reklam
reklam

Kuzey Sina'daki saldırılar ve Mısırlı Hristiyanların durumu

Eklenme Tarihi: 6 Mart 2017, Pazartesi - 15:00   Okunma Sayısı: 164166

KAHİRE 

Kuzey Sina vilayeti Sosyal Dayanışma Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Ariş'ten göç eden Hristiyan aile sayısının 258'e yükseldiği belirtildi.

Söz konusu ailelerin Kahire, İsmailiye, Dekahliye, Port Said, Asyot, Kalyubiye, Minye, Suhac, Giza, Feyyum, Şarkiye, Garbiye ve Beni Suveyf vilayetlerine yerleştirildiği kaydedilen açıklamada, bu ailelerin bilgilerinin Sosyal Dayanışma Bakanlığı veri bankasına kaydedildiği bilgisine yer verildi.

Öte yandan Ortodoks Kilisesi Kriz Komisyonu Başkanı Anba Bimin de daha önce yaptığı basın açıklamasında, Ariş'ten İsmailiye'ye göç eden aile sayısını 160 olarak duyurmuştu. Ariş'te halen 270 Hristiyan aile bulunduğunu kaydeden Bimin, 400 civarında ailenin ise nerede olduğunu bilmediklerini söylemişti.

Ariş'te son iki hafta içinde 7 Kıpti Hristiyan'ın terör örgütü DEAŞ tarafından öldürülmesinin ardından burada yaşayan Hristiyanlar kentten göç etmeye başlamıştı.

Mısır'daki Hristiyan nüfus

Hristiyan nüfusun büyük çoğunluğunun Ortodoks Kıpti Kilisesi'ne tabi olduğu Mısır'da, İskenderiye Rum Patrikhanesi ile Latin ve Maruni kiliselerine bağlı Hristiyanlar da bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Cemal Abdunnasır döneminde 1966'da yapılan ve Kıpti Kilisesi tarafından da kabul gören nüfus sayımı verilerine göre, o dönem 29 milyon olan ülke nüfusunun 2 milyonunu yani yaklaşık yüzde 7'sini Hristiyanlar oluşturuyordu.

Enver Sedat döneminde 1976'da yapılan sayımda ise 10 yıl içinde ülke nüfusunun 6 milyon artarak 35 milyona çıktığı, buna karşılık Hristiyan nüfusta ise sadece 200 bin artış olduğu görülmüştü.

Hüsnü Mübarek döneminde 1986'da yapılan sayım sonucunda Mısır'ın toplam nüfusu 48 milyon, ülkedeki Hristiyan nüfus ise 2,8 milyon olarak açıklanırken, ülke nüfusunun 80 milyona kadar yükseldiği 2000'li yılların ortalarında Hristiyanların 4,5-5 milyon civarında olduğu kabul edilmekteydi.

Devrimden sonra Hristiyan nüfus

Mısır'da otuz yıllık Mübarek dönemine son veren 25 Ocak Devrimi'nden sonra da Hristiyan nüfus ile ilgili verilerde fazla değişiklik görülmedi.

İstatistik Ajansı 2012'de ülkede 5 milyon 130 bin Hristiyan'ın yaşadığını duyurdu. Ancak Kilise söz konusu verilere itiraz etti ve Hristiyan nüfusun 15 milyon civarında olduğunu öne sürdü. 

Hristiyanların yaşadığı bölgeler

Mısır'ın bütün kentlerinde dağınık şekilde yaşayan Hristiyanlar, başkent Kahire'nin daha çok Şobra ve Helvan bölgeleri ile "Said Mısır" olarak bilinen Asyot, Luksor ve Asvan gibi güney kentlerinde gözle görülür bir nüfus olarak dikkati çekiyor. Ülkenin güney kentlerinde önemli sayıda Hristiyan köy bulunuyor.

Hristiyan nüfusun en az olduğu bölgenin ise Sina Yarımadası'nın kuzey bölümü ile Ariş kenti olduğu belirtiliyor. Kuzey Sina'da son gelişmeler öncesinde toplam 500 ila 700 ailenin yaşadığı tahmin ediliyordu.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam