reklam
reklam

BAL Ligi 24hafta

ÖZEL HABER

Yeşilçam’a Gönül Veren Muharrem Erdemir’i Sonsuzluğa Uğurladık

Eklenme Tarihi: 19 Nisan 2021, Pazartesi - 00:59   Okunma Sayısı: 181690
Hem oyuncu hem de gazeteci kimliğiyle ,hem de STK’larda aktif görev almasıyla tanıdık Muharrem Erdemir’i, ama en çok da usta bir oyuncu olarak tüm Türkiye’de ve hatta yurdumuzun dışında tanındı, sevildi. Ömrünü Yeşilçam’a vakfetmiş olan Erdemir, Yeşilçam’ın yeni kuşaklara da tanıtmak için kurulan Yeşilçam’a Gönül Verenler Derneği’nin hem kurucularından olmuş, hem de iki yıl boyunca başkanlığını yürütmüştü. Ülkemizi ve tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgınında 7 Nisan 2021 Çarşamba günü, tedavi gördüğü hastanede aramızdan ayrılarak, tüm sevenlerini yasa boğdu.

Muharrem Erdemir, 19 Ekim 1964 tarihinde Sivas’ın İmranlı ilçesi, Boğanak Köyü’nde dünyaya geldi. Erdemir’in rol aldığı sinema filmleri arasında Hafız Yusuf Efendi, Sevgili Bebeklerim, Skandal, Beyza’nın Kadınları, Zincirbozan, Temel ile Dursun İstanbul’da, Avanak Dedektör gibi filmler ve çok sayıda dizisi yer alıyor. Erdemir için ilk uğurlama İstanbul- Topkapı-Kozlu Mezarlığındaki Gasilhane’si önünde gerçekleşti. Usta aktör, pandemi nedeniyle kısıtlı katılımla ve helallik alınarak uğurlandı. Erdemir için son uğurlama ise memleketi Sivas’ın İmranlı ilçesi, Boğanak Köyü’ndeydi. Cenazesi, 8 Nisan Perşembe günü köyünde toprağa verildi.

***********************************************************************

Yeşilçam’a Gönül Verenler Muharrem Erdemir’i Unutmayacak

Muharrem Erdemir ağabeyi, 2018 yılı içinde yine çok değerli büyüğüm Erdoğan Kareman ve İsmail Ölçerman sayesinde tanıdım. Tanışmamızdan kısa bir süre sonra da, TÜNAYDIN gazetesinde çalıştığımı belirtim. O da Yeşilçam’a Gönül Verenler Derneği’nin kurulduğunu belirterek kendisinin de uzun yıllardır gazetecilik yaptığını söyledi ve dernek çalışmaları hakkında bilgi paylaştı. Daha sonra ise röpörtaj yapmak için sözleştik. Röportajı ise, uzun yıllar boyunca sinemaya hizmet eden, hem komedi hem de dram filmlerindeki başarılı oyunculuklarıyla hafızalara kazınan, Yeşilçam’ın unutulmaz kadın aktrislerinden Ayşen Gruda’nın vefatından kısa bir süre sonra (26.01.2019) yapabilecektik.

Muharrem Erdemir ağabey, hem Yeşilçam’ı, hem sinema sektörünün problemlerini, hem de Yeşilçam’a gönül veren isimleri çeşitli etkinliklerle onore etmiş olduklarından ötürü duydukları memnuniyeti anlatmış, mesleki tecrübelerimi paylaşmıştı. Muharrem ağabey, yaşamı dolu dolu yaşayan, aktif ve dinamik biriydi. Hem oyuncu ve gazeteci olmasının yanında STK’larda da çalışmış, ata toprağı olan Sivas’ı hiçbir zaman unutmamış, son günlerine değin üretken biriydi. Herkes tarafından tanınır ve sevilirdi. Tabi, röportajın ardından çeşitli vesilelerle de buluşma ve sohbet etme imkânımız oldu. Pandemi nedeniyle son bir senedir yüz yüze görüşmedik, ama mesajlaşarak birkaç kez de telefonda konuşmuştuk, Muharrem ağabey pandeminin bitmesini ve sağlıklı günlere kavuşmamızı diliyordu, lakin onu da salgın günlerinde sonsuzluğa uğurladık. Bundan sonra bize düşen, kendisi ve çalışma arkadaşlarının yaptıkları gibi Yeşilçam’ı yeni kuşaklara doğru ve güzel biçimde tanıtmak olmalı. Ben de, Yeşilçam dönemiyle ilgili çalışmalarıma dünden bugüne Yeşilçam’a gönül verenlerin anılarını yaşatarak devam edeceğim. Muharrem ağabeyi ve aramızda olmayan kıymetli isimleri saygı ve rahmetle anıyorum.

 


Anısını Yaşatacağız

Çok kıymetli dostum, arkadaşım Muharrem Erdemir’in Covid-19 salgından ötürü vefat etmesi, beni ve pek çok dostunu, arkadaşını derinden üzdü, sarstı. Muharrem ile Yeşilçam’a Gönül Verenler Derneği’ni beraber kurduk. Ama en önemlisi uzun yıllara dayanan bir dostluğumuz, kardeşliğimiz vardı. Yürekli ve gerçek anlamda iyi bir insanı kaybetmenin üzüntüsü içindeyim. Onun anısını yaşatacağız ve emanetlerine sahip çıkacağız. Sözün bittiği yerdeyim. Mekânın cennet olsun, ışıklar içinde uyu, rabbim kabrini nurlarla doldursun güzel insan Muharrem Erdemir.

 

İSMAİL ÖLÇERMAN

OYUNCU DOSTU VE ARKADAŞI

***********************************************************************

MUHARREM ERDEMİR ANISINA TÜNAYDIN GAZETESİNDE 8 ŞUBAT 2019 TARİHİNDE YAYIMLANAN RÖPORTAJI YENİDEN YAYINLIYORUZ. MERHUM MUHARREM ERDEMİR’E ALLAH’TAN RAHMET, AİLESİNE VE SANAT CAMİAMIZA TAZİYELERİMİZİ İLETİYORUZ.

RÖPORTAJ: SİNAN ERDOĞDU

Muharrem Erdemir “Yeşilçam’ı yeni kuşaklar da sahiplendiler.”

Yeşilçam’a Gönül Verenler Derneği Yeşilçam’a gönül veren bir grup gönüllünün girişimiyle kuruldu. Biz de dernek başkanı Muharrem Erdemir’le hem derneği konuştuk hem de Yeşilçam Ailesinin sorunları hakkında bilgi aldık ve iki konuda sorun olduğunu öğrendik. Birincisi 1995 öncesindeki eski filmlere telif haklarının ödenemediğini ve pek çok sanatçının maddi sorunlarla boğuştuğunu söyledi. İkincisi; halen birçok Yeşilçam oyuncusunun daha iyi koşullarda yaşamak için gerekli olan sigorta haklarından henüz yararlanamadıklarını ve sigortasız yaşadıkları için de yaşadıkları sıkıntıları ifade etti.

Biz bu röportajı sinema tarihimizin unutulmaz kadın aktrislerinden, bizleri hep gülümsetmiş sevgili Ayşen Gruda’yı sonsuzluğa uğurlamamızın bir gün sonrasında(26.01.2019) yaptık ve kendisini de saygıyla andık. Yeşilçam’a emek veren hayatta olmayan tüm emekçilerimizi saygıyla anıyor; yaşayan değerli sanatçılarımıza da en derin hürmetlerimizi gönderiyoruz.

 

 

 

Derneğinizin kuruluş öyküsünden kısaca bahsedebilir misiniz ?

Derneğimiz 10 Mayıs’ta(2018) 5 eski sinemacı arkadaşımız tarafından tarafında kuruldu. Bir araya geldik ve Yeşilçam’ın sorunlarıyla ilgili olarak ne yapabiliriz; neler gerekiyor soruları üzerine Yeşilçam’a Gönül Verenler Derneğini kurma gereği duyduk.

Yeşilçam’a Gönül Verenler Derneğinin temel amaçları neler?

Bizim temel amacımız, geçmişte yaşadığımız ve bazıları henüz çözülmemiş bir takım sorunlara günümüzde de dikkat çekmek. Yeşilçam’ın sorunlarını gündeme taşımak ve Yeşilçam’ın unutulmayan filmlerini tekrardan gündeme getirmek. Mesela; bazı setlerde çalışma koşullarının ağır olması bizim dönemimizde de vardı; şimdi de var. Bizim dönemimizde de kötü koşullarda yaşayan oyuncu arkadaşlarımız vardı ; şimdi de kötü koşullarda yaşayan oyuncu arkadaşlarımızın haberlerini alıyor ve onlara sahip çıkarak kötü durumdan kurtulmalarını sağlıyoruz. Bu vesileyle bize yardımcı olan gönüllülerimize ve kamu kurum ve kuruluşlarımızın hepsine özel olarak teşekkürlerimizi iletiyorum.

Yine bir başka amacımız da Yeşilçam’ın unutulmayan isimlerinin anılarını yaşatmak. Daha dün(25.01.2019) beraber çalıştığımız sevgili Ayşen Gruda’yı da toprağa verdik. Cenazede genç-yaşlı demeden pek çok Yeşilçam gönüllüsünün olması da bizleri ayrıca memnun etti. Yine; Yeşilçam’ın unutulmayan isimleri için paneller ve imza günleri düzenliyoruz. Bunun için de; çeşitli girişimlerimiz oluyor. Yani anlayacağınız Yeşilçam’ı yaşatmak için elimizden geleni yapıyoruz.

Yeşilçam’a Gönül Verenler Derneği olarak şu sıralar çalışmalarınız nasıl gitmekte?

Çeşitli etkinliklere katılım sağlamaktayız. En son; Yeşilçam’a Gönül Verenler Derneği olarak 35 arkadaşımızla Harbiye Askeri Müzesi ve Kültür Sitesi Komutanlığında 23 Ocak Çarşamba günü düzenlenen   "Türkiye Şehitlerini Anıyor" etkinliğine katıldık. Öğretmen Albayımız Sn.Erhan Altunok tarafından sunulan etkinlikte vatanları için şehit olan tüm şehitlerimizi andık ve epey duygulandık tabi. Orada şehit aileleriyle kucaklaşarak acılarını paylaştık. Bu güzel ve anlamlı etkinliği düzenleyen Genelkurmay Başkanlığımıza, Öğretmen Albayımız Sn.Erhan Altunok’a ve tüm emeği geçen askerlerimize çok teşekkür ediyoruz. Bize çok yardımcı oldular. Yeşilçam oyuncularıyla şehit ve gazi ailelerimizi buluşturduğumuz için dernek başkanı olarak da ayrıca övünç duyuyorum.

Şu anda derneğinizin kaç tane üyesi var ?

Yeşilçam’a Gönül Verenler Derneği’nin şu andaki üye sayısı 250’ye yaklaştı ve daha da artıyor. Hiçbir üyemizden de; bir kuruş para talep etmiyoruz; etmeyeceğiz de. Derneğimizin mali gelirleri ise yaptığımız organizasyonlarla karşılanıyor.

Bugün Yeşilçam Emekçilerinin karşılaştıkları temel sorunlar neler?

Birincisi telif hakları sorunu ve bu sorunun çözümü için ilgili mercilerle çalışmalar yapıyoruz. Bu durum yaklaşık 70 seneden beri var olan bir problem. Yakın tarihli filmler haricinde birçoğunuzun tekrar tekrar bayılarak izledikleri filmlerin hakları ödenmiyor. Çünkü; kanun televizyon kanalları için konuşursak 1995 ve sonrasındaki filmler için telif ödemesi zorunluğunu getirmiş. Bunun çözümü için uğraş vermekteyiz. Bu konu bizler için de; kapamamış bir yara ve herkesin hakkı var. O dönemde çekilen ve şimdilerde televizyonda oynanan filmler bunlar. Ki, okurlarım tabirimi mazur görsünler çatır çatır yayınlanıyor bu filmler. Hiçbir sanatçının telif hakkı verilmiş değil. Onun için devlete gerekli başvurularımızı yapıp; konuyu dikkatle takip ediyoruz. Sanatçılarımızın haklarını almak için çabalıyoruz.

İkincisi de sigortalı oyuncularımızın sorunları mevcut; birçok sanatçımız kanuni düzenlemelerle veya dışarıdan yatırma yoluyla emekli oldular. Diyeceksiniz ki bu meslekte emeklilik var mıdır diye ,bizim meslekte emeklik yoktur. Yani sanatçılar yaşamları boyu sanat üretirler. Ancak birçok oyuncumuzun daha iyi koşullarda yaşamak için gerekli olan sigortaları eksik ödenmiş ve bu yüzden de haklarından henüz yararlanamadıklarını ve sigortasız yaşadıkları için bize yaşadıkları sıkıntıları anlatıyorlar. Bu konunun çözümü için de uğraşıyoruz. Sanatçılarımıza emeklik konusunda kolaylık sağlanmalı.

Yine durumu iyi olmayan sanatçılarımız var. Onların sorunlarına çözüm aramak için uğraşıyoruz. Bu sanatçılarımıza kucak açılması, sanatçılarımıza ilgi gösterilmesi için uğraşıyoruz. Maddi durumu iyi olmayan birçok arkadaşımız var. Onlara da imkânlarımız çerçevesinde yardım ediyoruz.

Önümüzdeki dönemde Yeşilçam’a Gönül Verenler Derneği ne gibi çalışmalar yapacak ?

Önümüzdeki yaz aylarında Yeşilçam’a Gönül Verenler Derneği olarak yeni bir festival yapma hazırlıklarımız var. En son da Mersin’de böyle bir festival düzenledik. Birçok yerde de böyle festivaller yapılıyor ve bizleri de çağırıyorlar. Onore ediliyoruz haliyle. Biz de festival ve organizasyonlar düzenleyip derneğimize katkı sunacağız. Bunların haricinde televizyon programları yaparak sanatçılarımızı çağırıyoruz.

Son olarak okuyucularımıza vermek istediğiniz mesajlarınız var mı ?

Bizleri ve derneğimizin çalışmalarını yakından takip etsinler. Facebook’ta bulunan https://www.facebook.com/yesilcamagonulverenlerdernegi sayfamızdan ulaşabilirler. Cep telefonundan da bilgisayarlarından da sayfamıza tıklayabilirler. Benim hakkında soruları varsa arama motorlarından Muharrem Erdemir veya Muharrem Erdemir-Yeşilçam’a Gönül Verenler Derneği diye arayabilirler. Siz değerli TÜNAYDIN Gazetesi çalışanlarına çok teşekkür, ediyor; yayın hayatınızda başarılar diliyorum. Sağlık ve esenlikler sizlerle olsun.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: EMİNE AVCI

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam