reklam
reklam

MESEM’de diploma sevinci yaşandı

Eklenme Tarihi: 9 Temmuz 2021, Cuma - 01:15   Okunma Sayısı: 102146
Pendik Mesleki Eğitim Merkezi’nde ustalık eğitimlerini başarı ile bitirenlere ustalık belgeleri ve almaya hak kazandıkları lise diplomaları verilirken Ahilik kültürü ve geleneklerinde ustalığa geçiş anlamını taşıyan Şed Kuşanma töreni de gerçekleşti.

 

2020–2021 Öğretim yılından itibaren Pendik Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM)’den mezun olanların Ustalık Belgesi ile birlikte Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Diploması almaları nedeniyle, mezun olacak öğrencilere ilk defa Mezuniyet programı düzenlendi.  Pendik Mesleki Eğitim Merkezi’ne ustalık belgesi ve ortaokul diploması ile başvuran ustalar, telafi programına devam ederek, 12.sınıf öğrencileriyle birlikte toplamda 132 kişi diploma almaya hak kazandı. En kıdemli usta Kuaförlük alanı 1957 doğumlu (64 yaş), en genç usta ise Elektrik Tesisatları ve Pano Monitörlüğü alanında 2003 doğumlu (18 yaş).

"Lise Programı Ustaları ve

Telafi Eğitim Ustaları" için

Pendik MESEM'de

"Şed Kuşanma Töreni"

2021 Dünya Ahi Evran Yılı münasebetiyle kalfa, usta, öğretmen ve müdür yardımcılarının oluşturduğu tiyatro ekibi, yaptıkları çalışmayı mezuniyet etkinliğinde "Şed Kuşanma Töreni" olarak sunum yaptılar. Okul bahçesinde kalfalar, ustalar, veliler, öğretmen ve idarecilerimizin katıldığı törende İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Avni Er mezuniyet heyecanı yaşayan öğrencilerin yanında yer aldı. Kurumun şair öğretmeni Gökhan Nair törene ayrı bir renk kattı.

 

Ahi Evran ve Ahilik kavramı:

Mezun olacak öğrencilere ve davetlilere hitap eden Pendik Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Selami Çiçek; “Anadolu'nun fethinden sonra, bu toprakların yurt edinilmesinde kılıç gücünün yanında, bilgelik, dürüstlük, insanı ve toprağı işleyecek, yüceltecek, güç ve insanın yeteneklerini ortaya çıkaracak meslek erbaplığına ihtiyaç duyulmuştu. Anadolu'nun ortasında meslek erbaplarının Piri Ahi Evran buna öncülük etmişti. Osmanlı Devletinin kuruluşu ve yükselme devriyle ön planda olan; meslek icrası, mesleğin doğru yapılmasında dürüstlük ve insana değer verme çok önemli yer tutmuş, günümüze kadar bu özellikleri gösterenler toplum içinde hep önder olmuşlardır” dedi.

Müdür Selami Çiçek; o dönemlerde; önce küçük birimlerde birbirini tanıyan esnafların, üretimdeki dürüstlükleri, toplum büyüdükçe, meslek dallarının sayısının arttığını belirterek, “Birlikler ve teşkilatlanmalar; günümüzde dernekler, esnaf odaları, federasyonlar ve konfederasyonlar halini almıştır. Meslek sahibi kişilerin belgelendirilmesi, tarihsel süreçte çıraklık-kalfalık-ustalık-yiğitbaşı-pir-ahi şeyhi unvanları olarak devam etmiştir.

Bugün burada okulumuzun düzenlediği etkinlikte de gördüğünüz gibi, çıraklıktan kalfalığa geçiş, kalfalıktan ustalığa "Şed Kuşanma ve ustalığa geçiş", o dönemlerde mesleğin onurunu, meslek erbabının ise "usta ve pirlerinin" yanında "işin sorumluluğunu" hissettirerek halkın güvenini kazandırmayı amaçlıyordu” ifadelerini kullandı.

İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Avni Er ise şunları söyledi; “Mesleki eğitimin olmazsa olmazı denilecek kadar önemli bir kurumda bulunmaktan ve bu etkinliklerin coşkuyla, büyük katılımla sağlanmasından ve ustalarımızın lise diploması almasının önünün açılmasından çok mutluyum.

Mesleki eğitim merkezlerimiz işveren ve çalışanı daima buluşturup istihdam sağlıyor, bu okuldan mezun olanların ustalık belgesinin yanında lise diploması alması, okurken maaş alması ve sigortalı olmaları çok önemlidir. Mesleğinde başarılı olan eğitim merkezi öğretmenlerine, idarecilerine ve çalışkan kalfa ve ustalara teşekkür ediyor, bundan sonraki yaşantılarında ve meslekteki başarılarına yenilerini eklemelerini diliyorum.”

Protokol konuşmalarından sonra "Şed Kuşanma Töreni" etkinliğinde görev alan, Fevzi Türkmen, Rukiye Kesti, Şenay Bilir, Arif Algül, Gökhan Nair, Fatma Samur, öğretmenlere ve oyunculara teşekkür ederek oyunculara teşekkür belgesi, derece yapanlara başarı belgesi ve ödül, mezunlara da "Mezuniyet Belgesi"ni Şube Müdürü Avni Er ve okul müdürü Selami Çiçek takdim ettiler.

Okul Müdürü Selami Çiçek; Müdür Yardımcıları Fevzi Türkmen, Rukiye Kesti ve  Hasan Olgun emeği geçen tüm ekip oyuncularına, sunucularına görev alan herkese teşekkür etti. Ardından mezuniyet pastası kesildi, yemek ikramı yapıldı.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: BAŞAK ERTEKİN-İSMET AKKOÇ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam