reklam
reklam

ABD 8 Kasım'da sadece başkanını seçmiyor

Eklenme Tarihi: 5 Kasım 2016, Cumartesi - 12:00   Okunma Sayısı: 148574

NEW YORK

ABD seçmeni 8 Kasım Salı günü 58. başkanını seçerken eşzamanlı olarak 44 ayrı eyalette 157 farklı öneriyi oylayacak.

Salı günü 44'üncü Başkan Barack Obama'nın halefini belirlemek için sandığa gidecek seçmenler, 100 sandalyeli Senato'nun üçte birini ve 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamını belirlemek için de oy kullanacak. Seçmenler aynı zamanda, eyaletlere göre değişen şekilde, marihuana kullanımı, silah kontrolü, plastik torba yasağı, asgari ücretin yükseltilmesi, karbon vergisi gibi farklı konularda kanun tekliflerine "evet" veya "hayır" oyu verecek.

Güney California Üniversitesi İnisiyatifine göre, salı günü yapılacak Başkanlık, Senato ve Temsilciler Meclisi seçimlerinin yanı sıra 44 eyalette toplam 157 ayrı kanun önerisi oylamaya sunulacak.

Avlanma ve balık tutma hakkı

Montana ve Kansas eyaletlerinde, avlanma ve balık tutma hakkı oylamaya sunulacak. Bu iki eyaletteki "evet" oyunun fazla çıkması halinde ülke genelinde 20 eyalette olan avlanma ve balık tutma hakkı, bu eyaletlerin de anayasasına girmiş olacak.

Karbon vergisi

Washington eyaleti seçmenleri 8 Kasım'da, çevreciler arasında tartışılan konuların başında gelen, atmosfere karbondioksit salan firmalara karbon vergisi getirilmesini oylayacak. Önerinin kabul edilmesi durumunda ülkede ilk kez bir eyalette "karbon vergisi" konmuş olacak.

Asgari ücret

Arizona, Colorado, Maine ve Washington eyaletlerinde 2020 yılı itibarıyla asgari saatlik ücretin 12 dolara yükseltilmesi oylamaya sunulacak. Güney Dakota'da ise seçmenler asgari ücretin 8,50 dolardan 7,50 dolara düşürülmesini oylayacak.

Marihuana

Güney Carolina, Arkansas, Florida, Montana ve Kuzey Dakota eyaletlerindeki seçmenler, tıbbi amaçlı marihuananın yasallaşmasını oylayacak. Nevada, Arizona, California, Maine ve Massachusetts eyaletleri de eğlence amaçlı marihuana kullanımına "evet" veya "hayır" oyu verecek.

Ülkede 9 eyalette marihuananın kullanımı konusundaki kuralların yumuşatılmasına "evet" veya "hayır" oyu verecek seçmenler, Arizona, California, Maine, Massachusetts ve Nevada'da marihuana kullanımının tamamen serbest olması konusunda oy kullanacak.

ABD'de 2012'deki başkanlık seçimlerinde Colorado ve Washington eyaletlerinde seçmenler, marihuananın eğlence amaçlı kullanımına izin veren teklifi kabul etmişti.

İdam cezası

California ve Nebraska'da idam cezasının yasaklanması oylamaya sunulacak. Bu tekliflere "evet" oyu verilmesi halinde ABD'de idam cezasının yasaklandığı eyalet sayısı 21'e çıkacak. ABD'de idam cezasının yasaklandığı ilk eyalet 1846 yılında Michigan olmuştu.

Bu arada, Oregon'daki seçmenler de yolsuzluk skandalının ardından istifa etmek zorunda kalan Vali John Kitzhaber'in yerine göreve gelen ABD'deki "tek eşcinsel vali" Kate Brown'ın görevine devam edip etmeyeceğine karar verecek.

ABD'deki oy pusulalarında bazı eyaletlerde, silah satın alacaklara sicil kaydı sorulmasıyla silah kontrolünün sağlanmasını ve bazı eyaletlerde plastik torba yasağıyla çevrenin korunmasını amaçlayan öneriler de bulunuyor.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam