reklam
reklam

Beykoz Kundura PerformLab’e başvurular 5 Mart’a kadar uzatıldı

Eklenme Tarihi: 4 Mart 2021, Perşembe - 14:56   Okunma Sayısı: 123154
İstanbul Beykoz ilçesinde tarihi kundura fabrikasının kültür ve yaşam merkezi olarak yeniden değerlenmesiyle hayata geçen Kundura Sahne’nin performans alanında disiplinlerarası ve uluslararası konsept ve pratik geliştirme programı PerformLab’e başvurular 5 Mart’a dek uzatıldı.

Türkiye’den performans alanında işler üretmeye ilgi duyan ve bu alanda deneyimi olan bütün sanatçıların başvurularına açık olan PerformLab, 29 Mayıs – 6 Haziran 2021 tarihleri arasında Beykoz Kundura’da yapılacak ve seçilen 10 sanatçı, Hollanda’dan katılan misafir sanatçılar Benjamin Kahn, Cherish Menzo, Khadija El Kharraz Alami ile Samara Hersch eşliğinde atölyeye katılma imkânı yakalayacak. Kundura Sahne'nin Productiehuis Theater Rotterdam ortaklığında ve Dutch Performing Arts’ın desteğiyle düzenleyeceği PerformLab, Hollanda ve Türkiye arasında sanatsal bir diyaloğun da başlangıcı olmayı amaçlıyor.

Başvurular Türkiye’den performans alanında işler üretmeye ilgi duyan ve bu alanda deneyimi olan tüm sanatçılara açık

Beykoz Kundura’nın 29 Mayıs – 6 Haziran 2021 tarihleri arasında düzenleyeceği ve performans alanında disiplinlerarası ve uluslararası pratikler geliştirmeyi amaçlayan programı PerformLab’e başvurular uzatıldı. 5 Mart Cuma günü saat 12:00’de sona erecek ve beykozkundura.com/performlab adresinden yapılacak başvurular Türkiye’den performans alanında işler üretmeye ilgi duyan ve bu alanda deneyimi olan tüm sanatçılara açık olacak.

Araştırma ve sanatsal üretimlerini performans alanında sürdüren Ayşe Draz, sanatçı, küratör ve Productiehuis Theater Rotterdam'in Sanat Koordinatörü Melih Gençboyacı, performans sanatları küratörü ve yapımcısı Pelin Başaran ve Beykoz Kundura’nın kültür ve sanat direktörü S.Buse Yıldırım’ın jüriliğinde yapılacak değerlendirme sonucu programa 10 sanatçı seçilecek. Sonuçlar 22 Mart 2021 tarihinde açıklanacak

 

Hollanda’dan sanatçılar eşliğinde atölyeyle PerformLab’e katılma hakkı kazananlar projelerini geliştirme imkânı yakalayacaklar

29 Mayıs ile 6 Haziran 2021 tarihleri arasında gerçekleşecek PerformLab’e katılma hakkı kazananlar Hollanda’dan 4 sanatçı eşliğinde projelerini geliştirme imkânı yakalayacaklar. Klişeleri ters yüz eden “Jezebel” projesiyle Amsterdam Fringe Ödülü’nü kazanarak Avrupa sahnelerinin yıldız isimlerinden birine dönüşen dansçı ve performansçı Cherish Menzo, Menzo ile birlikte gerçekleştirdikleri ve Festival d'Automne à Paris’in de aralarında olduğu birçok önemli festivalde sahnelenen “Sorry But I Feel Slightly Disidentified…” işiyle adından söz ettiren dansçı ve koreograf Benjamin Kahn, geçen yıl yazıp yönettiği “Nu ben ik Medea” (Ben Medea’yım) ile eleştirmenlerin övgülerini toplamış oyuncu ve performansçı Khadija El Kharraz Alami ve Green Room ödüllü “We Know What’s Happening” projesiyle çok konuşulan eğitimci, sanatçı, tiyatrocu ve yönetmen Samara Hersch, Kundura Sahne’nin konuğu olarak Haziran’da İstanbul’a gelecek ve katılımcılarla deneyimlerini paylaşacaklar.

Kundura Sahne'nin yeni kuşak sanatçılara yönelik araştırma ve geliştirme kurumu Productiehuis Theater Rotterdam ortaklığında ve Dutch Performing Arts’ın desteğiyle düzenleyeceği PerformLab, Türkiye’den ve Hollanda’dan sanatçıları bir araya getirerek olası işbirliklerinin ve iki ülke arasında sürdürülebilir bir sanatsal diyaloğun da ilk tohumlarını atmayı hedefliyor.

 

PerformLab

Başvuru son tarihi: 5 Mart 2021

Sonuçların açıklanması: 22 Mart 2021

Atölye: 29 Mayıs – 6 Haziran 2021

 

Sanat Yönetimi/Proje Tasarımı:

Ayşe Draz, S.Buse Yıldırım, Melih Gençboyacı, Pelin Başaran

Konuk Sanatçılar:

Benjamin Kahn, Cherish Menzo, Khadija El Kharraz Alami, Samara Hersch

Proje koordinasyonu: Ayşe Draz

Proje Ortakları: Productiehuis Theater Rotterdam, Kundura Sahne

Proje Destekçisi: Dutch Performing Arts, Beykoz Kundura

 

Misafir Sanatçılar Hakkında

Benjamin Kahn - Dansçı ve koreograf

Benjamin Kahn Aix en Provence Üniversitesi ile Rennes Konservatuarı’nda dramaturji ve tiyatro eğitimi almıştır. 2007 yılında Belçika’daki ESAC’tan (Ecole Supérieure des Arts du Cirque) mezun olmuştur. Öğrencilik hayatından sonra Philippe Saire, Benjamin Vandewalles, Nicole Beutler, Ben Riepe, Frédéric Flamand, Maud Le Pladec, Egle Budvytyte ve Alessandro Sciaronni gibi koreograflar ile çalışmıştır. Dans ve koreografinin güçlü birer politik araç olduğunu düşünen Kahn, bireysel ve kolektif bedenlere bakış açılarımızı inşa etmek ile onları yapı-söküme uğratmakla ilgilenir. 2015 yılından beri Belçika’daki ESAC bünyesinde ve Fransa’daki CNAC okullarında dans ve sirk tekniği dersleri vermektedir. Çalışmalarına sanat ve koreografi danışmanı olarak devam etmektedir.

 

Cherish Menzo (1988, Hollanda)

Menzo, Amsterdam’daki "Hogeschool voor de Kunsten" okulunun The Urban Contemporary (Caz Müzikal Dans) bölümünden 2013 yılında mezun olmuştur. Mezun olduktan sonra Eszter Salamon, Akram Khan, Leo Lerus, Hanzel Nezza, Benjamin Kahn, Olivier Dubois, Ula Sickle, Lisbeth Gruwez, Jan Martens ve Nicole Beutler gibi farklı koreografların çeşitli prodüksiyonlarında dans etmiştir. Son 5 senedir kendi eserlerini yaratmaktadır. 2016 yılında Nicole Geertuida ile birlikte, mükemmellik ve yanılma payının insanları nasıl görmeyi tercih ettiğimize dair ilgi çekici soruları ortaya çıkarttığı kapsamlı bir düet işi olan EFES eserini yaratmıştır.

Snatcı, daha sonra müzisyen Müşfik Can Müftüoğlu ile işbirliği içinde, bir dans performansı ile bir pop/rock konseri arasında bir niteliğe sahip olan LIVE eserini ortaya çıkartmıştır. 2019 yılında ise geç 90’lı yılların sonunda hip-hop kliplerindeki Klip Güzeli (Video Vixen) fenomeninden esinlenilmiş bir dans performansı olan JEZEBEL eserini yaratmıştır. JEZEBEL gösterisi, izleyiciyi,merkezinde bir klip güzelinin yer aldığı bir sahnede, yavaşlatılmış ve yapı söküme uğratılmış bir video klip yolculuğuna çıkartır. Temel olarak bedenin sahne üzerindeki dönüşümü ve farklı fiziksel imgelerin vücuda getirilmesi ile ilgilenmektedir. Burada söz konusu imgeler ilk bakışta tanınabilir gibi görünseler de sonradan bariz normları sorgulayan bir karmaşıklığı ve çelişkiyi vurgularlar.

 

Khadija El Kharraz Alami

Alami, 1987 Amsterdam’da doğmuş ve yetişmiştir. Utrecht’deki HKU sanat okulundan 2014 yılında oyunculuk lisans derecesi ile mezun olmuştur. Performansçı, tiyatrocu, oyuncu ve yazar olan Khadija, kendi kişisel hayatındaki günlük olaylar, ilişkiler ve insanlardan ilham almaktadır. Eserlerinde kimlik arayışı içindeki insanı ve bu çabanın beyhudeliğini resmeder. İnsanların Özlerini, aşkı ve yalnızlığı ararken bilinmeyenle nasıl yüzleştiklerini araştırır. Çalışma sürecine, yaratım süreci boyunca sürekli olarak sorgulayacağı bir büyülenme durumu ile başlar. Sonucun sürekli olarak dönüşmesinin nedeni de budur. Bir performansçı olarak çalışmalarının birçoğu için, ve özellikle de Theater Rotterdam ve Luk Perceval ile birlikte gerçekleştirdiği 'NU BEN IK MEDEA' eserindeki solo performansı için, harika eleştiriler ve ödüller almıştır. National Theater The Hague, Theatre National de Strasbourg ve Hamburg’daki Thalia Theater ile performansçı olarak çalışmıştır. Halihazırda 'Re-claiming Space' (‘Alanın Geri Kazanılması’) isimli bir araştırma performansı üzerine çalışmaktadır. Kadınlık alanına ve bu alanın ötesine nasıl geçileceğine dair bir inceleme olan bu performansta Khadija, kadınsal güzellik, kırılganlık, duyulmayan sesler, fiziksellik ve dişil bakış açılarını ortaya koyar. 'Re-claiming Space' eserinin yanı sıra Virginia Woolf’un 'The Waves' (‘Dalgalar’) eserinin 2022 baharında galası yapılacak olan kendi yorumuyla uyarlanması üzerine çalışmaktadır.

 

Samara Hersch

Hersch, pratiği ile çağdaş performans ve katılımcı sanat pratiklerinin kesiştiği noktaları araştıran bir eğitimci/ sanatçı, tiyatrocu ve yönetmendir. Kısa süre önce Amsterdam'daki Das Theatre'da yüksek lisansını tamamladı. Kuşaklar-arası söyleme ve bilgi paylaşımının hiyerarşik olmayan biçimlerine ilgi duyuyor. Lara Thoms ve Melbourne'dan 7 çocukla birlikte gerçekleştirdiği son çalışması We Know What’s Happening, 2019'da Zürcher Theatre Spektakel'de ZKB Patronage Ödülü ve Seyirci Ödülü'nün yanı sıra, Melbourne'daki En İyi Çağdaş ve Deneysel Performans olarak Green Room Ödülü'nün de sahibi oldu. Son projesi Body of Knowledge, gelecek nesilleri etkileyen kritik konular hakkında kuşaklar-arası ve kıtalararası karşılıklı söyleşmeyi tetiklemek üzere, dünyanın her yerinden gençleri tiyatroya telefon ederek yetişkin izleyicilerle sohbet etmeye davet ediyor. Body of Knowledge, 2020'de Singapur, Hong Kong ve Nyon'daki atölye rezidansları da dahil olmak üzere, kapsamlıca turneye çıktı. En son işi For the Time Being Bern'deki Auawirleben Festivali'nde ve 2020'de Münchner Kammerspiele'de yer aldı. Samara'ya, JUMP Ulusal Mentorluk Programı aracılığıyla ödüllü tiyatro topluluğu Back to Back Theater Co.’dan Bruce Gladwin mentorluk yaptı ve Samara daha sonra topluluğun Super Discount yapımında (Sydney Theatre Co. ve Malthouse Theatre 2013) gösteri yönetmeni olarak çalıştı.

 

PerformLab Jüri Üyeleri Hakkında

Pelin Başaran

Performans sanatları küratörü ve yapımcısı. Manchester'da Contact Tiyatrosu’nun sanatsal programının yürütücülüğünü yapıyor. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Bölümü’nden mezun olduktan sonra, yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü’nde tamamladı. garajistanbul çağdaş performans mekanının kurucu ekibinde yer aldı ve uluslararası projeler yöneticisi olarak çalıştı. Performans sanatları alanında sanatsal gelişime katkıda bulunmayı amaçlayan kâr amacı gütmeyen PARC bünyesinde kurucu ve direktör olarak faaliyetlerini yürüttü. Siyah Bant-Sanatta İfade Özgürlüğü girişimini başlattı ve hala araştırmacı ve eş-direktör olarak çalışmalarını sürdürüyor.

 

Ayşe Draz

Sanatcı, araştırmalarını ve sanatsal üretimlerini performans alanında sürdürüyor. Northwestern Üniversitesi’nde Tiyatro, Uluslararası İncelemeler ve Karşılaştırmalı Edebiyat bölümlerinde lisans eğitimini, Bard College-Berlin’de bir yıl geçirdikten sonra Middlesex Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı. Studio Oyuncuları ile birçok projede reji asistanı, oyuncu ve eğitmen olarak çalıştı. Ayşe Orhon (Hava/2010) ve Gizem Bilgen (Hiatus/2014) ile dramaturg, ayrıca Semih Fırıncıoğlu (İKİ/2017) ile oyuncu ve yönetmen yardımcısı olarak çalıştı. Hollanda’dan Anne-Marije Van Den Bersselaar ile İstanbul'da Dramaturji Lab 1.0'ı tasarladılar ve yürüttüler (Aksanat/2017). Alman sanatçı Marlin de Haan ile performatif enstalasyon “Once I set foot Outside”ı (2018) ve “panorama radio” (2019) adlı performansı tasarladı ve yönetti. 2006 yılından beri :mentalKLINIK ile araştırma, üretim gibi farklı süreçlerde işbirlikleri gerçekleştiriyor. 2018 yılında Hakan Emre Ünal ve Nezaket Erden ile birlikte Tiyatro Hemhâl’i kurdu. Tiyatro Eleştirmenler Birliği üyesidir ve Art Unlimited dergisinin gösteri sanatları editörlüğünü yapmaktadır.

 

Melih Gençboyacı Sanatçı, küratör, Hatha yoga öğretmeni.

Bursa Uludağ Üniversitesi İktisat Bölümünde okurken Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Oyunculuk Anasanat dalına geçiş yaptı. Mezuniyetinden sonra Hollanda’da özel bir bursla Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten Mime Bölümü’ne katıldı. Buradan mezun olduktan sonra, Schwalbe ve Copycats gibi kolektiflerin bir parçası olarak çalışmalarına devam etti. 2017 yılında Gösteri Sanatları alanında çalışmalarına ara verip Hatha Yoga öğretmeni oldu. Daha sonra Amsterdam'daki “Das Theatre - Extended Curation” programından Yüksek Lisans derecesini aldı. Bir küratör olarak, politik bir yeniden tanımlamaya aracı olabilecek yeni ritüeller yaratarak, protesto biçimlerini araştırmaya devam etti. Buna bağlı olarak “The Embassy Series”i olan kurdu. Uluslararasılaşma alanında Performing Arts Fund NL'de ve Lahey Belediyesi Kültür projelerinde sanat danışmanı olarak görev aldı. Kendi küratörlük pratiğini devam ettirmenin yanı sıra, son iki yıldır Theater Rotterdam’ın, yeni kuşak sanatçıların gelişimini destekleyen araştırma ve geliştirme kurumu olan Productiehuis Theater Rotterdam'in Sanatsal Koordinatörlüğünü yapmaktadır.

 

S.Buse Yıldırım Yönetmen, Beykoz Kundura Kültür-Sanat Direktörü.

İstanbul’da yaşayan genç bir kültür girişimcisi ve sinema sanatçısı. Yaratıcı sektöre ve farklı kültürlere duyduğu ilgiyle, ilk olarak Brighton’da sanat ve tasarım alanında ön lisans eğitimi aldı. Güncel sanatı keşfettikçe kurama yöneldi ve Goldsmiths Londra Üniversitesi’nin Görsel Kültür bölümünde, Kuramsal Sanat Tarihi alanında lisans eğitimini tamamlayarak çeşitli sergileme projelerinde çalıştı. Film ve video üzerine yoğunlaşma isteği onu Paris’e götürdü; Paris ESEC Sinema Okulu’nda belgesel yönetmenliği alanında ikinci lisans eğitimi tamamladı. 2012 senesinden itibaren birebir hayallerini kurduğu Beykoz Kundura’nın kültür sanat kimliğini kurguluyor. Beykoz Kundura’nın sözlü tarih ve arşiv projesi Kundura Hafıza girişimini hayata geçiren Yıldırım, Kundura Sahne ve Sinema’nın kültür sanat yöneticiliğini ve küratörlüğünü yapıyor. Yine bu dönemlerde kurduğu yapım evi Lita kapsamında çeşitli görsel-işitsel projeler tasarlarken, etnografik pratikler üzerinden kendi film/video projelerini gerçekleştiriyor. Berlin Freie Universität’te Görsel ve Medya Antropolojisi alanında yüksek lisans eğitimini 2019 senesinde tamamladı.

 

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam