere uygun, hukukun üstünlüğü kuralları ile herhangi bir çelişkisi söz konusu değil ama Türkiye'ye gelince her şeyi söylüyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

"İlave hususlar gündeme gelebilir"

Hollanda ve Almanya başta olmak üzere, bazı Avrupa ülkelerinin referandum çalışması yapan Türk bakanlara yönelik tavırlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Canikli, yapılanların kabul edilemez nitelikte olduğunu belirtti.

Canikli, "Bundan sonra ilave hususlar gündeme gelebilir. Bunlar tamamen bitmiş şeyler değil. Hollanda'nın yaptığı tırnak içinde 'Dağ kanunlarının uygulanması' olarak nitelendirilebileceğimiz tavırların altında kalınmaması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Başbakan Yardımcısı Canikli, Hollanda'nın tavır ve yaklaşımları çerçevesinde önümüzdeki dönemde yapılanların haricinde ilave tedbirler alınabileceğine, adımlar atılabileceğine işaret etti.

Canikli, Avrupa'da yeni ve daha modern araçlar kullanılarak sömürü mekanizmasının devam ettirilmesinin amaçlandığını belirterek, "Avrupa'nın özünde ırkçılık, kafatasçılık, sömürü, kan, vahşet vardır. Son yaşadığımız Hollanda'daki hadisleri bu çerçevede değerlendirirsek, esasında olaylar daha sağlıklı bir şekilde tespit edilmiş olur, her şey yerli yerine oturur. Avrupa'yı medeniyetin beşiği, evrensel değerlerin savunucusu gibi bir kabulle değerlendirirsek yanlış yere gideriz. Tarih tekerrür ediyor." diye konuştu.

Yaşananları 'Avrupa'nın çöküşünün ayak sesleri' olarak niteleyen Canikli, "Brexit'i de tesadüfü bir hadise olarak görmemek lazım. İngiltere bunu, kaynayan kazanı gördü, içerideki yangını fark etti. Önceden tedbirini aldı ve bu yangından kurtulmak için yangının kendi üzerine devrilmemesi için AB'den ayrılma kararı aldı. Bu anlamda bakıldığında, İngiltere kendisi açısından son derece akılcı, mantıklı bir karar vermiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Canikli, Türkiye'deki Hollanda kaynaklı yatırımların varlığına ilişkin, "Sonradan oyunun kurallarının değiştirilmesi anlamına gelebilecek olan bir kural değişikliğine kesinlikle gitmeyiz." dedi.

'Yeni OHAL kararnameleri var'

"OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonuyla ilgili çok kısa süre içerisinde atamalar yapılacak, 16 Nisan'dan önce de bu komisyonun faaliyete başlamasını ve müracaatları almasını bekliyoruz." diyen Canikli, şöyle konuştu:

"Yeni OHAL kararnameleri var ama içeriğiyle ilgili bir açıklama yapamayız, ilgili onay süreçleri devam ediyor, şu anda da çalışmasını yaptığımız bir kanun hükmünde kararname (KHK) taslak çalışması var."

'Türkiye'ye çok ciddi anlamda kalıcı sermaye girişini göreceğiz'

Canikli, "Önümüzdeki günlerde Türkiye'ye çok ciddi anlamda kalıcı sermaye girişini, şu anda var zaten ama daha büyük oranlarda katlanarak artacağını hep birlikte göreceğiz. Kalıcı ve yüksek miktarda, ağırlıklı olarak Körfez'den yabancı sermaye girişi göreceğiz." ifadesini kullandı.
 

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam