reklam
reklam

Arnavutluk'ta FETÖ'nün sonunu 'ikili anlaşma' getirebilir

Eklenme Tarihi: 7 Mart 2017, Salı - 16:00   Okunma Sayısı: 229001

ANKARA

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Arnavutluk ile Türkiye hükümetleri tarafından 2015 yılında, iki ülke arasında güvenlik konusunda iş birliği yapılması amacıyla bir anlaşma imzalandı.

Arnavutluk Resmi Gazetesi'nde 9 Temmuz 2015'te yayımlanan anlaşma, tarafların kendi kanunları çerçevesinde, yetkili kurumları vasıtasıyla tehditlerin önüne geçilmesi, kamu güvenliğinin sağlanması ve suç önleme ile aranan kişiler konusunda birbirine yardımcı olmalarını kapsıyor.

Anlaşma, yaşam, sağlık ve özgürlük gibi temel haklar ile insan onurunu çiğneyen şahıslar, organize suç örgütleri, terör ve finansmanı, yasa dışı girişler ve insan kaçakçılığı, dış yatırımcı olarak işlenebilecek suçlar ile kara para aklamaya yönelik suçlara karşı ve kaybolan ya da aranan insanların bulunması yönünde iki ülkenin iş birliğini gerektiriyor.

Anlaşma çerçevesinde iki tarafın iş birliğinin artırılması amacıyla büyükelçiliklerde sorumlu kişilerin atanması ve bu şekilde koordinasyonun daha iyi sağlanması da imza altına alınan maddeler arasında.

FETÖ yapılanmasının yoğun şekilde bulunduğu Arnavutluk'ta, "organize suçlar nezdinde kullanılan finansların ortaya konulması ve el koyma işlemlerinin gerçekleştirilmesi" maddesinin de yer aldığı anlaşmaya göre harekete geçilmesiyle, ülkedeki FETÖ varlığının sonlandırılabileceği belirtiliyor.

Arnavutluk'taki FETÖ yapılanması

Arnavutluk'ta FETÖ ile irtibatlı 12 okul bulunuyor. FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'e ideolojik yakınlığıyla bilinen ve 1993'te kurulan bir vakıf aracılığıyla ülkede faaliyete başlayan örgütün, başkent Tiran ile İşkodra ve Draç şehirlerinde ilk ve ortaöğretim kurumları bulunuyor.

Ayrıca Arnavutluk'ta yüksek öğretim alanında eğitim veren iki üniversite de örgüte yakınlığıyla biliniyor.

Ülkede 1994 yılında kurulan bir vakıf aracılığıyla da dini eğitime el atan FETÖ'nün, Kavaja, Korça, Berat, Elbasan ve Tiran'daki medreseleri (imam hatip okulları) idaresi altına alarak, ücretsiz eğitim veren bu okulları özelleştirip kendine yeni bir gelir kapısı açtığı da kaydediliyor.

Türkiye'de eğitim alan ve örgüte yakın Arnavut öğrencileri ülkelerine döndüklerinde İslam Birliği içine yerleştiren örgüt, bu şekilde İslam Birliğini de kontrol ediyor.

Tiran'da yabancı dil kurslarından dershanelere kadar birçok alanda hizmet veren FETÖ, sivil toplum alanında da faaliyet gösteriyor. Örgüte yakın bir dernek, Arnavutlardan "senelik pay", "kurban parası" ve "himmet" adı altında para topluyor. FETÖ'nün, ülkede örgüte yakınlığıyla bilinen önemli bir oda vasıtasıyla da Türkiye'den Arnavutluk'a iş yapmaya gelen birçok firmadan maddi destek aldığı iddia ediliyor.

Basın alanında da etkin olan örgüt, Arnavutluk'ta medya kurumlarına sızan elemanlarıyla bu alanı kontrol altında tutmaya çalışıyor. Bazı devlet üniversitelerinin gazetecilik bölümlerine nüfuz eden örgüt, etkili isimleri kendi özel üniversitelerinde çalıştırarak medyada hakim durumda olmayı hedefliyor.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam