reklam
reklam

Yeni ürünler, yeni teknolojiler

Eklenme Tarihi: 21 Eylül 2022, Çarşamba - 15:23   Okunma Sayısı: 76824
Gıda sektörünün nabzının tutulduğu Uluslararası Gıda Ürünleri Teknolojileri Fuarı WorldFood İstanbul, aynı zamanda Türk gıda sektöründeki en son ürün, hizmet ve teknolojilerin sergilenmesine de öncülük etti.

Yerli ve yabancı pek çok markanın yer aldığı, üreticisinden girişimcisine, sektörün tüm paydaşları ile temsil edildiği WorldFood İstanbul, geçtiğimiz yıla göre ziyaretçi, katılımcı, yabancı satın alma profesyoneli ve iş hacmi rakamlarında çok önemli gelişmeler kaydetti. Bu yıl 163 farklı ülkeden 38 bin 358 ziyaretçiyi ağırlayan fuarda katılımcıların yüzde 33’ü (12 bin 633) yabancı ziyaretçiler oldu. Böylece bir önceki yıla göre yabancı ziyaretçi sayısını yüzde 141 artıran WorldFood İstanbul’da, katılımcı sayısı da tarihi bir seviyede gerçekleşti. 25 farklı ülkeden 835 katılımcı, 2 bin markanın hem profesyonel ziyaretçilerin hem de 77 ülkeden 600’ün üzerinde yabancı satın alma profesyonelinin beğenisine sunarken, 4 gün boyunca WorldFood İstanbul VIP Alım Heyeti programı kapsamında gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda, fuar öncesi hedeflenen “en az 1 milyar Euro’luk iş hacmi” hedefi yakalandı.

Atıksız mutfak israfı önleyecek

Fuarı süresince gerçekleştirilen oturumlar, atölye çalışmaları, girişimci sunumları ve ödül törenleri ile, sektör paydaşları, sektörün nabzını Food Arena etkinlik alanından ve YouTube üzerinden takip etti. Fuar süresince Sıfır Atık Hareketinden İlhamla Yaratıcı Mezeler ve Sıfır Atık Hareketinden İlhamla Yaratıcı Tatlılar atölye çalışmaları; gıda israfı ya da atığının hangi yaklaşımlarla değerlendirilebileceği, israfın en aza indirilerek ya da belli oranda nasıl kaldırılabileceği, Aşçılar Derneği iş birliğinde deneyim odaklı, katılımcı stantlarından seçilen ürünlerle uygulandı. Gastronomi Derneği iş birliğinde, gastronomi uzmanlarının sınırlı kontenjan katılımı ile düzenlenen Özel Fuar Turu, katılımcı stantlarını ziyaret ederek, sağlıklı ve güvenilir ürünlerle sıfır atıkla mücadele eden yaklaşım, çözüm ve ürünleri yerinde değerlendirdi.

Teknolojik çözümler yenilikçi projeler

Food Arena etkinlik alanındaki Food Tech Garage alanında 10 farklı girişimci, yeni ürün ve hizmetlerini katılımcılara sunarken, Avrupa Birliği ve European Institute of Innovation and Technology (EIT Food – Avrupa Teknoloji ve İnovasyon Enstitüsü) tarafından desteklenen; Impact Hub Istanbul, Foodback.co ve Topraktan.co iş birliği ile gerçekleşen "Empowering Women in Agrifood - EWA" programının 2020-2021-2022 kadın girişimcileri, Food Tech Garage alanında sektöre özel teknolojik çözümlerini içeren yenilikçi projelerini ve hikayelerini dinleyicilere aktardı. Bu yıl yenilikçi yaklaşımlarda; sağlıklı atıştırmalık üretimi, fonksiyonel beslenme, kimyasal olmayan gübre ve toprak dostu zeytin üretimi ile Yapay Zekâ ile arıların sağlıklı, çoğalarak ve besleyici bal üretimine yardımcı olma ile israfın önlenmesine yönelik çözüm ve servisler sunuldu.

Girişimciler gıda sektörünün itici gücü

Türk gıda sektöründeki en son ürün, hizmet ve teknolojilerin sergilenmesine öncülük eden WorldFood İstanbul, oturumların yanı sıra konferans programıyla da sektördeki değişime ve gelişime öncülük etti. “Gıda Sektörünün İtici Güçleri: Girişimcilik, Sosyal Fayda ve İnovasyon” başlıklı panelde, Topraktan.co Kurucusu Gülşah Seyhan, Hepsiburada Ticari ve Sosyal Projeler Koorinatörü Duygu Aktaş ve Migros Ticaret A.Ş. Pazarlama İş Geliştirme & “Sadece Migros’ta” Direktörü Sena Erol Özdemir, Gazete Oksijen Yazarı Bahar Akıncı moderatörlüğünde girişimcilere verdikleri destekler konusunda kurumsal vizyonlarını paylaştılar. EWA Programı hakkında dinleyicilere bilgiler veren Topraktan.co Kurucusu Gülşah Seyhan, “EWA Programı gıda ve tarım girişimcilerinin, girişimcilik yolculuklarında fikirlerini ve işlerini hızlandırması amacıyla tasarlanmış bir programdır. Temelinde inavasyonu barındıran içinde tarım gıdada bugünün ve geleceğin teknolojilerine çalışan girişimciler için bir hızlandırma programı.” dedi. Seyhan, "Empowering Women in Agrifood - EWA" programının 2020-2021-2022 kadın girişimcilerinin WorldFood Istanbul’da yer aldığını belirtirken, girişimcilik ekosistemi hakkında da bilgi verdi.

İlk defa e-ticaret ile tanışanlar dijitalleşmiş oldu

Kadın girişimcileri destekleyen ilk e-ticaret platformu olduklarına dikkat çeken Hepsiburada Ticari ve Sosyal Projeler Koorinatörü Duygu Aktaş, “Mayıs 2017’de Mayıs başlattığımız programımız bugün 32 binden fazla kadını e-ticaret ile buluşturduk. Bunun yanında bugün 132’den fazla kadın kooperatifi HepsiBurada sayesinde ilk defa e-ticaret ile tanışmış ve dijitalleşmiş oldu. Kadınlara yapmış olduğumuz bu proje ile beraber Birleşmiş Milletler Kalkınma Hedefleri’nin ve Birleşmiş Milletler WEBS imzacısı olduk." dedi. 2021 yılının temmuz ayında hayata geçen HepsiTürkiye’den programını anlatan Aktaş, “Ülkemizde üreten ve satan işletmeci, kobi, kadın kooperatiflerini 81 ile 971 ilçeye, ürünlerini tek tıkla ulaştırıp HepsiBurada’nın pazarlama gücünden ve tanıtım gücünden yararlanmalarını sağladık.” ifadelerini kullandı.

Anadolu’nun zengin mutfak kültürü

M Life ve Anadolu Lezzetleri markalarını tanıtan Migros Ticaret A.Ş. Pazarlama İş Geliştirme ve “Sadece Migros’ta” Direktörü Sena Erol Özdemir, “M Life ve Anadolu Lezzetleri bizim kendi özgün markalı ürünlerimiz, çok yoğun bir kalite desteği ile ürettiğimiz ürünler. M Life tarafı daha sağlıklı yaşam trendini destekleyen ürünlerden oluşuyor. Bunun altında organik, glutensiz, sınırlı kalorili gibi pek çok farklı ürün gamı var. Anadolu Lezzetleri ise 2014 senesinde hayata geçirdiğimiz, üstüne çok çalıştığımız bir marka. Anadolu çok yoğun bir kültür hazinesidir. Bu hazine kendisini en fazla Anadolu’nun zengin mutfak kültüründe gösteriyor. Biz de bu ürünleri bulabilmek, kaybolmuş değerlerimizi tekrar canlandırmak, o kayıp lezzetleri bulmak, ustaları bulmak, atalık tohumları bulmak ile ilgili bir yolculuğa çıktık. Projenin ilk başında Türkiye’nin her tarafını gezdik. Geldiğimiz nokta itibariyle pek çok kayıp lezzeti, atalık tohumu ve ustayı bulduk ve pek çok mağazamızda bu ürünleri sergiliyoruz. Amacımız aldığımız yöredeki ekosistemi canlandırmak hem de yeni nesillere bu lezzetleri tattırmak.” dedi.

Sürdürülebilirliğe dikkat çekildi

Fuarın üçüncü gününde düzenlenen “Gastronomi Turizmi Uzmanları ile Söyleşi” kapsamında Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe yönetiminde, Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim ve Çevre Mühendisi Doç. Dr. Efsun Dindar ile Şef, Yemek Kitabı Yazarı ve Menü Danışmanı Jale Balcı eşliğinde, sınırlı sayıda ziyaretçi ile deneyim odaklı Özel Fuar Turu gerçekleştirdi. Sürdürülebilir bir biçimde gıdaya erişimin önemine dikkat çeken Balcı, iyi gıdaya sahip olmanın talep etmekle başladığını altını çizdi. İnsanların talepleri ve bakış açılarının değişmesi ile, sunulanın da değişeceğine vurgu yapan Balcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kültürü sürdürmede sıkıntı var. Çünkü kadını unutuyoruz. Aslında bizleri ayakta tutacak kadınlardır. Evlerde yemeği yapan kadınlardır. Kültürümüzün devam etmesini istiyorsanız, kadın kooperatiflerine destek vermenizi şiddetle öneriyorum; onların ürünlerini alın. Restoran veya otellerin de aynı yaklaşımla ilerlemeleri gerekiyor.”

Döngüsel sürdürülebilir bir ekonomik model

Hiç Urla projesinin detaylarını dinleyicilere aktaran Hiç Urla Kurucu Ortağı Sürdürülebilir Tarım ve Gastronomi Girişimcisi Duygu Özerson Elekdar, “Lokanta olmadan öncesinde Urla’da hikayemize zeytin tarımı ile başlamış olan bir firmayız. Urla özelinde yerelde döngüsel, sürdürülebilir bir ekonomik model yarattık. Bunun çıkış kaynağı bizim için zeytin ormanı oldu. Yasal anlamı ve tanımıyla orman olan 2 bin 400 dönüm bir ormanlık alanda 60 bin zeytin ağacını organik sertifikalayarak zeytinyağı üretiyoruz. En iyi zeytinyağını üretmek hedefiyle çıktığımız yol sonunda bizi bu ormanı sürdürülebilir kılmak amacıyla birçok yatırıma yöneltti.” dedi.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam