reklam
reklam

Başbakan Yardımcısı Şimşek: Türkiye'deki demokrasi her zamankinden daha güçlü

Eklenme Tarihi: 9 Eylül 2016, Cuma - 08:00   Okunma Sayısı: 137622

ANKARA

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'de temellerin çok güçlü olduğunu belirterek, "Türkiye'deki demokrasi her zamankinden daha güçlü ve siyasi ortam temel yapısal reformların gerçekleştirilmesi için her zamankinden daha elverişli." dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından JW Marriott Otel'de "Maliye Politikası: Türkiye'nin Makroekonomik Başarı Hikayesinin Ana Direği" konulu panel düzenlendi.

Şimşek, panelde yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinde gelişmeleri değerlendirdi ve reform çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Türkiye'de eğitimden sağlığa, ulaştırmadan vergi politikalarına bir çok alanda önemli düzenlemeler yapıldığını anlatan Şimşek, ancak bu dönemde mali disiplinden asla taviz verilmediğini vurguladı.

Türkiye'nin en büyük problemlerinden birinin gelir dağılımındaki eşitsizlik olduğunu ifade eden Şimşek, istihdam yaratma ve eğitimde kaliteyi artırma suretiyle refahın daha da artırılabileceğini söyledi.

Sağlık sektörünün de Türkiye'nin başarılı alanlarından biri olduğuna işaret eden Şimşek, "Önümüzdeki 10-20 yılda Türkiye'nin en büyük ihracat kalemlerinden biri olarak medikal hizmet ihracatı karşımıza çıkabilir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de yatırım ortamının ikliminin iyileştirilmesine kesinlikle ihtiyaç olduğunu belirten Şimşek, "Şu anda yaptığımız da bu." dedi.

Kamu finansmanı açısından Türkiye'nin bugün çok iyi durumda olsa da gelir kalitesinin artırılması, harcamalarının önceliklendirilmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, reform yaklaşımının da bu kapsamda çok önemli olduğunu kaydetti.

"Demokrasi hiç bu kadar sağlam olmamıştı"

Yabancı tasarrufların da gerekliliğine işaret eden Şimşek "Burada kilit mesaj şu; yatırımcıları ikna edebilmek, yatırımcıların bizimle kalmalarını sağlayabilmek, bu hikayeye inanmalarını sağlayabilmek." diye konuştu.

Darbe girişimini de değerlendiren Şimşek, Türkiye'nin temellerinin oldukça sağlam olduğunu vurguladı.

Şimşek, "Türkiye'nin demokrasisi hiç bu kadar sağlam olmamıştı.Temeller değişmedi, temeller oldukça güçlü. O yüzden biz bütün bu şoklara dayanabiliyoruz. En şiddet içerikli, en kötü niyetli darbe girişimi de dahil olmak üzere bütün bu şokların üstesinden gelebiliyoruz." ifadelerini kullandı.

Hali hazırda bazı temel reformlar gerçekleştirdiklerini ve ordu üzerinde sivil kontrolü artırdıklarını anlatan Şimşek, bu sayede böyle bir olayın tekrarlanması riskini çok aza indirdiklerini kaydetti. Şimşek, şöyle devam etti:

"Türkiye dolayısıyla bu krizi fırsat haline getirdi. Bu sayede temel bazı değişiklikleri gerçekleştirebiliyor. Türk demokrasisi adına en büyük tehdit bu gizli tarikatlardan gelmekte. Bu tarikatlar hukukun üstünlüğünü tahrip etmek istiyorlar, Türk demokrasisine zarar vermek istiyorlar. Ancak biz her zaman hukukun üstünlüğünü koruyacağız. Bence Türkiye'deki demokrasi her zamankinden daha güçlü ve siyasi ortam temel yapısal reformların gerçekleştirilmesi için her zamankinden daha elverişli."

Şimşek, Türkiye'nin hikayesine inanan kişilerin darbe girişiminin ardından Türkiye'nin durumunun çok daha iyi olduğuna inandıklarını söyledi.

Serbest ticarete de değinen Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Umuyoruz ki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması'nın (TTIP) veya AB'nin dışında, yenilenen Gümrük Birliği dışında kalmayacağız. Bu sayede refahı daha da iyileştirebileceğiz. Türkiye Avrupa yolunda devam edecek. İnsan sermayesine odaklanmaya devam edecek. Biz Türkiye'yi her zaman rekabete açık tutmaya çalışacağız. Ne kadar fazla rekabet, verimlilik olursa, o kadar fazla verimlilik, üretkenlik, inovasyon olur. Bizim aslında temelde formülümüz, stratejimiz bu, Türkiye'yi bu şekilde ilerletmeyi düşünüyoruz."

"Cumhurbaşkanımız olmasaydı bu reformları zor yapardık"

Şimşek, reform sürecinde bir Başbakan Yardımcısı olarak nasıl çalıştığının sorulması üzerine, "Eğer sayın Cumhurbaşkanımız olmasaydı bu reformları yapmak çok zor olurdu. Cumhurbaşkanımıza ne zaman gitsek, her zaman onun desteğini aldık. Reformlar için destek çok önemli, halkın desteği olması lazım.Sizi destekleyecek hikayeniz olması lazım, hikayeyi iyi anlatan bir kişi olmak lazım." dedi.

Laffer'den Şimşek'e övgü

Öte yandan panelde Türkiye ve dünya ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulunan ABD'li ekonomist Dr. Arthur Betz Laffer da Türkiye'de güzel ekonomi politikaları uygulandığını belirterek, ekonomi politikalarında teşviklerin çok önemli olduğunu vurguladı.

Şimşek'in bu süreçte çok önemli bir başarıya imza attığına değinen Laffer, "Türkiye'yi çok cazip bir ülke haline getirmeyi başardınız. Harika bir iş çıkardınız. Mükemmeldi. Muazzam bir iş çıkardınız." övgüsünde bulundu.

Laffer, Türkiye'nin örnek bir ülke olduğunu, bir anlamda dünyanın takip etmesi gereken "kuzey yıldızı" görevi gördüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam