reklam
reklam

Balık sezonu başladı

Eklenme Tarihi: 27 Eylül 2022, Salı - 11:46   Okunma Sayısı: 66158
Denizlerde avlanma yasağının sona ermesiyle balık tezgahları yeniden hareketlendi. Türkiye’nin birçok yerinde balıkçılar, ‘Vira Bismillah’ diyerek ağlarını denize attı. Balık fiyatlarının düşmesiyle de sofralar bayram etti.

Nisan ayında başlayan balık av yasağı 1 Eylül itibariyle sona erdi. Denizlerde avlanma yasağının sona ermesiyle balık tezgahları yeniden hareketlendi. Türkiye’nin birçok yerinde balıkçılar, ‘Vira Bismillah’ diyerek ağlarını denize attı. Balık fiyatlarının düşmesiyle de sofralar bayram etti. Sezonun başlamasıyla birlikte balığa olan hasret de sona ermiş oldu. Sofraların vazgeçilmezi balıklar av ve boy yasaklarına uygun şekilde balıkçılarda ve marketlerde yerini aldı. Yaz sezonu çiftliklerde yetiştirilen balıklarla teselli bulan balık severler, sezonun başlamasıyla zenginleşen tezgahlar karşısında mutlu oldular. Denize açılan ilk grup balıkçıların dönmesiyle balık tezgahlarında sardalya, hamsi, mezgit, gopez, palamut, kefal, uskumru, barbun gibi av balıkları da bolca yerini aldı. Balıkçılar iri boyuttaki palamut balığı ile sezona hızlı başlamanın mutluluğunu yaşadılar.

Havaların soğumasıyla fiyatları düşecek

Üsküdar'da yıllardır balıkçılık yapan Balıkçı Sezgin Amca, balık bolluğuna göre fiyatların yine de yüksek olduğunu söyledi. İlerleyen günlerde havalarında soğumasıyla birlikte balık fiyatlarının düşeceği yönünde görüş belirten Üsküdarlı balıkçılar, ilerleyen dönemde tezgahlarda daha çok balık olacağı görüşünde birleştiler. Tezgahları renklendiren, palamut ve istavrit balığı olurken, mezgit ve barbun fiyatları el yaktı. İlerleyen haftalarda balık fiyatlarının düşmesi bekleniyor. Deniz suyunun biraz daha soğuması ile birlikte fiyatlar da düşecek.

Balık ağlarından tabağa

Ağdan tabağa gerçekleştirdiği analizler ve sunduğu izlenebilirlik çözümleri ile kaliteli ve güvenilir balıkları tüketicilerle buluşturan Metro Türkiye, QR kod aracılığıyla balıkların hikayelerini hangi denizde tutulduğundan avlanma tarihine, besin öğelerinden tedarikçi bilgisine kadar şeffaflıkla paylaşıyor. Balıkçıların 'Vira Bismillah' diyerek ağlarını denize atmak için sabırsızlıkla beklediği balık sezonunun başlamasıyla birlikte hasret sona eriyor, mutfağımızın vazgeçilmez lezzeti deniz balıkları yeniden sofralara dönüyor. Türkiye’de 30 yılı aşkın süredir Türk mutfak kültürünü koruma ve gelecek nesillere aktarma amacıyla çalışmalarını sürdüren Metro Türkiye, her yıl olduğu gibi bu balık sezonunda da hem profesyonel müşterilerine hem de tüketicilere bol çeşit, tazelik, kalite ve güvence sunuyor. Reyonlarına gelen tüm deniz balıklarını periyodik olarak kurşun, kadmiyum ve civa ağır metalleri, parazit ve histamin olmak üzere toplam beş parametrede analiz eden Metro Türkiye, raflarında gıda analizlerinden geçmeyen hiçbir ürüne yer vermiyor. Bununla birlikte “Kızına Bak, Anasını Al”, “Palamutlar Nerede?” ve “Yediği Önünde, Yemediği Yarında” gibi sürdürülebilir balıkçılık projelerinin de yaratıcısı olan Metro Türkiye, denizlerdeki balıklar yarına da kalsın diyerek tüm deniz ürünlerini av ve boy yasaklarına uygun şekilde raflarında müşterileriyle buluşturuyor.

Balığın tüm hikayesi QR kod ile cepte

Türkiye’de ilk kez 2017 yılında hayata geçirdiği balıkta izlenebilirlik projesi ile Metro Türkiye, balıkların tüm üretim süreçleri hakkında şeffaflıkla bilgilendirme yaparak, tüketicileri bilgiyle de besliyor. Geliştirdiği QR kodu teknolojisi ile balıkların hangi denizden, ne zaman, hangi tekne tarafından, hangi avcılık metodu ile yakalandığı ve besin değerleri gibi 10 farklı bilgiyi %100’e yakın izlenebilirlikle sunuyor. Ürün etiketlerinin üzerinde yer alan QR kodu akıllı telefonlarının kameralarına okutan tüketiciler, balığın ağdan tabağa tüm hikayesine kolaylıkla erişebiliyor. Raflarında 100’den fazla çeşit deniz ürününü güvenle müşterileriyle buluşturduklarını ifade eden Metro Türkiye Satın Almadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alkaç, “Tüm gıda ürünlerinde olduğu gibi balıkta da hem tüketicileri hem de profesyonel müşterilerimizi, tabaklarında ne olduğunu takip etmelerinin ve tükettikleri ürünlerin bilgiyle izini sürmelerinin ne denli önemli olduğu konusunda bilgilendiriyoruz.   ‘Tabağında Ne Var?’ projemiz kapsamında tıpkı kırmızı et, bal, meyve & sebze ve kendi markalı organik gıda ürünlerimizi olduğu gibi balıklarımızı da izlenebilirlik çözümleri ile müşterilerimizle buluşturuyor, ağdan tabağa uzanan yolculuklarını şeffaflıkla paylaşıyoruz. Av ve boy yasaklarına uygun olarak raflarımızda sunduğumuz 100’den fazla çeşit deniz ürününü kaynağını bilerek ve güvenerek tüketmek isteyen herkesi Metro Türkiye’ye davet ediyoruz’’ dedi.

Tüketim sürdürülebilir üretimle artıyor

Organize perakende sektörünün öncü markası CarrefourSA, yaptığı yatırımlarla Türkiye’de kaliteli deniz ürünlerine, hijyenik koşullarda ve doğru fiyatlarla ulaşmayı kolaylaştırıyor. CarrefourSA Genel Müdürü Kutay Kartallıoğlu, özellikle av mevsiminin başlamasıyla Eylül ve Ekim aylarındaki balık satışlarının, et satışlarının önüne geçmesini beklediğini dile getiriyor. Sabancı Holding ve Carrefour Grup iştiraki CarrefourSA, “Doğrusu CarrefourSA’da” sloganıyla doğru ürünü, doğru hizmet anlayışıyla ve doğru fiyata müşterilerine sunmaya devam ediyor. Kaliteli, taze, çeşidi bol ürünlerle ve uygun fiyat politikasıyla buluşturarak balık ve deniz mahsullerine olan yatırımlarına devam eden CarrefourSA, 2022 itibarıyla 214 marketinde balık satışı gerçekleştirirken, yıl sonunda balık satılan market sayısını 250’ye çıkarmayı hedefliyor. Marketlerden saha operasyonları ve yönetim katına kadar su ürünleri için 369 kişi istihdam eden CarrefourSA, yılda ortalama 70-80 çeşit farklı su ürününü müşterilerine sunuyor.

İlkleri hayata geçirdi

CarrefourSA’yı deniz ürünlerinde bu noktaya taşıyan, gerçekleştirdiği yatırımlar kadar hayata geçirdiği ilkler oldu. Türkiye’de perakende müşterisi ilk olarak buz üzerinde balık satan reyonları CarrefourSA’da tanıdı. Zaman içinde reyonlarını sürekli yenileyen ve tedarik sistemine odaklanarak satın alma hacmini artıran CarrefourSA, soğuk zinciri bozmadan ürünlerini reyonda satışa sunuyor. Av yasağının olduğu dönemlerde de müşterilerini balıksız bırakmamak amacıyla İzmir’den Muğla’ya kültür balıkçılığını destekleyerek bu dönemde reyonlarından balığı eksik etmeyen şirket, Gebze’de kurduğu Su Ürünleri Platformu ile de Türkiye’nin her bölgesinden satın aldığı ürünlerin, tedarikçileri aracığıyla tek bir noktaya teslim edilmesini sağlıyor. Bu alandaki yatırımlarına devam eden CarrefourSA geçen yıl İzmir’de, bu yıl Antalya’da açılan 2 yeni Su Ürünleri Platformlarından tüm mağazalara günlük taze ürünleri sevk ediyor. CarrefourSA’nın alanında uzman kalite sorumluları tarafından ürünün kalitesi, sıcaklığı, etiket bilgileri, balık boy yasakları ve avlanma zamanına göre uygunluk durumu kontrol edildikten sonra ürünler sevkiyata uygun olarak kabul ediliyor. Kabulün ardından ürünler marketlerden gelen sipariş taleplerine göre, temizlik ve hijyen kurallarına uygun oluşturulmuş hazırlama alanında ayıklandıktan sonra marketlere göre ayrıştırılıyor ve plastik kasalarda paketlenip etiketlendikten sonra “soğuk zincir” araçlar ile marketlere sevk ediliyor.

 

“Öncü konumumuzu daha da güçlendireceğiz”

Yaptıkları yatırımlarla Türkiye’de kaliteli deniz ürünlerine, hijyenik koşullarda ve doğru fiyatlarla ulaşmayı kolaylaştırdıklarını belirten CarrefourSA Genel Müdürü Kutay Kartallıoğlu, bu yatırımların karşılığını her yıl balığa olan ilgideki artıştan gördüklerini söyledi. Özellikle av mevsiminin başlamasıyla eylül ve ekim aylarındaki balık satışlarının, et satışlarını yakaladığını dile getiren Kartallıoğlu, “Balığı yalnızca reyonlarımızdan satmıyoruz, mevcut 14 adet Lezzet Arası restoranımızda da balık, en çok tercih edilen ürünler arasında yer alıyor. Mevsimine göre balık tercih eden müşterilerimiz, Lezzet Arası restoranın sunduğu hem fiyat hem pişirme avantajıyla diledikleri balığı tüketebiliyor” dedi.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam