reklam
reklam

Kahvaltıların en lezzetli sosu ÇEMEN

Eklenme Tarihi: 23 Eylül 2022, Cuma - 18:47   Okunma Sayısı: 79093
Yapraklar sararıp dökülmeye başladığında sarı sonbahar gelmiş demektir. Sonbahar, yazın sıcaklığından sonra gelen ferahlatan bir esinti gibidir.

Geziler, etkinlikler daha keyifli ve eğlencelidir. Yazın farklı yerlerde tatil için ayrılan arkadaşların tekrar buluşma vaktidir sonbahar. Keyifli buluşmalar,  sinema ve tiyatro gezileri, kitap kafeler ve daha bir çok  etkinliğe ev sahipliği yapan sarı sonbaharın biz hanımlar için bir başka önemli güzelliği daha vardır. Yaklaşan kışın ayak sesleri yağmurlar ve rüzgarlar ile kışlık hazırlıklarının telaşı sarar bizleri. Bildiğimiz metodlar ile kışlık hazırlıklarımızı yapılmaya koyuluruz kardeşimiz, kızımız yada bir kaç arkadaşımız ile. Pazardan yada en güzeli bağdan bahçeden tedarik edebildiğimiz ürünler ile hazırlıkların zili çalınmış olur ve kollar sıvanır büyük bir emek için. 

 

Kışlık hazırlıkları, dondurucuya koyma, kurutma, konserve yapma gibi bölümlerden oluşur. Kış için saklayacağımız sebze ve meyveleri, türlerine ve isteğimize göre bu metodlardan herhangi biri ile saklayabiliriz. 

Ben de kendi kışlık hazırlıklarımdan oluşan bir seriyi sizlere anlatıp yardımcı olmaya çalışacağım. Haydi o zaman başlasın kışlık hazırlıklarımız. 

 

Bu gün size hazırlayıp anlatacağım kışlık hazırlığım, kimi yörelerde acuka, kimi yörelerde ise çemen denilen kahvaltılık sosumuz.

Pazardan kapya biber de denilen kırmızı biberlerden 6 kilo aldım. Temizleyip  yıkayıp suyu süzülmesi için biraz bekledikten sonra blender ile iyice kıydım ve yapacagim tencereye toplamaya başladım. Tüm biberlerin kıyılma işi bittikten sonra üzerine zeytinyağı ekleyip kaynamaya bıraktım. Biberler bizim tabirimizle o kadar etli idi ki nerdeyse su salmadan koyulaşmaya başladı altını kısarak ve sık sık kontrollü karıştırarak 1saate yakın kaynamasını sağladım.  Kaynarken aynı zamanda  ezdiğim 3 baş sarımsağı,  tuzunu ve bahatlarını ekledim. İçine eklediğim baharatlar pul biber, kara biber, kimyon, kekik di. Sarımsağın ve barahatların iyice biber ile özleşmesi ve lezzet alması için yine kaynatmaya devam ettim. Bu arada lezzetini ve tuzunu da kontrol ettim, sosumuz iyice tad almış ve özlesmişti altını kapadım ve yine küçük porsiyonluk kavanozlara doldurup ters çevirdim. Kahvaltılık sosu yiyeceğiniz zaman üzerine peynir ve ceviz ufalarsanız çok daha lezzetli oluyor ben cevizi pişirirken içine katmıyorum çünkü bir süre sonra ceviz içinde yumuşuyor ve tadı değişiyor.  Ceviz yenilecegi zaman üzerine katılmalı bence.

Mutlaka herkes bir şeyler yapıyor, onlara kolaylıklar ve afiyet olsun diyorum. Bu paylaşımlarım yapmak isteyip de cesaret edemiyenleri yüreklendirmek adına idi ve inanın hiç de zor değil elbette ki zorlanıyor ve yoruluyorsunuz ama kendi ellerinizle yaptıklarınızı çocuklarınızın ve sevdiklerinizin tadacağı duygusunun sevinci ile tüm yorgunluğunuz geçip gidiyor.  Yapmış ve yapacak olanlara kolaylıklar diliyorum mutfağımızdan ve evimizden sağlık ve bereket eksik olmasın. Herkese afiyet olsun.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: EMİNE AVCI

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam