reklam
reklam

"Otomotivdeki eylemler ithalatın lehine çalışır"

Eklenme Tarihi: 22 Mayıs 2015, Cuma - 13:00   Okunma Sayısı: 143986

İSTANBUL (AA) - MÜCAHİD EKER - Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Bursa'daki otomotiv işçilerinin iş bırakma eyleminin tamamen ithalatın lehine çalışacağını belirterek, bu durumda düzelme olmazsa Hyundai açısından da bu süreci uzun süre devam ettirebilmelerinin mümkün olmayacağını söyledi.

Ali Kibar, Bursa'daki otomotiv işçilerinin iş bırakma eylemine ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, otomotiv sektöründe tamamen yan sanayinin tedarikçisiyle birlikte ana sanayiyi besleyen bir yapı olduğuna işaret etti.

İş bırakma eylemlerinin, çalışanların bağlı olduğu sendikaların birbiriyle mücadelesi noktasında başlayan talihsiz bir hadise olduğunu aktaran Kibar, "Ama eğer bu süreç müdahale edilmeyip uzarsa, iş barışı anlamında Türkiye'nin imajı, potansiyel yeni yatırımların Türkiye'ye çekilebilmesi ve birçok yeni yapılacak işler açısından sıkıntılar doğurabilecek nitelikte. Şu anda tedarikte sıkıntılarla üretim yapan iki ana fabrika var. Bunlar da potansiyel olarak sıkıntıya girebilir. Buralar gerek mavi yaka gerek beyaz yaka, çalışanıyla işvereniyle hepimizin ekmek kapısı. Dolayısıyla bu, insanların kendi ekmek kapılarına yapabileceği en büyük kötülüktür" ifadelerine kullandı.

Ali Kibar, bu durumun tamamen ithalatın lehine çalışacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti: 

"Yurt dışında böyle bir süreç yaşanmadığı için oradaki üretimler devam ediyor. Türkiye'nin sektörel anlamda ihracatta birçok sektörün önünde bayrağı taşıyan faaliyet alanı, şu anda kısmen önemli anlamda yara almaya başladı. Bunun bir an evvel düzelmesi lazım. Emek müzakereleri ayrı bir şey; iş huzuru ortamı, çalışma sürecinin huzurlu devam etmesi ayrı bir şey. Bunları birbirine çok fazla bağlamamak lazım diye düşünüyorum. Bu hepimizi etkiliyor."

 

- "Bizim de bazı yan sanayicilerimizden olan tedarikte sıkıntılarımız var"

 

Hyundai özelinde mevcut durumda üretimde bir aksama ve sıkıntı olup olmadığına yönelik soru üzerine Kibar, "Gayet tabi, bizim de bazı yan sanayicilerimizden olan tedarikte sıkıntılarımız var. Bir takım 'palyatif' diyebileceğim tedbirlerle bu süreci aşmaya çalışıyoruz ama bu durumda düzelme olmazsa bizim de bu süreci uzun süre devam ettirebilmemiz hiç de mümkün olmaz" cevabını verdi.

Kibar, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Üretim faaliyetimizi devam ettiriyoruz fakat bazı ekstra işlemler yapacak sıkıntıları bünyemizde absorbe ederek bu müşkül durumu aşmaya çalışıyoruz. Çünkü yan sanayide kalıplar, kalıpların üretimi, makinalar, tesisler var. Bunları bir yerden bir yere alıp götüremezsiniz. 'Bugün bu şirketin malı, yarın başka bir şirketin malı' diye bir durum olmaz. Otomotivde hep süreklilik esastır, istikrarlı bir mal akışının olması lazım. Siz en ufak bir ünitesini eksik yaptığınızda o ürünü piyasaya sunamazsınız. 

Dolayısıyla her yan sanayi ve tedarikçinin homojen bir çalışma ortamında olması icap eder. Buralarda sıkıntılarımız var. Bizim yan sanayilerden de sıkıntıya girmiş olanlar var. Mesela bir tanesinde, gayet özverili bir şekilde şirketin beyaz yakalıları hatların başında bize o parçaları üretmeye çalışıyor şu anda. Ama bu ne kadar sürdürülebilir?"

- "İşçilerimizin bir an önce işlerinin başına dönmelerini bekliyoruz"

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Bölgesi Başkanı Alfredo Altavilla ise konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Türkiye'yi dünya klasmanında üretim seviyesine taşıyan işçilerimizin bir an önce bu yasal olmayan eylemden vaz geçip işlerinin başına dönmelerini istiyoruz. Bu harika fabrikada harika otomobilleri üretmek için işlerine geri dönmeleri bekliyoruz"  dedi.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam