reklam
reklam

Altyazı’nın Nisan Sayısı “Sinemada Gençlik” üzerinde duruyor

Eklenme Tarihi: 17 Nisan 2021, Cumartesi - 15:29   Okunma Sayısı: 136791
Yayın hayatına Eylül 2001’de başlayan ve 200’ün üzerinde matbu yayın çıkaran ve aylık periyotlarla yayımlandıktan sonra pandemiden ötürü Kasım 2020’den itibaren yoluna e-dergi formatında devam eden Altyazı Sinema Dergisi, Nisan sayısını “Sinemada Gençlik” temasına ayırdı. On ayrı yazıdan oluşan dosyada farklı dönem ve coğrafyalarda gençlik hareketlerinin ve genç yaşlara özgü heyecanlarla kaygıların; aşk, öfke, isyan, bazen delilik ve daima tutkuyla tanımlanan kişisel arayışların; kuşak çatışmaları ile sınıfsal kaygıların filmlerdeki yansımalarının izi üzerinde duruldu.

Tabuları yıkan ‘Yeni Dalga’ akımlarından 80’lerin ana akım sinemasına, Yeşilçam’dan günümüz Türkiye’sine uzanan dosya, “gençlik ateşi”nin ikonlaşmış imgeleri incelenirken İkinci Dünya Savaşı’ndan bugüne toplumsal değişimlerin de altı çiziliyor. Altyazı’nın 206. sayısının kapağında Yunan yönetmen Athina Rachel Tsangari’nin özgün ve kışkırtıcı filmi olan Attenberg’den (2010) bir kare yer alıyor.

Altyazı’nın Nisan Sayısında hangi filmler, yönetmenler ve akımlar yer alıyor?

Derginin Nisan sayısında Öykü Sofuoğlu Fransız, Güvenç Atsüren İngiliz, Necati Sönmez ise Japon Yeni Dalgası’nın kendine özgü biçimsel arayışlarını, İkinci Dünya Savaşı sonrasının karamsar toplumsal psikolojisine inat gençliğin yarattığı isyankâr ruhu inceliyor. Yazar Aslı Ildır, az bilinen filmler üzerinden, Doğu ve Batı Almanya gençlerinin maruz kaldığı farklı ideolojik iklimlerin ne türde gençlik öykülerine kapı açtığına odaklanıyor.

Ahmet Gürata ‘Sineklerin Tanrısı’ romanı ve ‘Robers Cave’ deneyinin açtığı tartışma alanını benimseyen Monos (2019) ve Açlık Oyunları (2012) gibi örnekleri masaya yatırarak grup psikolojisini ve çatışmanın insan doğasındaki yerini sorguluyor. Kutlukhan Kutlu, Francis Ford Coppola’nın Dışarıdakiler (1983) ve Siyam Balığı (1983) filmlerini ele alırken sinemanın özüne dair bir meselenin peşine düşüyor: bir kültürü ve ona ait insan suretini ikon hâline getirebilme sihri.

Başta John Hughes klasikleri olmak üzere 80’ler Amerikan sinemasının baş tacı ettiği gençlik filmlerinin ortak popüler kültür hafızasına kazınmış ruh hâli Erman Ata Uncu’nun, Chantal Akerman ve Claire Denis gibi ustaların Françoise Hardy şarkılarında buluşan büyüme öyküleri Kaan Denk’in yorumuyla dosyada yer buluyor. Gençliğin Türkiye sinemasındaki yansımalarına Selin Gürel Yeşilçam klasikleri, Coşkun Liktor 2000’lerin filmleri üzerinden bakıyor.

Kasım 2020’den itibaren yoluna e-dergi formatında devam eden, Altyazı Sinema Dergisi’nin Nisan 2021 ve önceki sayılarına altyazi.net sayfasından dijital abonelik yoluyla da erişebilmekte.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ÖZEL HABER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam