reklam
reklam

Akdeniz'in incisi

Eklenme Tarihi: 2 Ekim 2022, Pazar - 23:56   Okunma Sayısı: 68764
Harika sahilleri, renkli gece hayatı, tarihine tanıklık etmiş tarihi eserleri, kendine has benzersiz kültürü, nefis lezzetlere sahip yemekleri ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ülkemize yakın konumuyla muhteşem bir tatil merkezi.

Akdeniz’in Sicilya ve Sardunya’dan sonra üçüncü büyük adası olan Kıbrıs'ın kuzey kesimi yurtdışı tatili için en kolay, en yakın ve en cazip turistik seçeneklerin başında geliyor. Ülkemizin en güney ucunun 65 km güneyinde yer alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, deniz, kum, güneş ve eğlencenin bir arada bulunabileceği alternatiflerle dolu. Türkiye’den vizesiz ve pasaportsuz olarak gidilebilen Kuzey Kıbrıs yılın dört mevsimi ılıman bir iklime sahip. Ortalama 23 derecelik sıcaklığa sahip berrak Akdeniz’i, Neolitik Çağ’dan bugüne dek taşıdığı zengin tarihi dokusu, mutfak kültürü ve eğlence anlayışıyla Kuzey Kıbrıs, yerli ya da yabancı bir çok turistin ilgisini çekiyor. Daha önce değişik spor etkinlikleri için gittiğimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine bu kez Kıbrıs Türklerinin önderi Dr. Fazıl Küçük adına her sene düzenlenen geleneksel Spor Oyunlarını takip etmek için gittik. Oyunlar süresince hem konakladığımız Girne'yi, hem de oyunların Masa Tenisi maçlarının oynandığı Lefkoşa'yı yakından tanıma imkanı bulduk.

Elektrik prizlerine dikkat

Kuzey Kıbrıs'ı ziyaret etmek son derece kolay. Sadece nüfus cüzdanınızın yanınızda olması yeterli. Kuzey Kıbrıs’a girişte bir form doldurmanız gerekiyor. Bu formu seyahatiniz süresince yanınızdan ayırmamalısınız. Çünkü çıkışta damga vurulması için bu formu pasaport görevlisine ibraz etmeniz lazım.  İngiliz kültürünün de etkisiyle Kuzey Kıbrıs’ta trafik soldan akıyor. Bu nedenle gerek yaya olarak, gerekse araç kullanacaksanız dikkat etmeniz gerekiyor. Alış-verişlerde Türk Lirasıyla birlikte Euro ve Sterlin de kullanılabiliyor. Kıbrıs’ta belki de en çok zorluk çekeceğiniz husus elektrik prizlerinin farklı olması. Kuzey Kıbrıs'ta aynı İngiltere’de olduğu gibi 3 girişli 240 voltluk prizleri kullanıyor. Bu nedenle tüm prizler için 3 pinli adaptör gerekiyor. Kıbrıslı Masa Tenisçi arkadaşımız Fadıl Olguner'in ısrarlarıyla gittiğimiz Mr.Pound mağazalarında aklına gelebilecek her şeyi bulmak mümkün. Sloganı ise 'Ne alırsan 15 TL'. Adada 20'den fazla Üniversite bulunduğu için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde çok sayıda öğrenci bulunuyor.   

Ülkenin başkenti Lefkoşa

Lefkoşa hem KKTC'nin hem de Güney'deki Rum bölgesinin başkenti. Biraz da bunun da etkisiyle sanırım adını yanındaki ünlü Ledra Palace Oteli’nden alan Lefkoşa’daki Ledra Palace sınır kapısı, iki taraftan da geçişler için kullanılıyor. 2003'de Metehan Kapısı açılınca, Ledra Palace Sınır Kapısı, araçlı geçişlere kapatılmış. KKTC kontrol noktasıyla, Güney kesimi kontrol noktası arasındaki yaklaşık bin 00 metrelik bir sınır bulunuyor. Sadece yayalar ve diplomatik plakalı araçların geçebildiği sınır kapısından T.C. vatandaşları geçiş yapamıyor. Ancak KKTC vatandaşları yürüyerek Güney Kıbrıs'a gidip gelebiliyor. Türkiye, 2003 yılından bu yana Güney Kıbrıs Rum vatandaşlarının sınır kapılarından vize alarak Türkiye'ye seyahat etmelerine olanak tanıyor. Buna karşın Güney yönetimi, AB üyesi ülkeler ve diğer bazı ülke vatandaşlarının KKTC'den güneye geçmelerine izin verdiği halde Türk vatandaşlarına bu imkânı tanımıyor.

Adım adım Lefkoşa'yı geziyoruz

Her gezi yazımda belirttiğim gibi, bir yeri en iyi yürüyerek tanıyabilirsiniz. O nedenle biz de Lefkoşa Şht. Mehmet Vural Ahmet Sokakta bulunan Kuzey Kıbrıs Masa Tenisi Federasyonu Salonundaki müsabakalardan artan zamanda yürüyerek Lefkoşa'yı keşfe başladık. Lefkoşa’nın görülebilecek yerleri arasında Barbarlık Müzesi, Bedesten, Haydar Paşa Camii, Selimiye Camii, Etnografya Müzesi, Büyük Han, Kumarcılar Hanı, Büyük Hamam, Derviş Paşa Konağı yer alıyor. Barbarlık Müzesi, Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alay Doktoru Binbaşı Dr. Nihat İlhan’ın eşi ve üç çocuğu ile Rumlar tarafından acımasızca 1963 Noeli’nde şehit edildikleri evde yer alıyor. 1209-1326 yılları arasından Lüzinyan döneminde inşa edilmiş, adanın önemli bir tarihi dokusu olarak kabul edilen Selimiye Camii, ilk olarak St. Sophia Katedrali olarak kullanılmış. Osmanlının adayı ele geçirmesinin ardından, camiye çevrilerek Selimiye Camii adını alan yapı, Kıbrıs’taki en güzel tarihi yapılardan biri olarak gösteriliyor. 14. yüzyılda Lüzinyanlar tarafından gotik tarzda yapılmış bir kilise olan Haydar Paşa Camii, adanın 1571’de Osmanlının eline geçtikten sonra yapıya, minare ve mimber eklenerek camiye çevrildi. Lefkoşa’da Selimiye Camii'ne çevrilen St. Sophia Katedrali’nden sonra sanatsal değerleri bakımından ikinci sırada gösteriliyor. Selimiye Camii’nin güneyinde yer alan Bedesten, 14. yüzyılda, Gotik mimari tarzında inşa edilmiş. Venedik hakimiyeti döneminde St. Nicholas Kilisesi adı altında Ortodokslar tarafından metropolit binası olarak kullanılan yapı, hububat deposu olarak hizmet vermiş. Büyük Han, 1572’de Kıbrıs’ın ilk Osmanlı Valisi olan Muzaffer Paşa tarafından inşa ettirilen iki katlı bir motel. Birbirine benzeyen 68 dikdörtgen şeklinde odadan oluşan ve ortasında küçük bir caminin bulunduğu yapı Anadolu’da bulunan Osmanlı devri çarşı içi iş merkezleri yapısında. Büyük Hamam olarak bilinen Türk Hamamı, Latin’lerin St. George Kilisesi’nin harabeleri üzerine inşa edilmiş bir yapı. Hamamın iç yapısı ise klasik Osmanlı mimarisi özelliği gösteriyor.

Girne'nin sembolü Kalesi

KKTC seyahatimiz süresince konakladığımız Girne'de her fırsatı gezilecek yerleri görmeye ayırdık. Bunların başında da Girne Kalesi geldi. Yedinci yüzyılda Arap akınlarına karşı kentin korunması için yapılan Girne Kalesi; Lüzinyanlılar döneminde hapishane olarak kullanılmış. Kıbrıs’ın kuzeydoğusunda bulunan ve dikdörtgen plana sahip olan Girne Kalesi, Akdeniz’in mavi sularına açılan limana hakim olmak için bölgeye hakim olan uygarlıkların mimari izlerini taşıyor. Kalenin içinde Bizans eseri olan St. George Kilisesi yer alıyor. Osmanlıların Kıbrıs'ı fethi sırasında şehit düşen Osmanlı Amirali Cezayirli Sadık Paşa'nın lahdi de kalede bulunuyor. Kalenin diğer bölümlerini Kuzeybatı, Güneybatı ve Güneydoğu Venedik kuleleri, Lüzinyan dönemi bekçi odası, Lüzinyan dönemine ait büyük salon, çeşitli zindan ve ambar amaçlı kullanılmış olan odalar, Bizans dönemine ait kule, Venedik savunma platformu, sarnıç, Venedik dönemine ait cephanelik ve top mazgalı ile Girne batığının sergilendiği Batık Gemi Müzesi oluşturuyor. Kale, günümüzde çeşitli tarihsel tipleme ve mekân canlandırmaları ile adeta bir Açık Hava Müzesi atmosferi durumunda bulunuyor.

Sahil lezzetli restoranlarla dolu

Girne Limanı boyunca uzanan sahil ise ada ve dünya mutfağına dair pek çok restoran, lokanta, meyhane, bar ve kafeterya yer alıyor. Girne Yat Limanı, Venedik yapımı eski evleri, taverna ve restoranlarıyla Kıbrıs’ın en özel yerlerinden biri. Rengarenk balıkçı tekneleriyle dolan marinasında gezerken aynı zamanda şehrin ünlü yapılarından Girne Kalesi’ni de görmeniz mümkün. Kıbrıs’a özgü yemeklerin ve dünya mutfağına ait lezzetlerin bulunduğu liman bölgesi, aynı zamanda adanın eğlence merkezi durumunda. Bufavento Kalesi, St. Hilarion ve Kantara Kaleleri ise Arap akıncılarına karşı savunmak için yapılmış üç gözetleme kuleleri.

Hz. Ömer Türbesi yada Tekkesi

Girne Çatalköy’den bir kilometre kadar sahile doğru ilerlediğimiz zaman sahilde yüksekçe bir yerde beyaz bir bina dikkatlerden kaçmıyor. Hz. Ömer Türbesi yada Tekkesi olarak bilinen bu yapı adları bilinmeyen yedi İslam mücahidinin türbesi bulunmaktadır. İslam akınları sırasında Komutan Ömer  ve altı silah arkadaşı Bizans askerleri tarafından şehit edilir ve bir mağaraya gömülürler. Ada’nın 1571 yılında Türkler tarafından fethinden sonra, bu mezarlar bulunarak, kalıntıları mağaradan çıkartılır ve şimdi bulundukları yere defnedilirler. Bu yere daha sonra türbe ve mescit yapılır.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam