reklam
reklam

Başbakan Yıldırım: Bu alçak terör eyleminin arkasındaki kişileri ortaya çıkaracağız

Eklenme Tarihi: 20 Aralık 2016, Salı - 10:00   Okunma Sayısı: 143770

İSTANBUL 

Başbakan Binali YıldırımRusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'a yönelik menfur saldırıyı kınayarak, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin zarar görmesine izin verilmeyeceğine ve terörün tuzağına düşülmeyeceğine dikkati çekti. 

Başbakan Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, Ankara'da meydana gelen menfur saldırıyı kınadı. 

Yıldırım, "Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi Sayın Andrei Karlov, bugün Türkiye - Rusya münasebetlerini ve geçmişini konu alan resim sergisini ziyaretinde kürsüde konuşmasını yaparken silahlı saldırıya uğramış ve tüm çabalarımıza rağmen maalesef hayatını kaybetmiştir. Güvenlik güçlerimiz, saldırganı etkisiz hale getirmişlerdir. Büyükelçinin yanı sıra sergide bulunanlardan biri yabancı uyruklu üç kişi yaralanmıştır. Yaralıların tedavisi sürmektedir." ifadelerini kullandı. 

Olayın ilk anından itibaren konuyu yakından takip ettiğini aktaran Başbakan Yıldırım, bu konuda Rus muhatabına gelişmelerden anında bilgi verdiğini kaydetti. 

Yaşanan menfur olayın Rusya ile Türkiye arasında devam eden ve gelişmekte olan ilişkileri bozmaya yönelik olduğunun altını çizen Başbakan Yıldırım, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin zarar görmesine izin verilmeyeceğine ve terörün tuzağına düşülmeyeceğine dikkati çekti. 

"Çabalarımızı aksatmayacağı inancını taşıyorum" 

Başbakan Yıldırım, son zamanlarda Suriye başta olmak üzere Türkiye'nin Rusya ile başlattığı bölgedeki barışı tesis etmeye yönelik çabalara vurgu yaparak, "Bu ve buna benzer olayların, asla ve asla çabalarımızı aksatmayacağı inancını taşıyorum." değerlendirmesini yaptı. 

Yıldırım, "Geçtiğimiz hafta Moskova'da yakından çalışma imkanı bulduğumuz bu değerli Büyükelçi'yi kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz. Bu alçak terör eyleminin faili ve arkasındaki karanlık çevreleri açığa kavuşturmak ve adalete teslim etmek için her türlü çaba gösterilmektedir." ifadelerini kullandı. 

Başbakan Binali Yıldırım, bu üzücü olay nedeniyle Rusya halkının acılarını paylaştıklarını ve Karlov'un yakınları başta olmak üzere, Rusya halkına ve tüm diplomatik camiaya taziyelerini ilettiğini belirtti. 

Yıldırım, Medvedev ile görüştü

Başbakan Yıldırım, Rusya Federasyonu Başbakanı Dimitri Medvedev ile telefonla görüştü.

"Değerli Büyükelçi ilişkilerimizin tamiri için büyük hizmetler görmüştür"

Başbakan Yıldırım, yaptığı açıklamada, bu akşam saat 20.00 sıralarında Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un, bir resim sergisini ziyaretinde kürsüde konuşma yaparken alçak bir saldırı sonucu hayatını kaybettiğini belirtti. 

Karlov'un katıldığı serginin, Türkiye-Rusya ilişkilerinin geçmişi, bugünü ve geleceğini anlatan, iki ülke ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlayacak önemli bir sosyal etkinlik olduğunu belirten Yıldırım, "Değerli Büyükelçi çok yakından tanıdığım, Rusya-Türkiye ilişkilerini geliştirmek için o zor dönemde bile, kritik dönemde bile, uçak krizinden sonra bile diplomasiyle olayı ustaca yönetmiş ve ilişkilerimizin tamir edilmesi için büyük hizmetler görmüştür. Tüm çabalara rağmen Büyükelçiyi kurtaramadık. Acımız büyük. Rus halkının acılarını paylaşıyoruz." diye konuştu. 

"Medvedev'le adım adım gelişmeler paylaşılmıştır" 

Terör olayını gerçekleştiren saldırganın etkisiz hale getirildiğini belirten Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu alçak terör hadisesini gerçekleştiren katil, etkisiz hale getirilmiştir. Sadece Büyükelçi'ye ateş etmekle kalmamış, salonda bulunan izleyicilere de rastgele ateş etmesi dolayısıyla çok daha fazla can kaybının olmaması için polis, saldırganı öldürmüş ve etkisiz hale getirmiştir. Tabii bu alçakça suikastı bu terör olayını gerçekleştirenlerin kimler olduğunu, arka planında neler olduğunu ortaya çıkarmak için bütün birimlerimiz, istihbarat birimlerimiz, polis teşkilatımız, adli birimlerimiz hemen harekete geçmiş ve çalışmalar başlamıştır. Olayın hemen arkasından Sayın Medvedev'e, yakın çalışma arkadaşlarına Dışişleri Danışmanım tarafından bilgi verilmiş, adım adım gelişmeler paylaşılmıştır. Bilahare de Sayın Putin ile Sayın Cumhurbaşkanımız bir görüşme yapmış, arkasından da değerli meslektaşım Medvedev ile ben bir görüşme yaptım ve olayın bütün yönleriyle araştırılacağı ve gereken tedbirlerin alınacağını paylaştık."

"Bu alçak saldırı elbette tesadüf değildir"

Başbakan Yıldırım, "Sayın Medvedev ile görüşmemizde, bu olayın ilişkilerimize zarar vermeyeceği konusunda bir fikir birliği içerisinde olduğumuzu da memnuniyetle gördüğümü ifade etmek isterim." dedi.

Türk milleti olarak, Rus halkına baş sağlığı dilediklerini, acılarını paylaştıklarını dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla son zamanlarda gerek Rusya ile ikili ilişkilerimiz, gerekse Suriye başta olmak üzere bölgedeki sorunların çözümüne yönelik kuvvetli ve yoğun çalışmalarımızın devam ettiği bu dönemde gerçekleşen bu alçak saldırı elbette tesadüf değildir. Biz hep şunu söylüyoruz; terör bir ülkenin işi değildir, terör küresel bir tehdittir. Terör insanlığı, insanları hedef alan, hiçbir ayrım gözetmeden, insanlığın başının belası bir iştir. Az önce Almanya'da kalabalığın içerisine tıpkı Fransa'da olduğu gibi bir tırın girmesi sonucu bir terör hadisesi daha gerçekleşmiştir. O yüzden ister Avrupa, ister Asya, ister Ortadoğu, ister Rusya hiçbir bölge artık 'Biz terörden emniyetteyiz' diyemez. Mutlaka teröre karşı ortak tavır, ortak mücadele, hem küresel iş birliği hem bölgesel iş birliği kaçınılmazdır. Tekrar bu elim hadiseden dolayı üzüntümüzü Rus yetkililerle, Rusya ile paylaşıyoruz."

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam