reklam
reklam

Ulaşımda yeni trend

Eklenme Tarihi: 22 Haziran 2022, Çarşamba - 23:39   Okunma Sayısı: 76444
Toplu taşıma araçları yerine kendi taşıtlarını kullanmaya başlayanların sayısı artıyor. Ortak kullanıma sunulan elektrikli scooterlar ise kent içi ulaşımın yeni terendi olmaya başladı.

Her geçen gün artan şehir nüfusu ve araç sayısı, trafik ve ulaşım sorununu beraberinde getiriyor. Otomobili olanlar trafiğin keşmekeşinden ve park sorunundan, toplu taşıma kullananlar ise kalabalıktan şikayetçiyken, yeni nesil bir kısa mesafe ulaşım trendi dünyanın dört biri yanını sarmaya başladı: Elektrikli Scooter. Peki hem karbon ayak izi hem de ekonomik açıdan oldukça verimli bulunan elektrikli scooterlar yakın gelecekte en çok kullanılan ulaşım araçlarından biri olabilecek mi? Dünya genelinde elektrikli scooter satın almak alışılmış bir davranış olmadığından genellikle paylaşım modeli kullanılıyor. Peki paylaşım modeli nasıl çalışıyor? Bir sağlayıcı sahip olduğu scooterları şehrin belirli bölgelerine güvenli bir şekilde bırakıyor. Genellikle bir mobil uygulama ile scooter’ı bulan kullanıcılar ise ödemesini yaparak kullanmaya başlıyor. Yolculuğu bittiğinde kullanım süresine veya mesafesine göre değişebilen ücreti ödeyen kullanıcılar, aracı bırakıp yerini işaretleyerek bir sonraki kullanıcının bulabilmesini sağlıyor. Böylelikle düşük maliyetli ve basit bir şekilde alternatif bir ulaşım gerçekleştirilmiş oluyor.

Şehir içi yeni ulaşım trendi

Her geçen gün artan şehir nüfusu ve araç sayısı, trafik ve ulaşım sorununu beraberinde getiriyor. Otomobili olanlar trafiğin keşmekeşinden ve park sorunundan, toplu taşıma kullananlar ise kalabalıktan şikayetçiyken, yeni nesil bir kısa mesafe ulaşım trendi dünyanın dört biri yanını sarmaya başladı: Elektrikli Scooter. Peki hem karbon ayak izi hem de ekonomik açıdan oldukça verimli bulunan elektrikli scooterlar yakın gelecekte en çok kullanılan ulaşım araçlarından biri olabilecek mi?

Sahip olma, abone ol

Dünya genelinde elektrikli scooter satın almak alışılmış bir davranış olmadığından genellikle paylaşım modeli kullanılıyor. Peki paylaşım modeli nasıl çalışıyor? Bir sağlayıcı sahip olduğu scooterları şehrin belirli bölgelerine güvenli bir şekilde bırakıyor. Genellikle bir mobil uygulama ile scooter’ı bulan kullanıcılar ise ödemesini yaparak kullanmaya başlıyor. Yolculuğu bittiğinde kullanım süresine veya mesafesine göre değişebilen ücreti ödeyen kullanıcılar, aracı bırakıp yerini işaretleyerek bir sonraki kullanıcının bulabilmesini sağlıyor. Böylelikle düşük maliyetli ve basit bir şekilde alternatif bir ulaşım gerçekleştirilmiş oluyor.

Gelecekte neler olacak?

Paylaşım modeli dünyada git gide yaygınlaşıyor. İnsanlar artık satın almak yerine evlerini, otomobilleri, taksilerini düşük maliyetlerle kiralarken, sahipleri ise kendilerine ek gelir yaratmak için paylaşıma açıyor. Bu modelin sürekli yaygınlaşması, elektrikli scooterların da yaygınlaşmasını kolaylaştıracak gibi görünüyor. Dünya çapında “mikro hareketlilik” (mikro mobilite) şirketleri, 2030’a kadar 150 milyar dolar ila 500 milyar dolar arası gelir elde edebilecek.

 

Türkiye’deki ilk scooter hareketi

Oğuz Alper Öktem ve Sena Öktem tarafından Mart 2019'da kurulan Martı adlı scooterlar, kısa sürede İstanbul’da sık sık görülmeye başlandı.  Önemli yatırımcılardan destek alan Martı, aldığı yatırımı daha çok cihaz almak ve daha çok alana yayılmak için kullanınca popülitesi de artmış oldu. 2019 boyunca İstanbul ile sınırlı olan Martı’nın kullanım alanı, 2020’ye birlikte Ankara’ya da yayıldı. Yapılan son zamla birlikte martı başlangıç ücreti 1,99 TL'dir. 1 dakikası 1,49 TL olup, 1 saatlik ücreti 89,40 TL olarak fiyatlandırıldı.

Bireysel scooter kullanıcıları da artıyor

Genç kitlenin tüketim alışkanlığı haline gelen elektrikli scooterlar giderek yayılıyorlar. Mesafeye göre ücretlendirilen kurumsal firmaların sunduğu e-scooter’ların yanı sıra bireysel e-scooter kullanıcılarının sayısı da hızla artıyor. Bu yaz elektrikli scooter satışlarının yüzde 100 artması bekleniyor. Küresel elektrikli scooter pazar büyüklüğünün 2030’a kadar yüzde 7,7'lik büyüme ile 41,98 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Geleneksel bisikletin tahtı sallanıyor

E-scooter’ların giderek yaygınlaşması, çocukluşumuzun en büyük hayali olan bisikletlerin tahtını sallamaya başladı. Z kuşağı tarafından çok sevilen e-scooterler, yakın bir zamanda alfa kuşağının da hayallerini süsleyecek. Hoverboardlar ya da diğer adıyla elektrikli kaykaylar kullanım kolaylığı sebebiyle genç yaşlı demeden herkes tarafından tercih ediliyor. Z kuşağı için bu araçlar dengeli kaykay olarak da tanımlanıyor. Elektrikli kick scooterlar da hem hafif hem katlanabilme özellikleriyle tercihlerde öne çıkıyor. Bu iki seyahat aracı kısa sürede bisikletin yerini alacağı tahmin ediliyor.

Yasal düzenlemeler yapıldı

İBB, oy birliğiyle kabul edilen yönergeyle birlikte elektrikli scooter hizmeti veren firmaları kayıt altına alarak lisanslayabilecek. Lisanslar iki yıl geçerli olacak. 15 yaşını doldurmayanlar paylaşımlı elektrikli scooter hizmetinden yararlanamayacak. Azami hız 25 kilometre olarak belirlenecek scooterlar için yetkili firmalar belediyeye işgaliye bedeli ödeyecek ve elektrikli scooterlar yalnızca bisiklet ve taşıt yollarında kullanılabilecek. Elektrikli scooterların kaldırımda kullanımı ise yasaklandı. Firmalar, paylaşımlı scooter izni için, faaliyet gösterecekleri ilçeleri, scooter sayı ve durak yerlerini belirleyerek. Firmalar, olumsuz hava koşullarında kullanıcılara bilgilendirme yapacak, gerekirse scooterlar kullanıma kapatılacak. Yolculuk sonunda kullanıcıya, kullanım süresi, kullanım tutarı ile saat ve tarihi yazan fatura kesilmesi zorunlu olacak. Scooter ile toplu taşıma araçlarına girilemeyecek ve elektrikli scooterlara birden fazla kişi binemeyecek.

Kullanım arttıkça şikayetler de arttı

E-scooterların ulaşım uygulamalarıyla ilgili bilgi almak ve diğer tüketicilerin uygulamalarla ilgili görüşlerine ulaşmak isteyen kullanıcıların oranlarında ciddi artış yaşanmaya başladı. 2021’in ilk dört ayı ile 2022’in aynı dönemi karşılaştırıldığında şikayet platformlarını ziyaret edenlerin oranı yüzde 345 arttı. 2021’in ilk dört ayında bu sektörle ilgili platformu bilgi almak için ziyaret edenlerin sayısı 48 bin 660 iken bu sayı 2022’de 216 bin 612’ye yükseldi. Elektrikli scooter’larla ilgili 2022’nin ilk 3 ayında; Eksik ve kusurlu hizmet, üyelik işlemleri, uygulama ya da web sitesine ulaşım sorunları, haksız tazminat, kesinti ve iade sorunları, uygulamanın indirilmesi ve kurulumuna dair sorunlar, reklam, SMS ve mail gönderimi ile bilgi güvenliği konularında şikayet başvurusunda bulunuldu. Şikayetlerin yüzde 21’i ise şikayet platformlarında çözüme kavuştu. Ayrıca 2019-2021 yılları arasında 3 bin 500'ün üzerinde kullanıcının doldurduğu memnuniyet anketleri verilerine göre, kullanıcıların yüzde 59’u şikayetlerinin çözümünden memnun olduğunu belirtti. 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam