reklam
reklam

Sektörün buluşma noktası

Eklenme Tarihi: 14 Eylül 2022, Çarşamba - 10:49   Okunma Sayısı: 65081
Gıda sektörünün her yıl uluslararası buluşma noktası olan Uluslararası Gıda Ürünleri Teknolojileri Fuarı - WorldFood İstanbul'da sektördeki son ürünler, yeni hizmetler ve en yeni teknolojiler ziyaretçilerle buluştu.

Gıda ürünleri ve teknolojileri alanının merakla beklenen uluslararası iş birliği platformu olan WorldFood Istanbul, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Bu yıl kapılarını 30. kez açan fuar, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Balkan, CIS, Güney ve Kuzey Amerika ile Güneydoğu Asya ülkelerinden olmak üzere 77 ülkeden davetli satın alma profesyonelini İstanbul’da ağırladı. Gıda sektörünün her alanından katılımcı ve ürünlerin yer aldığı, oldukça geniş bir ürün yelpazesini hem satın almacılar hem de ziyaretçilerle buluşturan fuar, toplamda 25 ülkeden 800’e yakın katılımcıya yeni iş birliği anlaşmaları fırsatları sundu. Avrupa Birliği tarafından desteklenen EWA programının kadın girişimcileri, Food Tech Garage alanında sektöre özel teknolojik çözümlerini içeren yenilikçi projelerini ve hikayelerini dinleyicilere aktardı. Ziyaretçiler için gerçekleştirilen etkinliklerin yanı sıra WorldFood Istanbul, uzun soluklu katılım gerçekleştiren iş ortaklarını ödüllendirdi. Paydaşlarına teşekkürlerini sunmak adına “WorldFood Istanbul Katılımcı Sadakat Ödülleri” düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Fuarda, sektörün 2023 Yol Haritası; TAGEM, İHBİR, TİM ve İstanbul Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği’nin katıldığı Başkanlar oturumunda kamuoyuna duyuruldu. Gıda Dünyasının Türkiye Buluşması niteliği taşıyan ve bugüne kadar Türk gıda sektöründeki en son ürün, hizmet ve teknolojilerin sergilenmesine öncülük eden WorldFood Istanbul, oturumların yanı sıra konferans programıyla da sektördeki değişime ve gelişime öncülük etti.

Katma değerli üretim, markalaşma ile artacak

WorldFood Istanbul’un ilk gününde düzenlenen 'Üretim ve Tedarik Zincirinde Güvenilir Olmak' başlıklı ikinci oturumu, Güvenilir Ürün Platformu Başkanı ve Gazeteci Celal Toprak yönetiminde gerçekleştirildi. Oturumda ilk olarak söz alan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir’in gastronomi alanında sahip olduğu güçlü pozisyona dikkat çekti. Şehrin tarımsal açından çok zengin ve güçlü kaynaklara sahip olduğunu belirten Yılmaz, “Türkiye’nin ilk turizm belgeli yeri Balıkesir’dir. Ayvalık, Altınoluk, Güre, Akçay turizmin ilk yapıldığı yerlerdir. Bizim keçi peynirimiz, balımız keşfedilmiştir. Diyorlar ya, üreticiden sofraya; bizde uygulanan bir şey bu yaklaşım. Üretim açısından insanın sürekli ürettiği ve doğal olan bir üretim söz konusu. Hedefimiz, markalaşmayı yaygınlaştırarak, katma değerli üretimi geliştirmek. Türkiye’nin tüm gastronomisini koruduğu yer olan Balıkesir’in bu anlamda alacağı yolda çok daha önemli katkılar sunacak” dedi.

Gıda güvenilirliğinde üretim koşulları, lojistik ve arz

İstanbul Ticaret Odası YK Sayman Üyesi Ahmet Özer, gıda güvenliği konusuna değinirken, “Üretimin güvenilir ve temiz olması gerekir; inanç ve kültürel koşullar doğrultusunda ahlaki çerçevede ve hijyenik üretim olmazsa olmazdır. Bu birincisi. İkincisi sağlıklı bir lojistik ağ gereklidir. Günümüz şartlarında bu anlamda alnın yol anlamlı olmakla birlikte hali hazırda kat edilecek mesafe söz konusudur. Tabii ki üçüncüsü ve en değerlisi arz. Yani talebi oluşturan tüketicilere sunum yapılması... Bu çerçevede de sunum yaptığımız ortamların, mekanların aşırı derecede sağlıklı, hijyenik ortamlar olması gerekmektedir.” sözleriyle, gıda güvenliği konusunda atılacak adımların hem üretici hem de tüketici tarafının bilinciyle istenilen seviyeye geleceğini söyledi.

Etkili bir kontrol sistemi olmalı

Topkapı Üniversitesi Gastronomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aziz Ekşi ise gerçek anlamda bir gıdanın hileli olup olmadığını saptamanın çok önemli olduğunu söyledi. Gıda ile ilgili düzenlemelerin tutarlı, bilimsel gerekçelere göre yapılması gerekliliğine vurgu yapan Ekşi, “Etkili bir kontrol sistemi olmalı. Gıda da hile yapanın, yakalanacağını bilmesi lazım. Yakalanması için kontrollerin sıkı yapılması lazım. Türkiye’de 700 bine yakın gıda işletmesi var. Üretim yapılan yerlerin yılda 4 kez, satış yapılan yerlerin yılda 2 kez kontrol edilmesi gerekli. Yani bu mevcudiyet doğrultusunda bir sistem kurulmalı. Dolayısıyla Türkiye’de gıda kontrol sistemini biraz daha etkinleştirmek zorundayız. Cezaların caydırıcı olması.” dedi.

İkinci güne oturumlar damgasını vurdu

İkinci günün ilk oturumu, Fazla Gıda Pazarlama Müdürü Koray Koçer’in moderatörlüğünde düzenlenen “İyilik Yap, Gıdayı Koru! Üretimden Masaya İsrafla Mücadele” başlıklı panelde; Metro Türkiye Sürdürülebilirlik Müdürü Betül Bildik, Hiç Urla Kurucu Ortağı Sürdürülebilir Tarım ve Gastronomi Girişimcisi Duygu Özerson Elakdar, Akkomarka Yön. Kur. Üyesi Hasan Yeşilyurt ile Divan Çevre ve Sürdürülebilirlik Yöneticisi Nur Çelik gıda israfıyla mücadele konusunda yaptıkları projeleri dinleyicilere anlattı. Günün ikinci panelinde ise Türk mutfağının global trendlerin etkisiyle gelişimi ve sağlıklı beslenme eğilimleri “Yenilikçi Mutfak Akımlarının İzinde: Geleneksel Mutfaktan Yenilikçi Mutfağa” panelinde; İşletmeci Şef Özlem Mekik moderatörlüğünde, Uzman Diyetisyen Aslı İçüngür, yönetici şef Eren Demirci, EKS Mutfak Kurucusu Eyüp Kemal Sevinç ve Koruyucu Sağlık Uzmanı ve Mikrobiyolog Prof. Dr. Oğuz Özyaral tarafından tartışıldı.

Girişimcilik ve inovasyon masaya yatırıldı

İkinci günün son oturumunda “Gıda Sektörünün İtici Güçleri: Girişimcilik, Sosyal Fayda ve İnovasyon” başlıklı panelde, Topraktan.co Kurucusu Gülşah Seyhan, Hepsiburada Ticari ve Sosyal Projeler Koorinatörü Duygu Aktaş ve Migros Ticaret A.Ş. Pazarlama İş Geliştirme & “Sadece Migros’ta” Direktörü Sena Erol Özdemir, Gazete Oksijen Yazarı Bahar Akıncı moderatörlüğünde girişimcilere verdikleri destekler konusunda kurumsal vizyonlarını paylaştılar.

Gastronomi'nin uzmanları konuştu

Fuarın üçüncü gününde düzenlenen “Gastronomi Turizmi Uzmanları ile Söyleşi” kapsamında Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe yönetiminde, Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim ve Çevre Mühendisi Doç. Dr. Efsun Dindar ile Şef, Yemek Kitabı Yazarı ve Menü Danışmanı Jale Balcı eşliğinde, sınırlı sayıda ziyaretçi ile deneyim odaklı Özel Fuar Turu gerçekleştirdi.

Globalde, tedarik zincirinde kırılmalar yaşandı

“Gıda Teknolojisi ve Tarımda Değişim Yaratan Kadın Girişimciler ile Tanışın” başlıklı günün son oturumu, Cansu Canan Özgen yönetiminde, CarrefourSA Kategori Genel Müdür Yardımcısı Murat Dinçer ve Alibaba.com Türkiye Pazarlama ve Müşteri Memnuniyeti Yöneticisi Sinem Salihoğlu’nun katılımı ile gerçekleştirildi. Sadece pandeminin değil, yeni normalin de insan hayatına pek çok getirileri olduğunu, kalıcı etkilerle yaşamın dönüşmesinin ticareti de dönüştürdüğünü belirten Salihoğlu, “2021 yılı ticaret için çok zor bir yıldı. Globalde, tedarik zincirinde kırılmalar yaşandı. Bugün orta ve yüksek ölçekli yatırımlarda iki tane ana konu var; Lojistik maliyetleri ve bizim de büyük ölçüde zorlandığımız enflasyon. Bütün araştırmalar, bu iki başlığın KOBİ’lerin işlerini etkilediğini ama geleceğe umutla baktıkları yönünde. Bugün b2b ticaret 14.9 milyar dolarlık bir hacme sahip. Karşılaştırmak adına, perakende tarafına göre 5 kat daha büyük bir sektör. B2b ile daha fazla KOBİ çevrimiçine yöneldi; kendi mağazalarını açmaya, internet sitelerini kullanarak yoluna devam etmeye çalışıyor” dedi.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam