reklam
reklam

Adalet Bakanı Bozdağ: Yeni anayasa yapmadan yeni Türkiye olmaz

Eklenme Tarihi: 10 Aralık 2016, Cumartesi - 10:00   Okunma Sayısı: 122228

TBMM 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TBMM Genel Kurulunda, bakanlığı ve bağlı kurumların bütçeleri üzerinde Hükümet adına yaptığı konuşmada, Türkiye'nin demokratik bir hukuk devleti olduğunu ve Osmanlı dönemi de dahil 5 anayasa ile yönetildiğini belirtti.

Anayasaların tamamının olağanüstü şartlarda hazırlanıp yürürlüğe girdiğine, bugüne kadar olağan şartlarda, herkesin kendini hür hissettiği bir ortamda yeni bir anayasa yapılmadığına dikkati çeken Bozdağ, 1982 Anayasası'nın da darbe anayasası olduğunu kaydetti.

Mevcut anayasanın 34 yılda 17 defa 112 değişikliğe uğradığını anlatan Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'yi, mevcut anayasasını değiştire değiştire demokratik bir hukuk devletine dönüştürmeyi başaramazsınız. Türkiye'yi, anayasasını değiştire değiştire insan haklarına dayanan bir ülke haline getiremezsiniz, yasama, yürütme, yargıya dayalı, milletine güvenen bir anayasa haline getirmeyi başaramazsınız. Değiştire değiştire, bu darbe ruhunu anayasadan çıkaramazsınız. Bu ruhu tamamen yok etmek lazım. Çare nedir? Çare yeni anayasa yapmaktır. Yeni anayasa yapmadan yeni Türkiye olmaz. Yeni anayasa yeni Türkiye'nin kapısıdır. Yeni Türkiye'yi ancak yeni anayasa ile inşa edebiliriz."

"Her şey hazır, hazır olmayan milletin temsilcileri"

Herkesin yeni anayasa yapılması noktasında hemfikir olduğunu, ancak buna rağmen yeni anayasa yapılamadığını ifade eden Bozdağ, şu değerlendirmede bulundu:

"Yeni anayasa yapmak için her şey hazır, millet hazır, üniversiteler hazır, sivil toplum kuruluşları, her kesim hazır. Hazır olmayan sadece milletin yetkilendirdiği, görevlendirdiği temsilciler. Yeni anayasa yapmayı başarabiliriz, bizim tecrübemiz buna müsaittir. 'Yeni anayasayı ancak darbeciler başarabilir' efsanesini yıkmak hepimizin elindedir. İstersek bunu yıkar, milletimizin iradesine uygun yepyeni bir anayasayı ülkemize, milletimize kazandırabiliriz. Gelin bu imzayı birlikte atalım. Türkiye'yi darbe anayasasıyla yaşama ve yönetilme ayıbına daha fazla katlanmaya mecbur etmeyelim."

"Başkanlık sistemi siyasetimize dinamizm getirecektir"

Tüm siyasi partilere yeni anayasaya destek verme çağrısında bulunan Bozdağ, başkanlık sistemi hakkında bilgi verdi. 
 

Bakan Bozdağ, "Yasamanın, yürütmenin tam bağımsız olmasının, gerçek anlamda kuvvetler ayrılığının olduğu sistemin adı başkanlık sistemidir. Güçlü bir yasama var, etkin bir yasama denetimi var, güçlü milletvekilleri var, güçlü yürütme var, siyasi istikrar var. Başkanlık sistemi siyasetimize büyük bir dinamizm getirecektir." diye konuştu.

Cezaevlerinde işkence iddiası 

Adalet Bakanı Bozdağ, Türkiye'ye karşı yargısız infaz yapıldığını, Türkiye'ye karşı aslı olmayan, herhangi bir belgeye dayanmayan, FETÖ gözüyle, kulağıyla, diliyle ithamlarda bulunulduğuna işaret ederek, bu iddialara itibar etmediklerini vurguladı. 

15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından cezaevlerinde kötü muamele, işkence yapıldığına dair iddiaların ortaya atıldığını anımsatan Bozdağ, konuşmasına şöyle devam etti:

"Amerika'da, Avrupa'da uluslararası yayınlarda 14 Temmuz'da olmayan iddialar, 15 Temmuz'da birden bire büyüdü, tüm cezaevlerini töhmet altında bırakır hale geldi. Türkiye'deki cezaevleri işkence, kötü muamele adresi olarak gösterildi. Cezaevleri büyük bir denetim altındadır, her türlü denetime açıktır. Bizim bu konuda bir sıkıntımız yok."

Bakanlıkların 2017 bütçeleri kabul edildi

Görüşmelerin ardından Dışişleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Adalet Bakanlığı, Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu, Türkiye Adalet Akademisi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun 2017 yılı bütçeleri oylanarak kabul edildi.

TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, birleşimi yarın saat 11.00'de toplanmak üzere kapattı.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam